Kumquat is een klein citrusvruchtje dat in één keer met schil en al opgegeten kan worden. De kumquat is een relatief onbekende vrucht. Misschien is dat de reden dat de geneeskrachtige eigenschappen van dit vruchtje pas sinds het begin van de 21e eeuw worden onderzocht. Stoffen in kumquat hebben mogelijke werkingen tegen o.a. hart- en vaatziekten. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.
Kumquat is een citrusvrucht die met schil en pit gegeten wordt. Het vruchtje is vrij klein; het past in één keer in je mond. De schil is zacht en eetbaar en smaakt lekker. Kumquat is gezond. Het bevat vooral veel vitamine C. In 100 gram kumquat zit 73% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid van deze stof. Andere stoffen zitten er in minder grote hoeveelheden in maar behalve vitamine K en Seleen zitten vrijwel alle bekende en belangrijke vitaminen en mineralen in dit vruchtje. De mogelijkheden om kumquat toe te passen in de keuken zijn legio. De vrucht kan versuikerd worden om als snoepje te dienen. Daarnaast worden er marmelades van gemaakt. Je kunt een kumquat in een fruitsalade doen. Er kan een suikersiroop van gemaakt worden.
Naamgeving kumquat
De Latijnse naam van kumquat is Fortunella crassifolia. In China is de vrucht bekend onder de namen jingdan of meiwa kumquat. Kumquat is een citrusvrucht die in Europa niet algemeen te koop is. In Zuid-China wordt naast de F. crassifolia ook de Fortunella japonica Swingle en Fortunella margarita gekweekt. Deze laatste kumquatsoort wordt ook wel Nagami kumquat genoemd. Er is nog een wilde kumquatsoort: de Fortunella hindsii, in het Engels de Hong Kong Wild genoemd. Kumquat van nature komt in het wild voor in China.
Essentiële olie
In 2012 publiceerden Chinese onderzoekers een rapport waaruit de geneeskrachtige werking van etherische of essentiële olie van kumquat blijkt. Van de schil van kumquat wordt een essentiële olie gemaakt. De essentiële olie bestaat uit verschillende componenten. 25 van deze componenten maken 92.6% van de essentiële olie uit. Het is bewezen dat de essentiële olie van kumquat antibacteriële werking heeft tegen de bacteriën E. coli, Staphylococcus typhimurium, S. aureus, B. cereus, B. subtilis, L. bulgaricus en B. laterosporus. Daarnaast werkt de olie volgens de wetenschappers opmerkelijk goed bij de schimmel candida albicans. De flavonoïden die men in de schil aantrof betroffen vooral limoneen, myrceen, kamfeen, alfaselineen, alfapineen en een aantal andere terpenoïden.
Antioxidanten kumquat
Griekse onderzoekers rondden in 2009 een onderzoek af naar de antioxidantwerking van de Fortunella margarita kumquat. Men zag dat de kumquat een sterke werking heeft om vrije radicalen te elimineren. De onderzoekers zagen indicaties dat er veel polyfenolen in de schil zagen. Vrije radicalen kunnen ontstekingen en celschade veroorzaken. Daardoor kunnen allerlei ziekten zoals hart- en vaatziekten, obesitas en kanker sneller de kop opsteken. Kumquat kan helpen om het risico op het krijgen van deze ziekten te verlagen.
De verschillende soorten citrusfruitCitrusfruit is er in verschillende vormen, maten, kleuren en smaken. Het meeste citrusfruit komt uit de regio Zuidoost Azië. Citr…
Reken je BMI uitVeel mensen hebben we het idee dat ze te zwaar zijn maar weten eigenlijk niet wat de 'norm' is. Ben je gewoon aan de zware kant of…
De geneeskracht van lavendelolieLavendelolie is een etherische olie die al duizenden jaren lang met succes wordt gebruikt door de mens. Het is vooral een rustgeve…
De geneeskracht van frankincense-olieFrankincense is het meest bekend van het feit dat er wierook van deze boom wordt gemaakt. In het Nederlands wordt het ook wel wier…