Natuurlijke remedies voor eczeem en psoriasis

Meer dan 15% van de bevolking heeft te lijden onder huidziekten als eczeem en psoriasis. En dat percentage groeit. Vaak worden een veranderend klimaat, overmatige stress, bestrijdingsmiddelen en ongezonde voeding als oorzaken genoemd maar een verband is nooit wetenschappelijk bewezen. Traditionele medicijnen hebben weinig effect bij deze ziekten, die vaak als pijnlijk en beschamend worden ervaren. De hier besproken remedies worden sterk aanbevolen binnen de natuurgeneeskunde. Eczeem veroorzaakt gewoonlijk ontstoken, rode, pijnlijke en droge plekken op de huid. Meestal zijn de plekken bij psoriasis niet pijnlijk maar ze kunnen wel bloeden, wanneer aan de rode, gezwollen huid of de zilverachtige huidafwijkingen wordt gekrabd. De kenmerkende plekken op het lichaam ontstaan bij beide ziekten, doordat de huidcellen op de getroffen plaatsen zich tot tien keer sneller dan het normale groeipercentage delen. De natuurgeneeskunde gaat ervan uit dat bij deze ziekten de volgende gecombineerde en dus complexe problematiek moet worden aangepakt:

  • Een slecht voedingspatroon met deficiënties in essentiële vetzuren en vezels;
  • Spijsverteringsproblemen;
  • Een te sterke groei van Candida Albicans;
  • Tekorten aan vitaminen en essentiële vetzuren;
  • Een slechte leverfunctie;
  • Opbouw van gifstoffen in het lichaam.

De volgende aanbevelingen zijn er op gericht om deze problematiek stap voor stap aan te pakken, waarbij voor elk van de genoemde categorieën suggesties worden gedaan voor aanpassing van de dagelijkse voeding tot een gezonder eetpatroon voor vermindering van jouw klachten.

Het ontgiften van je lever en darmen

Ontgift de darmen en lever om een mogelijk te sterke groei van Candida Albicans of andere bacteriën te remmen. Drink hiervoor voldoende water (liefst 10 tot 12 glazen per dag) en slik een goed en breed probiotica supplement (zie hiervoor het assortiment van Solgar, dat in apotheek en de meeste betere drogisterijen en reformzaken te verkrijgen is). Vermijd suikers en minimaliseer de fruitconsumptie. Je kunt ook gebruik maken van een detox-kuur, die je bij de drogist of apotheek kunt aanschaffen om je lichaam echt goed te reinigen van gifstoffen en slakken in de darmen.

Consumeer meer verse groentesappen. Omdat deze relatief gemakkelijk te verteren zijn, worden de voedingsmiddelen gemakkelijk geabsorbeerd door het lichaam en zorgen hiermee voor een zachtaardige ontgifting van je hele lijf.

Aanpassen van de voeding

Eet liefst voedsel in zijn geheel, dat wil zeggen groenten, fruit, noten, zaden, en granen. Eet ook proteïne rijk voedsel zoals bonen, ruwe noten en zaden bij elke maaltijd om de bloedsuiker niveaus te stabiliseren. Vermijd bewerkt en voorverpakt voedsel met kleurstoffen, smaakstoffen en conserveringsmiddelen.

Vermijd bij voorkeur teveel granen met gluten; tarwe, witte bloem, havermout en spelt. Dit aangezien uit onderzoek is gebleken dat de overgevoeligheid voor gluten bij lijders aan eczeem of psoriasis hoog is. Kies in plaats daarvan voor glutenvrije graansoorten als quinoa, ongepelde rijst, boekweit en amarant.

Vermijd allergenen als zuivel producten, suikers, chocolade, en citrusvruchten. Alcohol zorgt vaak voor extra hevige verschijnselen en is het is dan ook beter om weinig of helemaal geen alcohol te drinken.

Stimuleer uw leverfunctie door meer bladgroenten, olijven en olijfolie, bonen en peulvruchten te eten. Ook knoflook, uien, tomaten, ongebrande noten en lijnzaad zijn aanraders.

Vul uw dieet aan met essentiële vetzuren, eet veel vette vissoorten en slik liefst een Omega 3 supplement.

Drinken van Aloë Vera

Aloë Vera is in vloeibare vorm, behalve een natuurlijk laxeermiddel, ook heilzaam voor het genezen en verbeteren van eczeem en psoriasis. Het helpt ook om de darmen te helen, en vermindert hierdoor de kans op nieuwe oplevingen van Candida of andere bacterieën. Drink tweemaal daags een half glas maar stop hiermee bij een eventuele zwangerschap.
© 2009 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hormoonzalf en het gebruikHormoonzalf en het gebruikEen hormoonzalf wordt ook wel een corticosteroïdenzalf genoemd. Enkele huidziekten waarbij hormoonzalven veel worden geb…
Huidziekte herkennenHuidziekte herkennenEen huidziekte is een ziekte of afwijking aan de huid, veroorzaakt door een bacterie, schimmel, virus, allergie, geneesm…
Psoriasis: inversa, artritis, guttata, capitis en vulgarisPsoriasis: inversa, artritis, guttata, capitis en vulgarisPsoriasis is een chronische huidziekte en komt bij twee tot vijf procent van de bevolking voor. Er zijn verschillende vo…
Teer in zalf , teerzalfTeer in zalf , teerzalfTeerzalf is een medicinale zalf met teer. Het gaat hier om 10 tot 20 procent koolteer of 3 tot 5 procent houtteer. Teer…

Laurierolie voor huid en gewrichtenLaurierolie is terug een beetje bekend geraakt omdat hij een belangrijk ingrediënt is in de nu weer populaire, ouderwets…
Mariadistel, dé leverplantMariadistel met als botanische naam Silybum marianum, vroeger Carduus marianus, is een één- of tweejarige plant, die voo…
Bronnen en referenties
  • The Life Force Diet- Michelle Schoffro Cook
  • Psoriasis and Eczema: Symptoms and Diagnosis
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 06-02-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.