De heilzame eigenschappen van ontgiftende baden

De heilzame eigenschappen van ontgiftende baden Ontgiftende baden zijn heilzaam voor het hele lichaam: het is een eenvoudig middel om allerlei kwalen te bestrijden, om te vermageren zonder dieet, om in vorm te blijven en de spieren te verstevigen. Ontgiftend baden door de geslachtsdelen met water te koelen stimuleert het lichaam om overtollige opgeslagen overschotten te elimineren. Deze zelfzorgmethode wordt in minstens 32 landen toegepast en zorgt zowel voor de fysieke als de mentale gezondheid.

Geschiedenis van ontgiftende baden

Ontgiftende baden werden in de 19e eeuw uitgebreid onderzocht door de voorlopers van de natuurgeneeskunde. De gekende priester Sebastian Kneipp experimenteerde met o.a. waterkuren, evenals de natuurgeneeskundige arts Louis Kuhne die gekend was voor zijn koud water-hydrotherapie ter bevordering van de detoxificatie van het lichaam.

De jonge Duitser Louis Kuhne herontdekte deze methode van ontgiften eerder bij toeval. Zijn trouwe viervoeter brak zijn poot. Het diertje likte afwisselend zijn gebroken pootje en zijn geslachtsdelen. Na een week stond het diertje weer helemaal gezond op zijn pootjes! Louis Kuhne lag ziek op bed met zware koorts en hoofdpijn en probeerde de tactiek van zijn hond uit door zijn geslachtsdeel dagelijks d.m.v. een katoenen doek met koud water af te koelen. Al snel genas hij waardoor hij rotsvast overtuigd was van de heilzame werking van ontgiftend baden.

Eeuwenoud inzicht

Vroeger wist men, net als de dieren, hoe men zichzelf kon verzorgen door de geslachtsdelen met koud water nat te maken. Dieren weten nog steeds instinctief wat ze moeten doen om zichzelf te verzorgen. Een dier verfrist regelmatig zijn geslachtsdelen. Het likken van hun geslachtsdelen houdt hen gezond en vitaal. De mens echter is steeds meer en meer 'beschaafd' geworden waardoor deze eeuwenoude inzichten beetje bij beetje zijn verloren gegaan.

De werking van ontgiftende baden

Het verfrissen van de geslachtsdelen heeft een invloed op het ganse lichaam, van kop tot teen. De ingewanden in de onderbuik worden afgekoeld waardoor de afvalstoffen (stoffen, materie, moleculen die we te veel hebben in ons lichaam) afgeleid worden naar de darmen, vooraleer ze verwijderd worden. De nutteloze overschotten keren beetje bij beetje terug naar de darmen en worden met de stoelgang mee verwijderd. De dikke darm wordt gestimuleerd om beter te gaan werken en om de overschotten te elimineren.

Wetenschap

Ontgiftende baden gaan niet om geneeskunde, noch genezing, maar wel om het natuurlijke en zachte karakter van het baden en het comfort ervan. Zowel de wetenschap als de geneeskunde dienen het fenomeen nog te observeren en te bestuderen om zo de methode een rechtvaardige plaats toe te kennen. De schrijfster France Guillain beperkt zich in haar boek "Ontgiftende baden" uitsluitend tot wat ze heeft kunnen zien en constateren gedurende 22 jaar. Ze vraagt expliciet in haar boek om alle resultaten van het ontgiftend baden te bespreken met de huisdokter zodat de kans groter wordt dat deze een thesis zal schrijven over het onderwerp. De opeenstapeling van getuigenissen zal in de toekomst hoogstwaarschijnlijk voldoende zwaar gaan wegen om de studie van de ontgiftende baden veel vlugger te doen ontwikkelen en om deze methode serieus te nemen.

Helende invloed van een ontgiftend bad

Ontgiftend baden heeft een helende invloed op o.a.:
 • acne
 • astma
 • constipatie
 • eczeem
 • gewichtsregulering (zowel vermageren als verdikken)
 • gezwel
 • grijze haren
 • hoofdpijn
 • incontinentie
 • keelpijn
 • koorts
 • nekpijn
 • pijnlijke maandstonden
 • rugpijn
 • slapeloosheid
 • spijsverteringsproblemen
 • tumor
 • verslaving aan alcohol, drugs of sigaretten

Vermageren

De natuur geeft ons met de ontgiftende baden een makkelijk en doeltreffend middel om de overschotten (vetten en eiwitten) te verwijderen. Deze stapelen zich op en verstoren de goede werking van de darmen. Daarbij werkt een ontgiftend bad kalmerend en ontstressend. Minder stress betekent minder opwarming van de buik. De door stress veroorzaakte warmte, jaagt de overschotten weg uit de buik naar de uiteinden van het lichaam waar ze zich "vastplakken". Met de ontgiftende baden keren de overschotten terug naar de darmen waar ze zullen worden uitgescheiden.

