PMS: Verminderen van klachten bij het premenstrueel syndroom
Over PMS klachten wordt vaak wat lacherig gedaan. Zijn vrouwen nu al de hele maand ongesteld? De realiteit is dat veel vrouwen bijzonder veel last hebben van de maar liefst 150 verschillende klachten, die worden toegeschreven aan het premenstrueel syndroom. Dit artikel gaat in op wat PMS nu precies is en welke natuurlijke remedies er bestaan voor het scala aan fysieke, emotionele en psychologische symptomen die er mee gepaard gaan. Wat is PMS en wat kun jij er zelf aan doen?
Wat is PMS? We hebben allemaal weleens een vrouw horen zeggen "Ik heb PMS." Misschien hebben we het zelf wel ooit gezegd. Is dit een legitieme stoornis of gewoon een excuus? Het antwoord is dat PMS toch echt een reële aandoening is.
Wat is PMS ofwel het premenstrueel syndroom?
PMS staat voor premenstueel syndroom. Het is een syndroom, dat zo'n 20 tot 90 procent van alle vrouwen, die menstrueren, raakt. Het syndroom varieert in ernst en de symptomen ervan van vrouw tot vrouw en van maand tot maand. Het lichaam van een vrouw heeft maandelijkse cycli. De symptomen van PMS zijn te wijten aan maandelijkse hormonale veranderingen, die ertoe leiden dat de niveaus van oestrogeen en progesteron fluctueren.
Symptomen van PMS omvatten maar zijn niet beperkt tot: hoofdpijn, lichamelijke pijn, gespannen borsten, vocht vasthouden, abdominale pijn en krampen, vermoeidheid, prikkelbaarheid, angst, depressie en zwaarmoedigheid. Ook constipatie, pijnlijke gewrichten, rugpijn, hartkloppingen en gewichtstoename komen voor. Verder worden vaak genoemd:
paniekaanvallen, gespannenheid, gebrek aan coördinatie, verminderde werk of sociale prestaties en veranderd libido.
PMS treedt meestal enkele dagen tot een week voor de menstruatie op. Het kan echter ook langer dan een week tevoren beginnen en de duur van de klachten kan oplopen tot een totale periode van twee weken.
Wat zijn remedies, die echt helpen?
In de winkel en via Internet zijn er middeltjes te krijgen, die echt helpen tegen PMS. Wanneer je het liefste kiest voor een natuurlijk product, kijk dan eens naar de volgende natuurlijke en gezonde manieren om PMS klachten te lijf te gaan.
Teunisbloem-olie (bijvoorbeeld Efamol)
Efamol bestaat uit teunisbloem-olie, gecombineerd met specifieke vitamines en mineralen, die samen een regelmatige menstruatie bevorderen. Dit middel heeft ook invloed op de prikkelbaarheid en stemmingswisselingen, die met PMS gepaard gaan.
Calcium
Studies suggereren dat calcium niveaus lager zijn bij vrouwen met PMS. Een studie wees bovendien uit dat de inname van 300 mg calcium vier keer per dag aanzienlijke verbetering gaf voor vocht vasthouden, depressie, pijn en stemmingswisselingen.
Magnesium
Het mineraal magnesium blijkt goed voor PMS. Een studie onderzocht het gebruik van magnesium supplementen versus een placebo bij 32 vrouwen met PMS. De hoeveelheid magnesium bedroeg 360 mg, drie maal per dag, vanaf dag 15 in de cyclus tot het begin van de volgende menstruatie. Magnesium supplementen bleken aanzienlijke invloed te hebben op de stemmingswisselingen bij PMS.
Dieet suggesties
- Verminderen van de suiker en zout inname.
- Meer voedingsmiddelen rijk aan kalium, zoals vis, bonen en broccoli.
- Eet kleine, frequente maaltijden om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden.
- Minder cafeïne (kan angst en depressie verergeren)
- Meer fruit, groenten, bonen, noten, zaden en vis.
- Vermijd alcohol.
- Minder vet voedsel en rood vlees.
Oefening
Regelmatig oefenen zoals stevig wandelen, joggen, zwemmen of fietsen kan helpen om PMS symptomen te verlichten.