Voorjaarskuur: hou het vloeiend
De natuurgeneeskunde probeert net zoals de hedendaagse wetenschap de natuur te doorgronden. Zij doet dit door observatie, analyse en daaropvolgende synthese. Zeg maar, het trekken van conclusies en het formuleren van algemene principes.
De natuurlijke dokter in ons.
De aanwezigheid in ons lichaam van een natuurlijke geneeskracht en het principe van de bloed- en lichaamsvochtreiniging zijn twee basisprincipes uit de natuurgeneeskunde. Zoals je weet, bestaat het grootste gedeelte van ons lichaam uit vloeistoffen.Als ik er aan denk, word ik er zelfs wat onzeker van. Al die vloeistoffen en toch voel ik me vast!
Dat vloeibare is altijd druk bezig met het vervoer van gezonde stoffen zoals aminozuren en mineralen naar die plaatsen waar ze nodig zijn en het uitscheiden van gifstoffen zoals zware metalen en stofwisselingsresten. Zonder deze onophoudelijke orgaan- en weefselontgifting is geen leven mogelijk. De cellen zouden in hun eigen uitscheidingsproducten omkomen. De miljoenen cellen van ons lichaam worden steeds weer aangemaakt en afgebroken.Daarom moeten er elke dag ook weer duizenden dode cellichaampjes afgevoerd worden.
Zoals alle stromende wateren beschikken onze lichaamsvloeistoffen over een groot zelfreinigend vermogen, maar zoals bij beken en rivieren leidt een overbelasting tot uitputting en vernietiging van dat vermogen. In ons lichaam gebeurt deze zuivering vooral via de typische drainageorganen zoals de nieren (urine), de darm (ontlasting), de longen (koolzuur) en de huid met als centrale organisator onze lever.
Nieren als filterstation.
De nieren bezitten meer dan een miljoen glomeruli. Filterstations die binnen 24uur zowat 200 liter bloed van urine-vormende bestanddelen ontdoen. De samenstelling, geur en kleur van de urine kan dan ook veel zeggen over de mate van vervuiling en de werkzaamheid van de nieren. Bij een normale toestand van de lichaamsvochten heeft de urine een lichtgele kleur,is helder en zonder sterke geur. Goede 'piskijkers' konden vroeger uw gezondheidstoestand aflezen in de urine. Bij een stevige voorjaarskuur moet het je dan ook niet verwonderen, dat je urine van kleur kan veranderen.
Veel water of kruidenthee drinken is een goede manier om de nieren op een zachte wijze te stimuleren. Als we kijken naar het belang van de nieren als bloedzuiveraars, is het wel goed dat er zoveel urine-afdrijvende planten, zogenaamde diuretica in ons voedsel aanwezig zijn.
De beste en meest gebruikte planten in een voorjaarskuur zijn de paardebloem, de brandnetel en de berk. Een aantal keukenkruiden en groenten zoals peterselie,selder, kervel en prei zijn als aanvulling vooral als soep zeer geschikt. Veel van deze kaliumrijke producten zijn een goed tegenwicht voor onze natrium-rijke voeding. Om de urinedrijvende werking te versterken en de nieren te ontlasten is een zoutarme voeding dan ook aanbevolen.
De darm ontlast het lichaam.
Voedsel wordt door het speeksel, de maagsappen, gal, pancreas- en darmfermenten herkend, ontbonden en geselecteerd. Goed wordt gebruikt en gif wordt via de darmen afgevoerd. Bloedreiniging via de spijsvertering kan natuurlijk door de maag-, gal- en pancreasuitscheiding te verbeteren.Wat kruiden betreft komen dan vooral de bitterstofplanten in aanmerking.Ook hier vinden we weer de paardebloem terug, maar ook de artisjok, stinkende gouwe en zeker duivekervel worden als galdrijvende middelen veel gebruikt. In het verleden werd bloedzuiveren dikwijls gelijkgesteld met laxeren. Een goede darmwerking is natuurlijk wel belangrijk maar daarvoor laxeermiddelen gebruiken De nog steeds veel gebruikte antrachinonhoudende drogerijen zoals Aloë, Senna en Vuilboom zijn sterkwerkende dikke darmlaxantia die te pas en te onpas in vermageringsmiddelen gebruikt worden. Ze veroorzaken soms krampen en vooral een luie darm.Zo zijn de Zweedse kruiden voor meer dan de helft samengesteld uit deze laxeerplanten, terwijl dat kruidenmengsel zelfs voor uitwendig gebruik geadviseerd worden. Stel je voor een laxeermiddel tegen oorpijn, beten van dolle honden of zelfs tegen slapeloosheid. Onzin natuurlijk!