De schrijfster France Guillain heeft tientallen jaren deze methode zelf uitgeprobeerd en gaat zelfs een stap verder in haar stelling: "stop elk vermageringsdieet (tenzij het om medische redenen werd opgelegd), eet waar je zin in hebt maar neem ontgiftende baden!". Volgens haar brengt een dieet altijd een zekere vorm van stress met zich mee en is het nooit perfect aangepast aan onze noden. Door dagelijks onderstaande sessies van de behandeling toe te passen zal men gewicht verliezen.
 • Als men minder weegt dan 70 kilo, hou een dagelijkse sessie van 10 minuten.
 • Als men meer weegt dan 70 kilo, hou een dagelijkse sessie van 15 minuten.

Belangrijk: een sessie mag nooit langer duren dan 20 minuten, anders loopt men het gevaar felle eliminatiereacties te krijgen.

Gebruiksaanwijzing van een ontgiftend bad

Dames

Het makkelijkste is om gebruik te maken van een bidet, waarbij je dan op de rand gaat zitten zodanig dat de billen droog blijven (de geslachtsdelen niet onderdompelen in water en geen douchekop gebruiken, hierdoor wordt de huid ongevoelig en de warmte-koude reactie stopt). Een plank dwars over het bad leggen en boven een volle emmer water gaan zitten is ook een mogelijkheid. Gebruik een washandje van katoen en laat dit steeds opnieuw - zo nat mogelijk - over de buitenste schaamlippen glijden - van de schaamheuvel naar beneden terwijl je zachtjes op het washandje duwt. Nooit een ontgiftend bad nemen tijdens de menstruatie.

Heren

Een wastafel op goede hoogte om rechtstaand een ontgiftend bad te nemen is het makkelijkst. De penis kan dan boven de met water gevulde wastafel gehouden worden. Gebruik geen lopend water uit de kraan of douchekop op de penis maar wel een zo nat mogelijk washandje van katoen om het water steeds opnieuw op de penis aan te brengen en zacht te wrijven vanaf de basis naar het uiteinde van de penis (de geslachtsdelen niet onderdompelen in water of geen douchekop gebruiken, hierdoor wordt de huid ongevoelig en de warmte-koude reactie stopt).

De behandeling elke dag één keer uitvoeren (tot max. twee keer per dag) op ongeveer dezelfde tijdstippen tot het gewenste effect wordt bereikt. Daarna op regelmatige tijdstippen (twee à drie keer per week) om de effecten van ontgiftende baden te behouden.
Het bad best een halfuur voor of anderhalf uur na de maaltijd nemen omdat ontgiftende baden in de eerste plaats de vertering beïnvloeden.

Tijdens de behandeling mag men geen kou vatten; de rest van het lichaam moet goed warm en droog blijven. De borst en de voeten (warme kousen of pantoffels) dienen voldoende bedekt te worden zodat men niet de minste rilling voelt. Het is aan te raden om het ontgiftend bad te nemen in een goed verwarmde kamer.

Slot

Tot slot een citaat van de schrijfster France Guillain (p. 155): "Natuurlijk kan het feit dat men een beetje tijd aan zichzelf besteedt alleen maar goed doen, maar weet dan dat de resultaten er ook zullen zijn, al doe je het met tegenzin en zonder veel overtuiging. Na 22 jaar ervaring kan ik zeggen dat ik het er nog altijd behoorlijk moeilijk mee heb me ertoe te zetten wanneer ik er af en toe echt behoefte aan heb, ook al ken ik alle verbazingwekkende voordelen van ontgiftende baden. Maar de gevolgen zijn er zo snel en zijn zo zichtbaar, dat de 'moed' na een paar sessies al terugkeert."
© 2015 - 2024 Tothepoint, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Thermale baden (thermaalbaden) in NederlandThermale baden (thermaalbaden) in NederlandEven helemaal bijkomen en heerlijk ontspannen; dat kan in een van de vele thermaalbaden van Nederland. Bovendien kan een…
Bubbelbad, wat zijn er voor een soorten?Een bubbelbad is tegenwoordig niet langer alleen te vinden in zwembaden en wellness oorden, maar steeds vaker hebben men…
Geneeskrachtige bronnenGeneeskrachtige bronnenSinds de oude Grieken en Romeinen of misschien zelfs daarvoor al, worden baden gebruikt om weer op krachten te komen. De…
Geneeskrachtige kruidenbadenEen geneeskrachtig bad nemen is meer dan je schoon maken of je lichaam wat laten weken in water. In de 19de eeuw en begi…

Eenvoudige tips tegen krampEenvoudige tips tegen krampKramp is een bekend verschijnsel dat regelmatig kan voorkomen. Vaak ontstaat kramp vrij onverwachts en kan de pijn zelfs…
Stress en hoe je op natuurlijke wijze stress kan bestrijdenStress en hoe je op natuurlijke wijze stress kan bestrijdenUit sommige onderzoeken is gebleken dat stress de grootste kwaal is van het Westen, maar wat is stress nu eigenlijk? Hoe…
Bronnen en referenties
 • France Guillain, Ontgiftende baden, een eenvoudig en doeltreffend middel om allerlei kwalen te bestrijden, Deltas België-Nederland, gedrukt in België, ISBN 9789044710618.
Tothepoint (2 artikelen)
Laatste update: 09-11-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.