Wat kun je doen tegen verschillende vormen van haaruitval?

Het verlies van je haar is zowel voor vrouwen als voor mannen iets heel erg vervelends. Iets dat mensen hun eigenwaarde ontneemt en een erg ongelukkig gevoel kan geven. Maar liefst tweederde van de mannen is tegen hun 40e behoorlijk kalend. Minder bekend is dat ook één of de vier vrouwen gedurende haar leven te maken krijgt met een onnatuurlijke vorm van haaruitval. Wat kun je doen om verschillende vormen van haaruitval te vertragen of helemaal tegen te gaan? Een verlies van circa 50 tot 100 haren op dagelijkse is vrij normaal. Er zijn helaas veel verschillende oorzaken, waardoor iemand tijdelijk of langdurig meer haren kan verliezen, waardoor het haar dunner wordt of er kale plekken op het hoofd ontstaan. Medicatie of chemotherapie zijn hiervan bekende voorbeelden. Ook genetische aanleg is een bepalende factor.
Verder kunnen hormonale verstoringen of een slechte doorbloeding van de hoofdhuid een rol spelen. Meer binnen de eigen invloedssfeer liggen oorzaken als een te vet dieet, chronische stress of disbalans in de voeding.

Voor de verschillende oorzaken van haaruitval zijn er verschillende natuurlijke methoden, die als je ze toepast kunnen helpen om de situatie te verbeteren.

Het aanpakken van aan de levensstijl gerelateerde haaruitval

Voordat je in paniek raakt door haaruitval is het zinvol eens te bespreken met een apotheker welke medicijnen en aanverwante middelen je op dit moment gebruikt. Veel medicijnen hebben namelijk invloed op de gezondheid van je haar.
Als je haaruitval begonnen is na een dieet is er zeker reden om te overwegen om je eetpatroon aan te passen en meer en meer gebalanceerd te gaan eten.

Wanneer stress of ziekte de oorzaak vormen van haarverlies probeer dan echt om je levensstijl aan te passen en laat stressreducerende technieken zoals yoga, diep ademhalen of meditatie voortaan vast deel uitmaken van je dagelijkse routine. De kans bestaat dat er dan al vrij snel verbetering optreedt van de haaruitval.

Wat te doen bij hormonale verstoringen?

Na genetische aanleg is hormonale disbalans de belangrijkste veroorzaker van haaruitval. In het bijzonder excessieve productie van het hormoon dihydrotestosteron (DHT) in de haar follikel lijkt een sterke samenhang te hebben met het snel verliezen van haar. DHT wordt aangestuurd door een enzym met de naam 5-alpha reductase, dat geproduceerd wordt in de prostaat, de adrenaline klieren en de scalp. De invloed ligt vooral in een toename van huidsmeer op de schedel. Om deze reden is het raadzaam om de consumptie van verzadigd vet, geraffineerde suikers en voorbewerkte voedingsmiddelen terug te brengen.

Ook een te traag werkende schildklier kan dunner wordend haar veroorzaken. Hiervoor is het raadzaam zeewier (denk aan zeekraal of chuka wakame) te eten of kelpextracten als supplement te slikken (bijvoorbeeld spirulina). Deze voedingsmiddelen of supplementen zijn namelijk rijk aan jodium, wat bevorderlijk werkt op de werking van de schildklier. Drink om deze reden ook liever geen kraanwater; dit bevat fluor en chloor; twee elementen die een goede opname van jodium beperken. Ook het drinken van kokosmelk kan de werking van de schildklier stimuleren.

Wanneer de menopauze ervoor zorgt dat je haar dunner wordt,vraag de arts dan om medicatie die natuurlijk progesteron bevat om de hormoonbalans te optimaliseren. Dit zorgt er ook voor dat je haar weer wordt zoals het tevoren was.

Hoe kun je het voedingspatroon het beste aanpassen?

Zorg ervoor dat je gevarieerd en regelmatig eet. Zorg er ook voor dat je genoeg groenten eet, bonen, ongebrande noten, vis en kip. Ook essentiële vetten, te vinden in walnoten, zaden, vis en avocado zijn belangrijk voor gezond haar.
Aangezien onze voeding in deze tijden soms onvoldoende gezonde stoffen bevat is het raadzaam om een breed spectrum enzymen preparaat bij te slikken, evenals vitamine B complex (liefst met extra vitamine B12), en de mineralen silicium en zink.

Wat kun je doen om de doorbloeding van de hoofdhuid te bevorderen?

Rozemarijn essentiële olie wordt al eeuwen gebruikt om de bloedcirculatie op de schedel te verbeteren. Het eenvoudigste is om een paar druppels toe te voegen aan je crèmespoeling en het mengsel goed in te masseren, enige minuten te laten inwerken en vervolgens uit te spoelen. Ook hoofdhuid massages zijn aan te bevelen; laat dat liefst doen door een kapper, die heeft geleerd hoe je de hoofdhuid het beste kunt masseren.

Verder zijn er op de markt veel middelen te koop om haaruitval en kaalheid tegen te gaan. En die zijn er niet alleen voor mannen maar ook voor vrouwen. Let er wel op dat je een middel aanschaft dat bedoeld is voor jouw sexe, want de oorzaken van haaruitval kunnen bij mannen en vrouwen heel verschillend zijn en daarmee verschillen ook de producten, die haaruitval terug kunnen dringen van samenstelling.
© 2009 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen bij kaalheid en haaruitval?Wat te doen bij kaalheid en haaruitval?Haaruitval of haarverlies kan komen door verschillende oorzaken zoals stress, verkeerde medicijnen, langdurige ziekte,..…
Wat te doen bij haaruitval?Wat te doen bij haaruitval?Iedere dag verliezen alle mensen haren. Maar je kan ook hebben dat je meer haar verliest dan wat normaal is. Maar wat mo…
Natuurlijke haarverzorging: HaaruitvalKaal worden komt opmerkelijk genoeg voornamelijk voor onder blanken. Geleerden zijn het er niet over eens of dit gevrees…
Haaruitval voorkomenHaaruitval voorkomenHaaruitval bij mannen komt al voor vanaf je 25e levensjaar en kan verstekkende gevolgen hebben voor je uiterlijk en iden…

Mariadistel, dé leverplantMariadistel met als botanische naam Silybum marianum, vroeger Carduus marianus, is een één- of tweejarige plant, die voo…
Natuurlijke massageolie, eigengemaakte handcreme, oogbadNatuurlijke massageolie, eigengemaakte handcreme, oogbadMassageolie, badolie, een oogbad voor vermoeide of zere ogen en handcreme. het is allemaal zelf te maken met natuurlijke…
Bronnen en referenties
  • www.hairlosshaven.com
  • http://www.care2.com/greenliving/natural-solutions-for-hair-loss.html
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 16-02-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.