Eenvoudige tips tegen oorpijn

Eenvoudige tips tegen oorpijn Oorpijn is op verschillende wijzen te voorkomen en te genezen. Deze aandoening wordt grotendeels veroorzaakt vanwege bacteriële infecties of andere invloeden van buitenaf. Het ontstaat bijvoorbeeld na het duiken of tijdens vliegreizen. Om deze problemen op te lossen, kun je verschillende oplossingen combineren. Dit is afhankelijk van het type ontsteking. Druppels helpen je bijvoorbeeld ter bescherming tegen bacteriën. Hiernaast kun je met behulp van oordruppels je oor desinfecteren. Bovendien bevorder je hiermee de genezing. Bij een andere type ontsteking, kunnen neusdruppels een oplossing bieden.

Tips tegen oorpijn


Het ontstaan van oorpijn

Het gevoel van oorpijn kan op verschillende wijzen ontstaan. Het komt regelmatig voor, dat de pijn elders ontstaat. Soms kan de pijn veroorzaakt worden vanwege een bijholteontsteking, kiespijn of zelfs verkoudheid. Een andere mogelijkheid is dat jouw oorpijn door een ontsteking wordt veroorzaakt. Dit gebeurt wanneer de binnenkant van je oor in contact is geweest met bacteriën. Zwembaden staan bekend om de grote hoeveelheid bacteriën die aanwezig zijn. Hierdoor heb je een verhoogde kans op het krijgen van een infectie. Een zogenaamde "middenoorontsteking", ontstaat meestal bij een verkoudheid. Vanwege een zwelling van de neus en keelholte, sluit de verbinding met het middenoor mogelijk af. Deze verbinding staat ook wel bekend als "de buis van Eustachius". Wanneer je last hebt van een langdurige oorontsteking, is het aangeraden om een afspraak te maken met de huisarts. De huisarts heeft de mogelijkheid om jouw oor te desinfecteren en jou oordruppels mee te geven. Eventueel krijg je na de behandeling pijnstillers.

Het desinfecteren van je oor

Het is afgeraden om met een wattenstaafje geheel in je oor te komen. Wattenstaafjes kunnen namelijk je oorpijn verergeren, of zelfs ontstekingen veroorzaken. Je oorsmeer heeft namelijk een beschermende functie. Om je oor op een veilige manier schoon te maken, is het aangeraden om hierbij water te gebruiken. Zeep moet zoveel mogelijk vermeden worden. Zeep bevordert namelijk infecties. Let er op dat je grotendeels de buitenkant schoon maakt; de binnenkant van je oor is namelijk zeer gevoelig. Hierdoor is de binnenkant extra vatbaar voor ontstekingen.

Desinfecteren bij een middenoorontsteking

Wanneer je last hebt van een middenoorontsteking, is het aangeraden om een neusspray in te zetten. Hiermee zorg je ervoor dat de zwelling van jouw slijmvlies en buis van Eustachius vermindert. Het gevolg is dat het vocht hierdoor af kan vloeien. Je oorpijn zal hierdoor eveneens verminderen. De symptomen zijn onder andere duizeligheid, doofheid, misselijkheid en een zogenaamde "loopoor". Bij een loopoor loopt er vocht uit het oor. Het vocht kan uit wondvocht en/of bloed bestaan. Wanneer je meer dan twee weken last hebt van een loopoor, is het aangeraden om je huisarts te raadplegen. Wanneer de ontsteking tot de binnenoor is doorgedrongen, spreekt men van "otitis interna".

Desinfecteren bij een gehoorgangontsteking

Een gehoorgangontsteking wordt ook wel "otitis externa" genoemd. Het is een ontsteking die slechts aan de buitenkant van de gehoorgang te vinden is. Voor de behandeling worden er (zure) oordruppels gebruikt, in combinatie met antibiotica. Men dient hierbij rekening te houden met allergische reacties.

Het gebruik van olie om je oor schoon te maken

Wanneer je geen last hebt van verkoudheid, is er een alternatieve manier om je oorpijn te verminderen. Om de pijn te kunnen verzachten, kun je zelf oordruppels maken. Je kunt hiervoor opgewarmde olijfolie, amandelolie of slaolie gebruiken. Zorg ervoor dat de olie tot 37 graden is opgewarmd. Houd je hoofd schuin tijdens het inbrengen van de olie. Dit zorgt ervoor dat het vocht goed in je oor terecht komt. Na tien minuten kun je jouw hoofd weer recht houden om vervolgens je oor schoon te maken. Gebruik hiervoor eventueel een handdoek. Let er op dat je deze handelingen niet teveel herhaald. De trommelvliezen kunnen namelijk hierdoor beschadigd raken. Voor het behandelen van oorpijn bij baby's, is er babyolie verkrijgbaar.

