Calciet, de kleur van de steen bepaalt de werking

Calciet, de kleur van de steen bepaalt de werking Calciet is een van de meest voorkomende mineralen. Het vormt vele gesteenten, zoals marmer, mergel en ook de stalactieten en stalagmieten in een druipsteengrot. Het wordt ook wel kalkspaat genoemd en is een calciumcarbonaat. Het is een zachte steen, hardheid 3. In de hand voelt de steen zacht, zelfs zijdeachtig aan. De glans is ook zijdeachtig, of parelmoer, of glazig. De steen heeft vele helende eigenschappen. Hij is door zijn zachte energie geschikt voor kinderen. Als kalk wordt de calciet al duizenden jaren gebruikt in omslagen op etterende wonden, gezwellen, bij huidziekten en tegen wratten. Calciet is een vriendelijke en veilige steen die zich niet opdringt, maar daarom niet minder krachtig en heilzaam is in zijn werking. De steen komt voor in wit, honing, geel, oranje, champagne, roodachtig, bruinachtig, roze, groen en blauw en als kleurloze heldere steen, de bijzondere dubbelspaat. Calciet is geen dure steen. Hij is voor iedereen betaalbaar.

Calciet brengt in beweging en bevordert groei

Daar waar de energie gestagneerd is, zorgt de calciet ervoor dat er weer beweging in komt. De natuurlijke energiestroom wordt gestimuleerd. Al wat groeien en gedijen moet, wordt ondersteund door de zachte energie van de calciet. Alles in de natuur leeft en beweegt en verandert volgens eigen cycli. Oude patronen kunnen worden achtergelaten. De kleur van de calciet geeft een indicatie waar deze specifieke steen vooral op inwerkt.

Calciet bevordert het zelfvertrouwen

Calciet behoort bij het element aarde. De steen geeft stabiliteit en standvastigheid. Je overwint je eigen onzekerheden en zwakheden.
Ook traagheid wordt overwonnen. Ideeën worden omgezet in daden. Je voelt je stevig. Je vermogen succesvol te zijn in wat je onderneemt, groeit. Had je de moed verloren dan krijg je nu weer geloof dat de dingen ten goede kunnen keren. Het is belangrijk de steen langere tijd te dragen, als hanger of als knuffelsteen.

Geschikt voor kinderen

Calciet past in de kinderkamer, ruwe stenen, bollen, of bijvoorbeeld engel- of dierfiguurtjes. De steen voelt prettig zacht aan. Calciet bevordert de groei. In het algemeen werkt calciet versnellend op ontwikkelingen bij jong en oud. Als hangertje op de huid gedragen kan een goed gekozen steen bijdragen aan een harmonische ontwikkeling van het kind. Bij groeipijn 's nachts een steen op de betreffende plek plakken.

Calciet, steen voor het gevoel

Calciet is een positieve steen. Haar werking is zacht en veilig. Wie levensvreugde mist, ziek of eenzaam is, kan een gele of oranje calciet kiezen om weer de zonnige kant van het bestaan te leren zien. Je kunt de steen bij je dragen, maar ook een mooie bol op een prominente plek in je kamer of op tafel of bureau, kan de sfeer helpen te verwarmen. Kies de kleur die je aanspreekt, blauw, groen en roze zijn rustgevend, geel, oranje en rood hebben meer zonkracht en zijn eerder activerend. Wit of helder is meer neutraal en herbergt een grote lichtkracht in zich.

Calciet verfrist

Je ogen worden geopend. Je kijkt met frisse, nieuwe blik. Innerlijke helderheid ontstaat. De helende werking van calciet maakt dat je je weet te vernieuwen, je voelt je gezuiverd en weer vitaal.

Intuïtie, onderscheidingsvermogen en vertrouwen

Calciet helpt als je het gevoel krijgt dat er iets niet klopt, vrienden die niet echte vrienden zijn, valsheid en achterklap, misbruik en dubbelzinnigheden. Met calciet word je helderder en je staat steviger in je schoenen. Je onderscheidingsvermogen en intuïtie worden scherper.

Kleur en fysieke werking

Alle soorten calciet werken in op het endocriene stelsel en brengen de hormoonspiegels in evenwicht. Het hart wordt versterkt en het hartritme normaliseert. Calciet helpt bij huid- en darmklachten. De stofwisseling wordt gestimuleerd en het immuunsysteem versterkt. Genezing van weefsels en botten wordt ondersteund. Bloedstolling wordt bevorderd. De kleur van de steen geeft aan waar hij zich meer specifiek op richt. Blauwe calciet is werkzaam op de keel en luchtwegen en ook geschikt bij hoofdpijn. Gunstig bij staar en niet-infectueuze oogaandoeningen. Groene calciet bevordert in het algemeen de vitale processen en het lichaam vernieuwt en verjongt zich. Gele calciet voor spijsverteringsstelsel, geslachtsorganen en seksualiteit. Rode calciet geeft meer vitaliteit, bloed wordt krachtiger. Botgroei en botdichtheid worden bevorderd, nuttig bij botbreuken of botafbraak. Heldere calciet werkt op aura en energetisch systeem.

