De geneeskracht van verse knoflook
Knoflook is populair in de natuurgeneeskunde en werd al gebruikt door de oude Egyptenaren, Grieken en de Romeinen. En dat is niet zo gek. Naast de bevordering van de spijsvertering en een positieve invloed op de bloedvaten heeft knoflook een schimmelwerende werking en wordt daarom vaak gebruikt bij behandeling van een schimmelinfectie. Knoflook is een natuurlijk, goedkoop en erg effectief.
Werkzame bestanddelen
De heilzame werking van knoflook is te danken aan alliciïne en saponine. Deze stoffen hebben een schimmelwerende en antibacteriële werking. Ook bevat knoflook sporenelementen zoals selenium, jodium, magnesium, ijzer en zink, en vitamine A, B-complex en C.
Verse knoflook of preparaat?
Het probleem met geurloze knoflookpreparaten die men bij een drogist kan krijgen is dat erg slechts enkele stoffen uit de knoflook worden gebruikt. Dit is nadelig omdat de stoffen in knoflook elkaar versterken in werking. Door een beperkt aantal stoffen in een preparaat te stoppen komt de geneeskracht van knoflook vaak niet helemaal tot zijn recht. Verse knoflook is als geneesmiddel dus een betere optie. Het voordeel van een knoflookpreparaat is dat er geurloze varianten te krijgen zijn. Veel mensen vinden de penetrante knoflooklucht onprettig.
Knoflooklucht
Als je aan een teentje knoflook ruikt is de geur vrijwel niet aanwezig. De geur komt pas vrij op het moment dat de knoflook gesneden of geperst wordt. Het enzym wat deze geur veroorzaakt is allinase. Dit zorgt ervoor dat de alline wordt omgezet in allicine. Deze stof bevat zwavel en zorgt voor de sterke geur en smaak van knoflook. Peterselie en andere groene kruiden kunnen deze geur grotendeels verhelpen. Ook bestaat er kauwgom die de penetrante knoflookgeur tegen gaat.
Toepassingen
Knoflook heeft veel positieve effecten op het menselijk lichaam en kent behalve de geur geen bijwerkingen. Knoflookvocht beïnvloedt het gistingsproces in de darmen en stimuleert de galsappen. Hierdoor bevordert het de spijsvertering, helpt het bij kramp en gaat het winderigheid tegen. Ook heeft knoflook en positief effect op de bloeddruk; het verwijdt de aderen. Knoflook is een sterk antioxidant, is goed voor de bloedsomloop en verlaagt het cholesterol. Ook helpt het met de opname van ijzer uit je voeding en werkt het ontstekingsremmend. Wanneer knoflook verwarmd wordt gaan veel van de geneeskrachtige stoffen echter verloren.
Schimmelinfectie
Knoflook gaat de groei van de candida bacterie tegen, de boosdoener van een vagina schimmelinfectie. Het toevoegen van verse knoflook in je dieet kan een bestaande schimmelinfectie verhelpen en toekomstige infecties voorkomen. Ook kan je van de knoflook een pasta maken om op de geïrriteerde plek te smeren, of een knoflookteen gebruiken als antischimmeltampon.
Knoflookpasta
Verwijder de schil van vier knoflookteentjes en hak deze zeer fijn. Je kan ze hierna vermengen met twee eetlepels azijn, maar dit is optioneel. Wrijf ze vervolgens stuk in een vijzel. Smeer de pasta op de plekken met jeuk of irritatie en laat dit een kwartier intrekken, waarna je het verwijderd. Als je dit als kuur gebruikt, maak dan elke dag nieuwe pasta en gebruik geen oude restanten.
Antischimmeltampon
Verwijder de schil van een teentje knoflook en snij deze aan, zodat er sneetjes inzitten. Hierdoor kan het sap vrijkomen. Je kan de knoflook hierna in een gaasje wikkelen en er een draad aan bevestigen. Nu kan je hem als een tampon inbrengen en een paar uur laten zitten. Herhaal de procedure zo vaak als nodig is.
Waarschuwing
Bij gebruik van bloedverdunnende medicijnen of vlak na een operatie kunnen hoge doseringen knoflook nadelig werken. Knoflook kan de bloedstolling beïnvloeden. Overleg met een arts of gebruik van knoflook verstandig is en of het geen negatieve reactie met je huidige medicatie kan veroorzaken. Verder is verse knoflook giftig voor honden en katten.