Natuurlijk middel tegen blaasontsteking en versterkende soep
Zo nu en dan een handjevol gedroogde cranberry’s eten helpt om blaasontsteking te voorkomen. Maar het is ook effectief als u al een acute aanval van blaasontsteking heeft. Cranberry zorgt ervoor dat de bacteriën zich niet kunnen hechten aan de blaaswand. Als ze dat namelijk doen vermenigvuldigen ze zich. Dit gedroogde fruit is bovendien gemakkelijk mee te nemen. Het kan gewoon in de tas. Een natuurlijk middel tegen blaasontsteking dus.
Gedroogde cranberry’s
Ingrediënten
- 500 gram verse rijpe cranberry’s
- Basterdsuiker naar smaak
Bereiding
- Was de cranberry’s en droog ze
- Pak een deegroller en rol over de bessen heen tot er zoveel mogelijk sap uitkomt
- Wie meer van een zachtere textuur houdt, kan ze ook in een blender pureren
- Pak een bakplaat en leg daar bakpapier op
- Druk de bessenmassa in de plaat tot er een dikte van ongeveer 1 centimeter ontstaat
- Plaats de bakplaat in de oven op de laagste temperatuur (40 tot 50 graden Celsius)
- Laat de vrucht daar gedurende 12 uur drogen
- Kijk wel steeds even over het niet al te droog wordt
- De bessen moeten niet knappen of verkruimelen, maar nog wel textuur hebben
- Besprenkel de bakplaat na die 12 uur met een beetje suiker
- Laat het mengsel dan nog eens 12 uur staan waardoor het nog meer uitdroogt
- Warm het vervolgens op een lage temperatuur op gedurende 10 minuten
- Snijdt het dan in plakjes
- Bewaar het bessensnoepgoed in een luchtdichte bak of in vetvrij papier
Gebruik:
Kauw op een stuk van de bessen zovaak u wilt
Houdbaarheid:
Is 1 maand houdbaar in de koelkast
Soepje om het immuunsysteem op te krikken
In China eten de mensen altijd soep om hun gezondheid te bevorderen. In deze soepen gaan veel geneeskrachtige kruiden. De onderstaande soep heeft allerlei ingrediënten die het immuunsysteem opkrikt en bijvoorbeeld de symptomen van verkoudheid en griep doet verminderen. Eet deze soep zodra u zich wat minder goed voelt.
Goji bes en shii-takesoep
Ingrediënten
- 2 theelepels gedroogde echinaceawortel
- 200 ml water, vers gekookt
- 5 eetlepels goij bessen, vers of gedroogd
- 2 liter kippenbouillon (zelf gemaakt of van een blokje)
- 3 kippendijen of drumstick (het liefst scharrelvlees)
- 2 grote uien, gehakt
- 12 shii-take paddestoelen, dun gesneden
- Een stuk gember van ongeveer 10 centimeter, van schil ontdaan en in dunne plakjes gesneden
- 2 verse medium chilipepers, heel fijngesneden
- 8 knoflooktenen, gehakt
- Extra gember en chilipeper voor de garnering
Bereiding
- Doe de gedroogde echinaceawortel in het water en maak daar op die manier een aftreksel van
- Doe in een andere schaal net genoeg water om de goij bessen onder te laten staan zodat ze het vocht kunnen opnemen
- Zet het echinaceamengsel en de bessen aan de kant
- Doe de bouillon en de stukken kip in een grote pan
- Voeg de gesneden uien, paddestoelen, gember en chilipepers toe en leg dat rond de kip in de pan
- Laat dit mengsel heel langzaam sudderen gedurende 1,5 tot 2 uur
- De kip moet zo gaar zijn dat ze helemaal uit elkaar valt
- Haal van het vuur
- Voeg de goji bessen en de gehakte knoflook toe, 5 minuten voor het serveren
- Zeef dan het echinacea aftreksel en voeg dit toe aan de soep
- Maak de soep desnoods nog even weer warm
- Serveer in een kom en garneer het met de stukjes gesneden gember en chilipeper voor een extra kick
Dit recept is voldoende voor 4 personen. Het gerecht kan met noodles gegeten worden als u dat lekker vindt.