De kleur bepaalt de werking

De verschillend gekleurde calcietstenen zijn varianten op een zelfde thema, de eigenschappen van de calciet. Over het algemeen zijn de groene en blauwe tinten meer rustgevend en de rode en oranje meer activerend. Rood en bruin zijn aardende kleuren, blauw werkt meer op het mentale, groen en roze meer op het hart. Groen en roze zijn harmoniserend. Geel werkt vaak mentaal activerend uit. Wit is allround, neutraal maar kan ook activeren. Helder heeft een sterkere geestelijke dimensie. Zoek de kleur die je aanspreekt of misschien die je niet zo lijkt te liggen, want je kunt dan juist die kleur nodig hebben

Blauwe calciet biedt rust

Als je last hebt van alle invloeden van buitenaf, die je onrustig maken, dan brengt de blauwe calciet rust in je hoofd en gevoelsleven. Een aura van blauw licht weeft zich gaandeweg, na verloop van tijd, om je heen. Deze koesterende kracht maakt dat innerlijke blokkades, zoals verlegenheid, angst je te uiten, niet meer gevoeld worden als remming. De natuurlijke stroom van expressie kan voortgang vinden. Een steen gedragen vlakbij het keelchakra helpt. Ook bij stotteren zou deze steen ontspanning kunnen brengen.

Blauw biedt rustig inzicht

De blauwe calciet biedt inzicht in de eigen denkprocessen en de daaruit voortvloeiende daden, en de werkelijkheid die je zo schept. Wie denkt dat het lot de schuld is van ongewenste levensomstandigheden heeft baat bij het dragen of zich omringen met deze steen.

Blauwe calciet is goed voor intuïtie, inzicht en creatieve uiting

Blauw is de kleur die past bij het keelchakra en het derde oog. Blokkades in deze gebieden worden opgeheven. Je intuïtieve inzicht versterkt, je geestelijke antennes komen open te staan. Je vangt meer op van wat er om je heen op mentaal gebied plaatsvindt en je begrijpt het eerder. Het inzicht en de inspiratie die op het gebied van het derde oog ontstaan, worden op het niveau van het keelchakra vertaald in creatieve uitingen. We worden creatiever in onze communicatieve uitingen.

Groene calciet tempert

Bij te heftige emoties zoals woede of irritatie, of bij stress, harmoniseert deze groene steen. Moeilijke ervaringen kunnen het hart op slot zetten of angstig maken. Wie deze steen draagt, of in zijn directe omgeving heeft, vindt de taal van zijn hart terug. Relationele problemen of gebrek aan flexibiliteit in gevoelszaken, kunnen in een hernieuwd contact met de ingevingen van het hart en de intuïtie tot een oplossing komen.

Groene calciet helpt los te laten

Om verder te kunnen groeien is het nodig om ruimte te maken. Oude pijn of grieven beletten dit. Overgave aan wat is, acceptatie en vergeving van wat is geweest, wordt ondersteund.

Contact met onze natuur

De groene calciet helpt je om meer in contact te staan met de wereld van planten en dieren. Het groen van de steen deelt zich mee aan je aura, m.n. het etherlichaam, of levenslichaam. Ook wij zijn deel van de natuur. Het contact met de natuur helpt voor het ontladen van stress en voor het contact maken met de natuur in onszelf. We komen in een harmonisch stromend, flexibel evenwicht.

Gele/oranje calciet

De kleur van de zon. Wilskracht en doelgerichtheid worden bevorderd. Ben je vastgelopen in oude strategieën die niet meer werken, dan brengt de calciet er weer beweging in. Is je wil, je creativiteit, je seksualiteit in de loop van je leven gevangen geraakt, dan brengt de calciet je weer in contact met je eigen levensbron, de wil te leven, te doen, te zijn. Om de wilskracht en de uitstraling van het ik te versterken kan de steen op het derde chakra, de zonnevlecht gedragen worden. De oranje/gele kleur past bij dit gebied. De zonnevlecht ligt in het gebied ter hoogte of vlak onder de onderste ribben.

