De geneeskracht van verse knoflook

De geneeskracht van verse knoflook Knoflook is populair in de natuurgeneeskunde en werd al gebruikt door de oude Egyptenaren, Grieken en de Romeinen. En dat is niet zo gek. Naast de bevordering van de spijsvertering en een positieve invloed op de bloedvaten heeft knoflook een schimmelwerende werking en wordt daarom vaak gebruikt bij behandeling van een schimmelinfectie. Knoflook is een natuurlijk, goedkoop en erg effectief.

Werkzame bestanddelen

De heilzame werking van knoflook is te danken aan alliciïne en saponine. Deze stoffen hebben een schimmelwerende en antibacteriële werking. Ook bevat knoflook sporenelementen zoals selenium, jodium, magnesium, ijzer en zink, en vitamine A, B-complex en C.

Verse knoflook of preparaat?

Het probleem met geurloze knoflookpreparaten die men bij een drogist kan krijgen is dat erg slechts enkele stoffen uit de knoflook worden gebruikt. Dit is nadelig omdat de stoffen in knoflook elkaar versterken in werking. Door een beperkt aantal stoffen in een preparaat te stoppen komt de geneeskracht van knoflook vaak niet helemaal tot zijn recht. Verse knoflook is als geneesmiddel dus een betere optie. Het voordeel van een knoflookpreparaat is dat er geurloze varianten te krijgen zijn. Veel mensen vinden de penetrante knoflooklucht onprettig.

Knoflooklucht

Als je aan een teentje knoflook ruikt is de geur vrijwel niet aanwezig. De geur komt pas vrij op het moment dat de knoflook gesneden of geperst wordt. Het enzym wat deze geur veroorzaakt is allinase. Dit zorgt ervoor dat de alline wordt omgezet in allicine. Deze stof bevat zwavel en zorgt voor de sterke geur en smaak van knoflook. Peterselie en andere groene kruiden kunnen deze geur grotendeels verhelpen. Ook bestaat er kauwgom die de penetrante knoflookgeur tegen gaat.

Toepassingen

Knoflook heeft veel positieve effecten op het menselijk lichaam en kent behalve de geur geen bijwerkingen. Knoflookvocht beïnvloedt het gistingsproces in de darmen en stimuleert de galsappen. Hierdoor bevordert het de spijsvertering, helpt het bij kramp en gaat het winderigheid tegen. Ook heeft knoflook en positief effect op de bloeddruk; het verwijdt de aderen. Knoflook is een sterk antioxidant, is goed voor de bloedsomloop en verlaagt het cholesterol. Ook helpt het met de opname van ijzer uit je voeding en werkt het ontstekingsremmend. Wanneer knoflook verwarmd wordt gaan veel van de geneeskrachtige stoffen echter verloren.

Schimmelinfectie

Knoflook gaat de groei van de candida bacterie tegen, de boosdoener van een vagina schimmelinfectie. Het toevoegen van verse knoflook in je dieet kan een bestaande schimmelinfectie verhelpen en toekomstige infecties voorkomen. Ook kan je van de knoflook een pasta maken om op de geïrriteerde plek te smeren, of een knoflookteen gebruiken als antischimmeltampon.

Knoflookpasta

Verwijder de schil van vier knoflookteentjes en hak deze zeer fijn. Je kan ze hierna vermengen met twee eetlepels azijn, maar dit is optioneel. Wrijf ze vervolgens stuk in een vijzel. Smeer de pasta op de plekken met jeuk of irritatie en laat dit een kwartier intrekken, waarna je het verwijderd. Als je dit als kuur gebruikt, maak dan elke dag nieuwe pasta en gebruik geen oude restanten.

Antischimmeltampon

Verwijder de schil van een teentje knoflook en snij deze aan, zodat er sneetjes inzitten. Hierdoor kan het sap vrijkomen. Je kan de knoflook hierna in een gaasje wikkelen en er een draad aan bevestigen. Nu kan je hem als een tampon inbrengen en een paar uur laten zitten. Herhaal de procedure zo vaak als nodig is.

Waarschuwing

Bij gebruik van bloedverdunnende medicijnen of vlak na een operatie kunnen hoge doseringen knoflook nadelig werken. Knoflook kan de bloedstolling beïnvloeden. Overleg met een arts of gebruik van knoflook verstandig is en of het geen negatieve reactie met je huidige medicatie kan veroorzaken. Verder is verse knoflook giftig voor honden en katten.
© 2015 - 2024 Neoma, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat je kunt doen tegen voetschimmelVoetschimmel is een irriterende en soms pijnlijke schimmelinfectie in de meest donkere en vochtige plekjes tussen de ten…
Gezondheid & De vier basisprincipes van de natuurgeneeskundeGezondheid & De vier basisprincipes van de natuurgeneeskundeWat is natuurgeneeskunde, wat zijn de principes van deze geneeskunde? Kern van de natuurgeneeskunde is dat de algehele b…
Schimmelinfecties bij paardenEen schimmelinfectie is bij paarden de meest voorkomende huidaandoeningen. Dit komt doordat het heel makkelijk overgedra…
Aspergillose: een schimmelinfectie bij de hondAspergillose: een schimmelinfectie bij de hondDe schimmel aspergillus is een draadvormige schimmel die doorgaans woont in hooi, stro en compost. De aspergillus kan kw…

OscillococcinumOscillococcinumOscillococcinum, het moeilijk uitspreekbare woord van de reclame. Oscillococcinum is een homeopathisch middel dat wordt…
Kunziet, steen voor de intelligentie van het hartKunziet, steen voor de intelligentie van het hartKunziet is een (half) doorzichtige roze steen, soms met een zweem van paars als je vanuit een andere richting naar de st…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jackmac34, Pixabay
  • http://www.knoflooksite.nl/
  • http://www.kruidenkorf.nl/
Neoma (5 artikelen)
Gepubliceerd: 03-04-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.