Het ontstaan van oorpijn vanwege water

Zorg ervoor dat je tijdens het douchen geen water in je oor krijgt. Gebruik hiervoor eventueel een badmuts. Als er water in je oor komt, kunnen er pijnlijke ontstekingen ontstaan. Wanneer je last hebt van een oorontsteking, is het afgeraden om te gaan zwemmen. Heb je regelmatig last van een oorontsteking nadat je naar het zwembad bent geweest, dan is het aangeraden om voortaan oordopjes te gaan gebruiken. Hiermee voorkom je dat er tijdens het zwemmen water in je oor terechtkomt. Als alternatief kun je watten gebruiken en vaseline. Deze hulpmiddelen kun je eveneens gebruiken om de ingang van je oren af te sluiten.

Oorpijn na het duiken

Duikers hebben regelmatig last van oorpijn. Dit hebben ze meestal na afloop van een langdurige duik. Het wordt veroorzaakt door het langdurige contact met het water. De hoeveelheid oorsmeer is hierdoor minder geworden. De wandcellen zwellen hiernaast flink op, waardoor bacteriën de mogelijkheid krijgen om zich binnen te dringen. Door het gebruik van zure druppels dat bestaat uit azijn, kunnen duikers deze kwaal vermijden.

Het ontstaan van oorpijn tijdens vliegreizen

Het komt regelmatig voor dat tijdens vliegreizen de oren pijn beginnen te doen. Dit heeft te maken met het luchtdrukverschil dat je oren binnen een korte periode te verduren hebben. Hierbij komen je trommelvliezen onder hoge druk te staan. Normaal gesproken kan dit geen blijvend schade veroorzaken. Wanneer de trommelvliezen beschadigd zijn, duurt het twee weken voordat de oren volledig genezen zijn.

Het verminderen van oorpijn tijdens vliegreizen

Er zijn meerdere oplossingen om het reizen met het vliegtuig aangenamer te maken voor jouw oren. Dit kun je soms op verschillende manieren combineren. Hoe effectief een oplossing is, verschilt per persoon. De volgende tips zijn op een eenvoudige wijze uit te voeren;
 • Het gebruik van neusspray.
 • Op kauwgom kauwen.
 • Gapen tijdens de vlucht.
 • Het gebruik van twee bekertjes met daarin hete doekjes. (Deze doekjes houdt je tegen je oor tijdens de landing).
 • Het gebruik van medicijnen. (pillen).
© 2015 - 2024 Tijger3, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwemmersoor: Ooraandoening met afscheiding uit oor & oorpijnZwemmersoor: Ooraandoening met afscheiding uit oor & oorpijnBij een zwemmersoor (otitis externa) is de oorschelp en de gehoorgang ontstoken. Dit gebeurt vaak door water dat in het…
Pijn aan het oor? Oorzaken, behandeling & tips bij oorpijnPijn aan het oor? Oorzaken, behandeling & tips bij oorpijnPijn aan het oor kan samengaan met vervelende symptomen als jeuk, hoofdpijn, of pijn bij het slikken. Doorgaans zijn de…
Oorpijn, naar arts of zelf behandelen en wat is oorpijnOorpijn, naar arts of zelf behandelen en wat is oorpijnOorpijn is meestal het gevolg van een ontsteking in de gehoorgang of in het middenoor en soms aan de rand van de oorsche…
Oorpijn: wat kun je er zelf tegen doenOorpijn: wat kun je er zelf tegen doenPijn in het oor wijst meestal op een ontsteking van het buitenoor of het middenoor. Bij kinderen is er meestal sprake va…

Oscillococcinum: wat is dat?Oscillococcinum: wat is dat?Als de r weer in de maand is, breekt ook het griepseizoen aan en worden we weer vaker verkouden. De ergste verschijnse…
EFT klopt; tap jezelf vrij van emotiesTappen, kloppen of EFT kun je zelf binnen een paar minuten leren. Het is een methode die wordt gebruikt om stress en neg…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: (Transferred by 7Originally uploaded by), Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • http://www.euclaim.nl/blog/oorpijn-na-vliegen-tips-tegen-oorpijn-bij-vliegen
 • http://www.duikeninzutphen.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=16:artzorgen-voor-je-oren&catid=1:artsectips&Itemid=20
 • https://www.salusi.nl/binnenoorontsteking-symptomen-oorzaken-behandeling/
 • https://www.alphega-apotheek.nl/oorpijn
 • http://oorpijn.org/slaolie-tegen-oorpijn/
 • http://www.gezondheidsnet.nl/griep-en-verkoudheid/is-het-oorontsteking
 • http://www.kno.nl/index.php/patienten-informatie/oor/gehoorgangontsteking/
Tijger3 (112 artikelen)
Laatste update: 28-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.