Natuurlijke pijnbestrijding bij artrose en artritis

Artrose en artritis zijn vervelende en pijnlijke aandoeningen waarvan je de pijn zoveel mogelijk tegen wil gaan. Voor het bestrijden van de pijn zijn onder andere enkele natuurlijke middelen beschikbaar. Sommige middelen worden al eeuwenlang gebruikt en vallen onder de traditionele geneeswijzen. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Koolbladeren helpen bij ontstekingspijn van artrose of artritis. / Bron: PublicDomainPictures, PixabayKoolbladeren helpen bij ontstekingspijn van artrose of artritis. / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Inhoud:


IJs tegen ontstekingspijn

Bij reuma werkt een ijskompres. Dat wisten de oma´s van onze oma´s al. Kou gaat zwellingen tegen en stopt de ontstekingen. Het is echter slechts een lapmiddel dat tijdelijk werkt. Maar het kan de pijn verlichten zonder reguliere pijnbestrijdingsmiddelen met allerlei nare bijwerkingen. Je kunt ijsblokjes wikkelen in een theedoek of handdoek. Ook kun je ze in een plastic zak doen, dan word je niet zo erg nat. Tegenwoordig zijn er allerlei icepacks of koelelementen die je als zak op een pijnlijke plek kan leggen. Je kunt tweemaal 15 minuten het ijs op een pijnlijke plek leggen, met een pauze van vijf minuten er tussenin.

Kwarkwikkel

Een ander middeltje uit overgrootmoeders huisapotheek is het gebruik van een koud kwarkcompress. In dat geval is het niet alleen de koude die helpt maar ook sommige goede stoffen uit de kwark. De kwark breng je aan op een doek en deze wikkel je om de pijnlijke plek. Je laat de doek net zo lang zitten totdat het opgedroogd is. Daarna haal je de kwarkwikkel eraf, doe je gedroogde stukjes in de prullenbak en kan de doek in de wasmachine.

Etherische olie-wikkel

In oudere tijden raadde men altijd af om een warme substantie te gebruiken bij artrose of artritis. Maar tegenwoordig maakt men wel gebruik van een hete doek waar wat druppels etherische olie op is gedaan. Zorg dat je altijd natuurlijke etherische olie gebruikt want er zijn kunstmatige, goedkope en niet werkzame oliën op de markt. Vraag naar een natuurlijk product bij je kruidenverkoper of verkoper van etherische olie. Voor een warme wikkel met etherische olie gebruik je vijf druppels van lavendelolie, vijf van majoraanolie en vijf van rozemarijnolie.

Zwarte mosterd

Zwarte mosterd is sterker van effect dan witte mosterd. Zwarte mosterd is in feite familie van de kool. Later zul je zien dat je ook delen van je lichaam met koolbladeren kunt inwikkelen tegen pijn. Mosterd heeft een ontstekingsremmende werking. Je kunt warm water van 60 graden mengen met vier eetlepels zwarte mosterd en dit op een doek aanbrengen wat je als kompres gebruikt. Het is de bedoeling dat je huid alleen het doek aanraakt, niet de mosterd zelf, want anders wordt de huid rood. Het kompres wordt om de plek, meestal het gewricht gedaan voor ongeveer 15 minuten.

Koolbladeren

Koolbladeren hebben een ontstekingsremmende werking, net als mosterd. Koolbladeren kunnen bij reumatische verschijnselen worden gebruikt, maar ze zijn ook goed in te zetten bij blauwe plekken, wonden, schaafwonden, brandwonden en moeilijk helende wonden. Gebruik altijd de grootste koolbladeren van een kool voor een omslag. Als er dikke stukken op zitten kun je deze kneuzen; zo komen de werkzame stoffen beter in de huid. Andere kompressen moet je soms na een kwartier eraf halen maar koolbladeren kun je de hele nacht laten zitten. Je slaapt ermee! Om ze op hun plek te laten zitten gebruik je een katoenen doek.

Drink ontstekingsremmende groene thee in plaats van frisdrank, dan ben je al een eind op weg naar verlossing van de oorzaak van reumatische verschijnselen.

Heilaarde

Er is genezende aarde te koop. Deze aarde kun je zelfs opdrinken voor een genezend effect. Een uitwendig gebruik van deze aarde, meestal heilaarde genoemd, is het aanbrengen op de huid. Je maakt een mengsel van water met de aarde uit het pak dat je hebt gekocht. Maak gebruik van koud water. Breng het op de huid aan en dek het af met een doek. Na een tijdje is de aarde opgedroogd; dan werkt het niet meer en kun je het weggooien. Als je een compostbak hebt, kun je dit aarde daarin doen maar je kunt het ook gewoon in een tuin strooien.

Tabel voeding tegen reumatische verschijnselen


Verdere informatie

Er zijn legio geneesplanten die werken bij artrose en artritis. Hier zijn er een paar van. De in deze tabel genoemde voedingsstoffen zijn vrijwel allemaal opgenomen in het Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van Geert Verhelst.
© 2014 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Artrose bij de hondArtrose bij de hondArtrose klinkt bij de meeste mensen niet helemaal onbekend in de oren. Het komt heel veel voor bij de mens, maar ook bij…
Knobbels (noduli) van Heberden en BouchardKnobbels (noduli) van Heberden en BouchardKnobbels aan de vingergewrichten worden ook wel noduli van Heberden en Bouchard genoemd. Bij de noduli van Heberden zijn…
Artritis en artrose, behandelingen en oorzakenArtritis en artrose, behandelingen en oorzakenEr is haast niks vervelender dan pijn in de knie en jammer genoeg komt dit veel voor in de vorm van artritis of artrose.…
Belangrijke feiten over artrose op een rijtjeBelangrijke feiten over artrose op een rijtjeIn ons land hebben 1,5 miljoen mensen te kampen met de aandoening artrose. De meest voorkomende vorm van reuma waarbij d…
De geneeskracht van grote wolfsklauwDe geneeskracht van grote wolfsklauwGrote wolfsklauw kun je vinden in Europa, Azië, Amerika en de bergen van Afrika. Eigenlijk zie je het op alle continente…
Bronnen en referenties
  • Boek: Grossmutters hausapotheke, uitgeverij Garant
  • Tijdschrift: de natuur, uw arts, 39e jaargang nummer 233
  • Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, Geert Verhelst
  • Foto´s: publiek domein
  • Afbeelding bron 1: PublicDomainPictures, Pixabay
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 03-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.