Oscillococcinum: wat is dat?

Oscillococcinum: wat is dat? Als de ‘r’ weer in de maand is, breekt ook het griepseizoen aan en worden we weer vaker verkouden. De ergste verschijnselen van de griep verdwijnen meestal binnen 3 – 5 dagen. Een flinke verkoudheid kan je zo’n 10 dagen bezig houden. De echte griep heeft vaak ernstiger verschijnselen dan verkoudheid. Normaal gesproken gaat de griep vanzelf weer over. Maar ziek zijn vinden we niet leuk, we willen graag zo snel mogelijk beter zijn! En dus gaan we langs de drogist om te kijken of er, naast paracetamol, neusspray en keelsnoepjes, nog andere middelen verkrijgbaar zijn waarmee de griep misschien sneller over gaat. Tijdens het winterseizoen zie je bij de drogist dan ook vaak dat doosje met die lastige naam erop liggen. ‘Oscillococcinum’. Wat is het eigenlijk en helpt het echt?

Samenstelling

Oscillococcinum is een homeopathisch geneesmiddel van de Franse fabrikant Boiron. Het zijn witte korreltjes die in buisjes verpakt zijn. In elk doosje zitten 6 buisjes. De precieze samenstelling van het geneesmiddel luidt als volgt:
Anas barbariae, hepatis et cordis extractum 200K. Hulpstoffen: sucrose, lactose.
Voor degenen onder ons die niet vertrouwd zijn met de Latijnse taal is dit heel weinig zeggend. Daarom een uitleg:
Het geneesmiddel is een extract (Latijn: extractum) van hart (Latijn: cor) en lever (eigenlijk Grieks: hepar, want het Latijn voor lever is ‘iecur’). De hulpstoffen zijn suiker en melksuiker. Maar wat is nu ‘Anas barbariae’? Anas is de Latijnse aanduiding voor vogels uit de familie van eenden, ganzen en zwanen. Met Anas barbariae wordt de muskuseend bedoeld.

Het lijkt er dus op dat je van organische delen van een eend eet als je de witte korrels van Oscillococcinum slikt. Misschien niet voor iedereen een fris idee. Toch valt het daadwerkelijk eten van hart of lever van eend uiteindelijk nog wel mee, want er staat nog meer in de beschrijving...

200 K?

Er staat in de omschrijving ook ‘200K’. Hiermee wordt een homeopathische verdunning of potentie aangegeven. Bij potentiëren verdunt men de oorspronkelijke werkzame stof sterk. Men neemt aan dat na de verdunning het product werkzaam blijft, zelfs als de oorspronkelijke werkzame stof (vrijwel) niet meer aantoonbaar aanwezig is.
De K-reeks van verdunning geeft aan dat het middel volgens de regel 1 op 100 is verdund. Nu de rekensom: 1K betekent 1 deel oorspronkelijke stof verdund met 99 delen alcohol. De vloeistof die overblijft na deze eerste verdunning wordt hierna steeds opnieuw verdund volgens dezelfde regel van 1 op 100. 200 K betekent dat deze verdunning 200 keer opnieuw is uitgevoerd. (Vanaf 4K wordt verdund met zuiver water. ) Kortom: er is zo goed als geen eendenhart of eendenlever meer te vinden in het doosje Oscillococcinum dat je koopt bij de drogist.

Werkt het nu wel of niet?

Mensen die geloven in de werking van homeopathie zullen zeggen dat verdunning niet betekent dat de uiteindelijke stof niet meer werkzaam is. Zoals hierboven uitgelegd is, neemt men aan dat na verdunning het product juist werkzaam blijft. Dit principe wordt bij allerlei homeopathische middelen toegepast, dus ook bij middelen van VSM en A. Vogel die je bij de apotheek kunt kopen. Mensen die niet geloven in de werking van homeopathie zullen zeggen dat er bij zo’n vergaande verdunning vrijwel niets meer van de oorspronkelijke stof over is en dat je net zo goed een glas water kunt drinken. Oftewel: zij geloven dat het uiteindelijke product veel te weinig oorspronkelijke stof bevat om nog werkzaam te zijn.

De prijs

Oscillococcinum kost bij de drogist ongeveer 10 euro. Er zitten dan 6 buisjes in een doosje. Tijdens de winterperiode zou je in elk geval wekelijks 1 buisje moeten innemen ter voorkoming van griep. Als we uitgaan van 3 maanden winterperiode zijn de kosten minimaal 20 euro. Krijgt de griep je te pakken, dan moet je 2 tot 3 buisjes per dag (!) innemen, 3 dagen lang. Dat zijn 9 buisjes, dus moet je 2 doosjes kopen. Blijft het bij deze ene keer griep per 3 maanden dan ben je dus in totaal 40 euro kwijt.

Keuringsdienst van Waarde

Het televisieprogramma ‘Keuringsdienst van Waarde’ wijdde in 2011 een uitzending geheel aan het product Oscillococcinum. Zij gingen op zoek naar de eend in dit geneesmiddel. Hoe het middel precies werd ontwikkeld wordt uiteindelijk echter door de fabrikant geheim gehouden.
© 2015 - 2024 Vlinderstruik, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
OscillococcinumOscillococcinumOscillococcinum, het moeilijk uitspreekbare woord van de reclame. Oscillococcinum is een homeopathisch middel dat wordt…
Kinderen: griep en verkoudheid voorkomen en bestrijdenKinderen: griep en verkoudheid voorkomen en bestrijdenEnkele handige middeltjes en tips om griep, verkoudheid, neusverkoudheid en koorts bij kinderen te bestrijden en te voor…
Het verschil tussen griep en verkoudheidHet verschil tussen griep en verkoudheidWanneer heeft u nou griep en wanneer heeft u last van een verkoudheid? Vaak weten mensen dit niet te onderscheiden. Een…
Homeopathisch geneesmiddel Echinaforce werktHomeopathisch geneesmiddel Echinaforce werktMet de griep die er aan komt of er al is: Echinaforce biedt uitkomst. Bescherm u met Echinaforce ofwel rode zonnehoed. B…

Calciet, de kleur van de steen bepaalt de werkingCalciet, de kleur van de steen bepaalt de werkingCalciet is een van de meest voorkomende mineralen. Het vormt vele gesteenten, zoals marmer, mergel en ook de stalactiete…
Eenvoudige tips tegen oorpijnEenvoudige tips tegen oorpijnOorpijn is op verschillende wijzen te voorkomen en te genezen. Deze aandoening wordt grotendeels veroorzaakt vanwege bac…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Silviarita, Pixabay
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Muskuseend
  • http://www.homeopathie-behandeling.nl/klassieke-homeopathie/wat-zijn-potenties
  • http://www.apotheek.nl/Medische_informatie/Klachten___ziektes/Aandoeningen/Griep.aspx?mId=10701&rId=179
  • http://zelfzorg.nl/product/oscillococcinum/
Vlinderstruik (9 artikelen)
Gepubliceerd: 18-03-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.