Oscillococcinum

Oscillococcinum Oscillococcinum, het moeilijk uitspreekbare woord van de reclame. Oscillococcinum is een homeopathisch middel dat wordt gebruikt tegen griep en verkoudheid. Oscillococcinum is sinds een aantal jaar in Nederland te koop bij de drogist. Het is het meest verkochte product in Frankrijk tegen griep en verkoudheid.

Wat is Oscillococcinum

Oscillococcinum is een homeopathisch middel tegen griep en verkoudheid, gemaakt door de fabrikant Boiron. Deze griepkorrels worden vrij verkocht in de drogisterij en apotheek. In een verpakking Oscillococcinum zitten zes buisjes met in ieder buisje 1 gram Oscillococcinum. De verkoopprijs ligt momenteel (april 2015) rond de 9,50. De dosering is als volgt: Gedurende het griepseizoen (november - maart): één buisje per week. Zodra de eerste verschijnselen beginnen: twee- tot driemaal per dag de inhoud van één buisje (bij voorkeur 's ochtends en 's avonds) gedurende 1 tot 3 dagen. Schud de gehele inhoud van het buisje onder de tong en laat de korrels langzaam oplossen.

Informatie over Boiron

Boiron is een Frans pharmaceutisch familiebedrijf, opgericht in 1932. Boiron heeft 18 dochterbedrijven en levert homeopathische middelen aan meer dan 59 landen over de gehele wereld. Naast Oscillococcinum produceert Boiron de volgende producten in Nederland:
  • Homeofresh Chew-gum Bioactivum
  • Gammadyn Se
  • Homeofresh Tandpasta Bio
  • Bioptimum Stress Complex
  • Sedatif PC (inmiddels alleen nog verkrijgbaar in België)

Het actieve ingrediënt in Oscillococcinum

Een buisje met 1 gram globuli bevat:
Anas barbariae, hepatis et cordis extractum 200 K 0.01 ml

Anas barbariae betekent muskuseend en hepatis et cordis betekent extract van hart en lever. Dus simpel gezegd is Oscillococcinum hart- en leverextract van de muskuseend. De verdunning van 200K is volgens de door de producent Boiron gebruikte potentrioneringsmethode van Korsakoff verdund tot één actief deeltje op 1 × 10400 deeltjes. Dit houdt eigenlijk in dat er wettelijk gezien geen moleculen van dierlijke oorsprong in zitten.
Naast het actieve ingrediënt zit er ook nog lactose (melksuiker) in, om de korreltjes te binden.

Het potentrioneringsmethode van Korsakoff bij Oscillococcinum

Er wordt een oplossing gemaakt van het hart en lever van de muskuseend. Als je een buisje vult met 1ml oplossing van het hart en lever van de muskuseend, daar doe je 100 ml gedestilleerd water bij. Dit schud je vervolgens krachtig 100 keer. Dan leeg je het buisje, dan meet je hoeveel stof er aan de wanden blijft kleven, daar doe je weer 100 keer zoveel gedestilleerd water bij. Dit herhaal je 200 keer en zo kom je op de stap 200K.

Zwangerschap en kinderen

Oscillococcinum mag zowel tijdens de zwangerschap als tijdens de borstvoeding gebruikt worden. Ook kinderen en mensen die machines besturen kunnen dit product zonder gevaar gebruiken. Ook zijn er geen bijwerkingen bekend en mag het in combinatie met medicijnen worden ingenomen. Wel moet worden opgepast met kleine kinderen met de verpakking zelf, de dop van het buisje komt los van het buisje en kan een risico zijn dat kleine kinderen hier in stikken.

Keuringsdienst van Waarde

In oktober 2011 heeft de Keuringsdienst van waarde een aflevering gewijd aan Oscillococcinum. In Nederland kon men niet veel informatie vertellen over de inhoud en bereidingswijze van dit product. Uiteindelijk zijn ze naar Frankrijk gereisd en hebben ze onder strikte voorwaarden de fabriek mogen filmen waar Oscillococcinum word geproduceerd. Maar zelfs na deze uitzending zijn er nog niet veel feiten bekend over Oscillococcinum.

Wet van homeopathische geneesmiddelen

Er is een nieuwe wetgeving voor homeopathische geneesmiddel sinds september 2013. Minister Schippers vindt dat homeopathische geneesmiddelen aan dezelfde criteria moeten voldoen als de reguliere geneeskunde. Waar fabrikanten eerst nog claims konden voeren op de verpakkingen (zeggen waarvoor het product bedoeld is) mag nu alleen "homeopathisch geneesmiddel zonder specifieke therapeutische indicatie toegepast volgende de principes van de homeopathische geneeswijze" staan. Ook mag er geen reclame meer worden gemaakt voor het product waarin staat wat het product doet zoals bijvoorbeeld folders en informatieboekjes. Gezondheidsproducten daarentegen mogen nog wel een claim op de verpakking hebben staan. Dit omdat deze niet onder de homeopathische geneesmiddelen valt.
© 2015 - 2024 Taranaomi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oscillococcinum: wat is dat?Oscillococcinum: wat is dat?Als de r weer in de maand is, breekt ook het griepseizoen aan en worden we weer vaker verkouden. De ergste verschijnse…
Het verschil tussen griep en verkoudheidHet verschil tussen griep en verkoudheidWanneer heeft u nou griep en wanneer heeft u last van een verkoudheid? Vaak weten mensen dit niet te onderscheiden. Een…
Geen griep en verkoudheid deze winter!Geen griep en verkoudheid deze winter!Geen griep of verkoudheid deze winter, maar gezond blijven! Hoe wordt griep veroorzaakt? Wat is het verschil tussen grie…

Redenen van een slaapprobleemSommige mensen hebben een slaapprobleem. Ze kunnen of niet in slaap komen of ze worden wakker ´s nachts en kunnen vervol…
De geneeskracht van verse knoflookDe geneeskracht van verse knoflookKnoflook is populair in de natuurgeneeskunde en werd al gebruikt door de oude Egyptenaren, Grieken en de Romeinen. En da…
Bronnen en referenties
  • http://www.npo.nl/keuringsdienst-van-waarde/27-10-2011/NPS_1189843
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Oscillococcinum
  • http://www.boiron.com/
  • http://www.vsm.nl/veel-gestelde-vragen
Taranaomi (15 artikelen)
Gepubliceerd: 08-04-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.