Klankschaalmassage, wat is het en hoe werkt het?

Klankschaalmassage, wat is het en hoe werkt het? Klankschaalmassage heeft zijn oorsprong in Tibet, om exact te zijn bij de monniken. Een klankschaal is in de basis een muziekinstrument. Een trilling die door het muziekinstrument wordt afgegeven, kan de mens op verschillende fronten helpen, aldus natuurgenezers. Dat maakt de klankschaal meer dan een muziekinstrument. Hoe werkt klankschaalmassage en wat kan deze voor je betekenen?

Klankschalen, de basis

Klankschalen komen van oorsprong uit Tibet. Daar kreeg een monnik een klankschaal als hij het klooster in ging. De oorspronkelijke klankschalen bestaan uit zeven metalen en deze vertegenwoordigen zeven planeten. Het gaat om de volgende metalen:
Bron: Emmacodd, PixabayBron: Emmacodd, Pixabay
 • goud
 • zilver
 • kwik
 • koper
 • ijzer
 • tin
 • lood

De klankschaal werd door de monniken multifunctioneel ingezet. Behalve de toepassing als muziekinstrument, werd er ook uit gegeten en werd de klankschaal gebruikt als offerschaal.

De klankschaal als muziekinstrument

De klankschaal als muziekinstrument vormt uiteindelijk ook de basis voor klankschaalmassage. Om die reden is het belangrijk te weten hoe het instrument werkt. Door met een zogenaamde slagstok in de klankschaal te slaan of rustig rond te draaien, wordt er geluid geproduceerd. Iedere klankschaal heeft een eigen klankkleur en toon en dat maakt iedere klankschaal uniek. De klanken die voortgebracht worden, worden voor een groot deel gevormd door de afmeting van de klankschaal, diameter en diepte. Daarnaast is de combinatie van de verschillende metalen belangrijk.

De klanken en trillingen kunnen ook veranderen door de manier waarop de klankschaal wordt vastgehouden c.q. wordt neergezet. Als je de klankschaal vasthoudt moet deze in principe op de drie middelste vingers balanceren. De klankschaal kan je echter ook op een harde ondergrond neerzetten, zoals hout of metaal. Maar je krijgt weer andere klanken als je de klankschaal op een kussen zet of, indien als massage toegepast, op het lichaam zelf.

Klankschalen als massage

Alles heeft een eigen trilling zoals de mens, een dier, maar ook een plant, een kleur etc. De resonantie (het weerklinken of weergalmen van geluid/trilling) die bij het toepassen van klankschalen op het lichaam plaatsvindt, kan het lichaam als het ware weer terugbrengen naar de staat waarin deze verkeerde voordat je klachten kreeg. Dat is de gedachtegang van de natuurgeneeskundigen die de methode toepassen. Door de juiste trilling te bewerkstelligen en klanken voort te brengen, kan het lichaam zich herstellen en/of blokkades opheffen en een diepe ontspanning realiseren.

Bron: JosvdV, PixabayBron: JosvdV, Pixabay
Klankschaalmassage wordt met name ingezet voor de volgende zaken:
 • Innerlijke rust (her)vinden c.q. ontstressen
 • Herstellend vermogen van het lichaam aansporen
 • Balans herstellen tussen hoofd en lichaam
 • Concentratie verbeteren
 • Nachtrust bevorderen

Toepassing

Als je naar een therapeut gaat voor klankschaalmassage dan start men doorgaans met een intakegesprek. Daarna wordt doorgesproken wat er exact gaat gebeuren en gaat de therapeut aan de slag. Dit type massage wordt ook nogal eens als aanvulling op een andere therapie gegeven. Je ligt (op de rug of op de buik) gekleed in gemakkelijk zittende kleding, op een behandeltafel. Meestal wordt er nog een zachte deken over je heen gelegd, dit verhoogt de ontspanning. Uiteraard kan deze desgewenst ook weggelaten worden.

Door het slaan of draaien in de klankschaal ontstaat er een bepaalde trilling. Deze trilt als het ware door in het lichaam (resonantie). Verschillende schalen geven verschillende trilling en het is dus niet een kwestie van zomaar klankschalen beroeren. Dit moet je overlaten aan een professional. Er zijn veel natuurgeneeskundigen die in hun praktijk, naast andere therapieën, ook klankschaalmassage geven, soms ook wel klankschaaltherapie genoemd. Combineer de trilling met het geluid dat door de klankschalen wordt voortgebracht en je ontspant meestal volledig.

Bron: Eigen afbeeldingBron: Eigen afbeelding
Er wordt altijd gewerkt met klankschalen van verschillende grootte die dicht bij of op het lichaam geplaatst worden. De te gebruiken slagstokken kunnen verschillende geluiden voortbrengen. Dit doe je door ze bijvoorbeeld te voorzien van zachte stof of te omwikkelen met touw. Uiteraard zijn deze slagstokken ook zo te koop in de speciaalzaak. De therapeut loopt om je heen en laat ogenschijnlijk willekeurig de verschillende klankschalen trillen.

Wanneer wordt klankschaalmassage afgeraden?

Naast zwangerschap (zeker de eerste maanden) zijn er enkele aandoeningen/ziekten waarbij het wordt afgeraden om klankschaalmassage toe te passen, te weten:
 • evenwichtsstoornis
 • hoge bloeddruk
 • hartritmestoornis
 • epilepsie

Prijzen massages

De prijs is afhankelijk van de duur van de massage en de eventuele problematiek. Het begint bij veel therapeuten voor een korte massage (half uur) bij zon 25 à 30. Dit kan oplopen tot zon 65 en is mede afhankelijk van het doel en de duur van de massage.

Tot slot

Klankschaalmassage is al heel oud, maar wint sinds het begin van de 21ste eeuw aan populariteit. Het kan separaat maar ook in combinatie met andere therapieën toegepast worden. Het werkt voor veel mensen in ieder geval goed ter ontspanning, maar kan ook ingezet worden om het lichaam weer in oorspronkelijke staat (voordat je klachten kreeg) te krijgen.
© 2019 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat klanktherapie voor je kan betekenenWat klanktherapie voor je kan betekenenDe mens is vol van het visuele aspect en menigeen drijft op alles wat hij of zij ziet. Daar is niets mis mee, maar dat m…
Klankschalentherapie: alternatieve & ondersteunende therapieKlankschalentherapie: alternatieve & ondersteunende therapieWie niet goed in zijn vel zit en lichamelijke en emotionele klachten heeft kan baat hebben bij een bepaalde therapie. Ee…
Elektroconvulsie therapie (shock therapie)Elektroconvulsie therapie (shock therapie)Een depressie wordt doorgaans behandeld met antidepressiva. Er zijn echter ook niet-farmacologische behandelingen van de…

Goudsbloem (calendula): gezondsheidsvoordelen & toepassingenGoudsbloem (calendula): gezondsheidsvoordelen & toepassingenDe goudsbloem (Calendula officinalis) behoort tot de composietenfamilie (Compositae of Asteraceae) en kent vele gezondhe…
CBD-olie: wat is het en waar gebruik je het voor?CBD-olie: wat is het en waar gebruik je het voor?Veel patiënten claimen baat te hebben bij het innemen van CBD-olie. Aandoeningen en klachten als epilepsie, pijn, angst…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Antranias, Pixabay
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Klankschaal
 • https://www.bodybalans.com/klankschaalmassage
 • https://www.niiraja.nl/cherry-services/klankschaalmassage/
 • Afbeelding bron 1: Emmacodd, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: JosvdV, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Eigen afbeelding
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 29-04-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.