Beter is de bovengenoemde leverkruiden te gebruiken.Zij hebben ook een licht laxerend effekt en kunnen eventueel gekombineerd worden met een slijmstofplant zoals Lijnzaad of Vlozaad. Het woord 'ont-lasten' geeft juist weer wat een voorjaarskuur zou moeten zijn.Het lichaam van een last ontdoen.Dat kan door het lastige uit het lichaam te halen, maar ook door de last er niet in te brengen. Met andere woorden, anders eten, minder eten of zelfs vasten. Elk teveel aan voedingsstoffen,vooral van vet en suiker verandert in het lichaam onverbiddelijk in vergif. Evolutionair gezien lijkt het logisch dat we beter kunnen omgaan met een tekort dan met een teveel. Psychologisch gezien is het echter moeilijk veel te hebben en dan maar weinig te gebruiken. Uit ecologisch, sociaal en gezondheidsoogpunt bekeken moeten we die versobering toch doorvoeren. Redenen genoeg, zou ik zeggen. Een voorjaarskuur van drie weken kan dan ook een goede oefening in versobering zijn.
De huid als derde nier.
Met miljoenen zweet- en talgkliertjes haalt de huid de afvalstoffen uit het lichaam.Ook hier kunnen we de gezondheidstoestand aflezen aan de sterke geur en kleur van het transpiratievocht. Sterke transpiratie zonder inspanning is een negatief signaal. Natuurlijk is een goede transpiratie die het bloed ontlast prima voor de inwendige organen, maar het is ook een teken, dat een totale behandeling van de lichaamsvochten nodig is. Aktivering van de huid kan vrij eenvoudig door wisseldouches, massage, zweetkuren en intensief wandelen.
Huiddrainerende kruiden zijn vooral het Driekleurig Viooltje en de Grote Klis.Verder kunnen ook de transpiratie-bevorderende kruiden Vlier en Linde gebruikt worden, deze twee moeten zo warm mogelijk gedronken worden.
De lucht voor de longen.
ledere minuut ademen we tussen de tien en vijftien keer in en uit.We verplaatsen iedere dag genoeg lucht om enkele duizenden ballonnen op te blazen. Het aantal longblaasjes, dat voor die actieve gaswisseling zorgt, bedraagt bij de mens zowat 400 miljoen. Stuk voor stuk worden deze beademingskamertjes met bloed doorstroomd, dat zuurstof opneemt en koolzuur, afvalgassen en vloeistof afgeeft. Op die manier wordt het bloed bij iedere ademtocht gereinigd. De ademhaling geeft goed het ecologisch verbond weer tussen mens en natuur. De menselijke uitademing van koolzuur, is voedsel voor de plant. De uitademing van zuurstof door de plant is voedsel voor de mens. Aarde en mens verenigd in één holistische ademhaling.
Uit het voorgaande is wel duidelijk dat bloedzuivering via de longen, niet alleen afhankelijk is van een goede ademhaling maar ook van een gezonde lucht. Denk maar aan de ligging van sanatoria. Of de behoefte om de lucht op te snuiven in bos en bergen. Misschien is de slechte, oppervlakkige ademhaling van de stadsmens wel een instinctieve poging tot bescherming tegen uitlaatgassen en andere verontreinigingen. Maar ja, we moeten blijven ademhalen! Dus vechten voor gezonde lucht en tussendoor in- en uitblazen in gezonde berglucht. Kruiden voor de luchtwegen zijn er genoeg, ze zijn ze echter van minder belang. bij een voorjaarskuur. Eén kruid wil ik wel vermelden, de Echte Sleutelbloem.Hij groeit en bloeit reeds vroeg in het voorjaar en heeft een goede slijmoplossende werking.
Een voorjaars kuur kunnen we dus in vele gradaties doen.Van een eenvoudige kruidenthee drie maal daags tot een vastenkuur met darmspoelingen
Een voorjaarskuur! Wil je het echt eens proberen?
Pluk dan in eigen of andermans tuin wat paardebloem en brandnetel. Doe daar naar eigen voorkeur of naar wat er voorhanden is, kleinere hoeveelheden jonge blaadjes van madeliefje, duizendblad, weegbree, driekleurig viooltje, zevenblad en hondsdraf bij. Meng al deze verse planten met evenveel water en maak er sap van. Drink hiervan 2 of 3 maal daags 100 ml eventueel verdund met water of groentesap om de smaak te verbeteren. Een sobere voeding met minder vet en zout verbetert zonder meer de bloedzuiverende werking van deze kuur. Nog beter is, niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk te versoberen. Weg van een overvloed aan indrukken. Het zoeken, het plukken en het nauwkeurig klaar maken van de kruiden kan die rust tot stand brengen.
Voorjaarskuur, bloedreiniging, ontslakking! Het klinkt onaantrekkelijk, onaangenaam en oubollig. Maar in de praktijk kan het juist in deze tijd van overvloed een verademing zijn. Je letterlijk leeg maken en dan dat licht gevoel van leven. Je hoort het, ik word er nu reeds high van.
© 2009 - 2024 Herborist, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zo bewaar je verse kruidenHoe bewaar je het best verse kruiden? Men kan ze al dan niet opgelost in olie of boter in de koelkast bewaren, men kan z…
Bronnen en referenties
- Murray en Pizzorno. Encyclopaedia of Natural Medicine. 1998
KruidMail. Voorjaarskruiden. Maurice Godefridi