Champagne calciet

Hoewel de kleur in eerste instantie niet aanspreekt, hij varieert van diep donkerbruin, lichtbruin/oranje, of geligbruin, is dit toch een variëteit die haar eigen waarde heeft. De donkerste variant is het meest aardend, de lichtere varianten hebben een meer beweeglijke energie. Ook deze calciet werkt gunstig op het gevoelsleven. We voelen ons gesterkt en durven ons uit te drukken. Met name de donkere variant helpt om weer contact te maken met het lichaam. Ons lichaam is de basis van ons bestaan. Voelen we de dynamiek van het leven in ons lichaam, dat letterlijk voelbaar bruist van leven, dan blijven we gezond en op koers. Deze variant past bij onrustige mensen die weinig contact hebben met hun gevoel.

Rode calciet

De roodachtige kleur is aardend. We voelen wie we zijn en we durven daarvoor te staan. De verbinding tussen stuit- en kruinchakra wordt versterkt, zodat hemel en aarde in ons bestaan contact kunnen maken. Wij mensen zijn de verbindende schakel tussen hemel en aarde, als het goed is. In die dynamiek krijgt ons leven een subtiele maar krachtige betekenis. De rode calciet brengt ons in contact met onze zintuigen, we genieten van ons aardse bestaan en weten tegelijkertijd dat het hemelse zich hier op aarde uitdrukt. We weten het aardse lichaam te respecteren als voertuig voor ons hemelse wezen. Het is alles verbonden, de mens, de aarde, de subtiele rijken van de geest en de ziel. De rode kleur helpt om in het aardse stevig te staan en de eigenheid te bewaren. Wie teveel zweeft heeft baat bij rode calciet. Deze variëteit geeft vitaliteit.

Heldere calciet, of dubbelspaat, een bijzondere steen

De steen wordt ook ijslandspaat genoemd. Hij lijkt het meest op heldere kwarts. Het bijzondere van deze heldere calcietsoort is, dat het een dubbele breking heeft, waardoor als je erdoorheen kijkt, je een dubbel beeld ziet. Kinderen zijn dol op deze steen. Gebruik de steen om helder te kijken naar je situatie en je opties. Hij is geschikt om zelfkennis te verwerven als je last hebt van woede, wrok, jaloezie, of bij arrogantie en daardoor in de problemen komt. Tevens helpt de steen om los te laten en te vergeven. Vooral is hij geschikt als meditatiesteen. Deze steen komt voor in de kleurloze variëteit, maar ook in zachte witte, gelige, roze, lichtgroene en grijzige tinten.

Je steen verzorgen

De calciet kan gevoelig zijn voor zonlicht, waardoor de diepe kleur aan de oppervlakte lichter wordt. Te lang in water leggen om de steen te ontladen is af te raden, het is beter om hem kort, vijf minuten onder de stromende kraan (hoeft niet helemaal open) te leggen. Eenmaal per maand onder lauw water. Opladen in maanlicht of korte tijd in niet al te felle zon, of 's nachts tussen bergkristallen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Sofiaroc, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Seleniet de engelensteenSeleniet de engelensteenSeleniet is een witte (half)doorzichtige steen met een glas- tot parelmoerglans. De naam komt van Selena, de Griekse maa…
De blauwe lapis lazuli geeft een rustige waardigheidDe blauwe lapis lazuli geeft een rustige waardigheidLapis lazuli betekent blauwe steen. Hij komt voor in combinatie met andere mineralen, met name witte calciet en glanzend…
De heliotroop is een groene jaspis met rode spikkeltjesDe heliotroop is een groene jaspis met rode spikkeltjesDe heliotroop is een jaspis, wat weer een chalcedoonkwarts is. Welke behoort tot de zeer grote en algemene groep van kwa…
De werking van kristallenDe werking van kristallenEr zijn erg veel kristallen die de natuur ons geeft. Dit artikel beschrijft een aantal van de minder bekende kristallen.…

De hematiet geeft kracht en moed aan de krijgerDe hematiet geeft kracht en moed aan de krijgerDe hematiet wordt ook wel bloedsteen genoemd, die naam deelt hij met de heliotroop die ook bloedsteen wordt genoemd. De…
Oscillococcinum: wat is dat?Oscillococcinum: wat is dat?Als de r weer in de maand is, breekt ook het griepseizoen aan en worden we weer vaker verkouden. De ergste verschijnse…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Balanced.crafts, Flickr (CC BY-2.0)
  • De wijsheid van stenen. Robert Simmons & Naisha Ahsian
  • De helende kracht van edelstenen. Zora Storm-Kull
  • De kristallengids. Simon & Sue Lilly
  • Handboek geneeskrachtige stenen. MIchael Gienger
  • Geluk is een edelsteen. Tosca Tetteroo
Sofiaroc (77 artikelen)
Laatste update: 04-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.