Aromatherapie. Essentiële oliën als helend middel

Aromatherapie. Essentiële oliën als helend middel Je kent ze waarschijnlijk wel, die kleine flesjes met essentiële oliën die je tegenkomt in bepaalde winkeltjes die je kunt laten verdampen in een ‘brander’ en waardoor je huis heerlijk gaat ruiken. Er zijn heel veel verschillende geuren van. Voor ieder wat wils dus. Wat verder zo bijzonder aan deze geurende oliën is, is dat ze behalve een heerlijke geur ook nog eens echt kunnen bijdragen aan je gezondheid want iedere geur heeft bepaalde gezonde eigenschappen in zich die een mens meer in balans kunnen brengen.

Onze neus

Het vermogen om te kunnen ruiken is iets waar we niet altijd even lang bij stilstaan en toch is onze neus een orgaan waar we de hele dag door gebruik van maken. De hele dag ben je omringd door allerlei geuren en soms ruik je iets dat je doet denken aan vervlogen tijden, een zoete herinnering en soms iets smerigs waar je de neus voor optrekt en er snel vandoor wilt gaan. Geuren kunnen je blij maken, melancholiek of heerlijk relaxed. De kunst is dan om de juiste geur te vinden en je daar mee te omringen. Tijd dus om je eens te verdiepen in ‘essentiële oliën’.

Hoe verkrijgt men essentiële olie?

De olie wordt op een natuurlijke wijze d.m.v. persing, enfleurage en/of destillatie gewonnen uit bloemen, zaden, blaadjes, hout en wortels van bloemen, planten en zelfs bomen. De echte zuivere etherische oliën zijn van een hoge energetische kwaliteit en dat kun je ruiken en, als je fijngevoelig bent, zelfs voelen.

Geuren werken genezend

Geuren zijn fijnstoffelijk* en hebben een innerlijke en genezende werking. Essentiële oliën, ook wel etherische oliën genoemd, kunnen worden gebruikt en toegepast met als doel: zelfgenezing, het versterken van het immuunsysteem, harmonisering en herstel van lichaam en geest in de vorm van aromatherapie. Aromatherapie is een natuurlijke toepassing van kruidengeneeskunst waarvoor je dan ook echt naar een therapeut moet gaan. De keuze van de soort van de olie voor een bepaalde klacht is namelijk uiterst belangrijk en daar moet je echt gespecialiseerd voor zijn.
* Fijnstoffelijk - Gedachtes en gevoelens zijn ook fijnstoffelijk. Vandaar ook dat sommige geuren je tegen kunnen staan of juist blij maken of relaxed.

Massage

Zowel bij verwondingen, lichamelijke klachten maar ook bij psychische problemen kan aromatherapie goede resultaten boeken. Wanneer men het gebruik van een essentiële olie combineert met aanraking (massage door een therapeut) noemt men dat aromatherapie. Aanraking, massage dus, heeft een helende kracht die in ieder mens aanwezig is wanneer men zich daarop focust of daartoe de intentie heeft. Belangrijk is te weten dat etherische olie alleen uitwendig gebruikt moet worden en dan meestal vermengd met een neutrale olie, en dus nooit wordt ingenomen. Er zijn wel een aantal artsen, met name in Frankrijk, die inname van etherische oliën voorschrijven maar dit zijn zeer gespecialiseerde artsen en zoiets moet je dus nooit zelf toepassen.

Thuis genieten van die heerlijke geuren

Waar je geen therapeut voor nodig hebt is het genieten van jouw favoriete soort olie in je huis. Je kunt een aromabrander kopen en dan in het kommetje water vermengen met 8-10 druppels van jouw favoriete geur. Een waxinelichtje eronder en langzaam maar zeker vult je huis zich met een heerlijke geur van lelietjes van dalen, rozengeur of sandelhout of welke geur dan ook. Als je echte goede olie hebt dan zul je deze ook kunnen ruiken zonder brander. Je kunt ook een paar druppels op een tissue doen en deze tussen je kleding leggen of olie mengen met een basis crème of olie en deze dan als bodycreme gebruiken. Wat ook heel goed kan is een aantal druppels van je favoriete olie aan je badwater toevoegen. De toepassingen zijn divers en ook al ben je dan geen therapeut, je intuïtie laat je meestal vanzelf wel de juiste olie kiezen die voor jou op dat moment van toepassing is, en wanneer je echt de smaak te pakken krijgt kun je zelfs verschillende oliesoorten met elkaar gaan mengen en op die manier een nieuwe persoonlijke geur samenstellen.

Uit welke geuren kun je kiezen?

Eigenlijk is het teveel om op te noemen zoveel soorten als er zijn maar hier zijn een paar voorbeelden:
Lavendel Rozen Rozenhout Rozemarijn Jasmijn
Geranium Gardenia Boslelie Lelietjes van dalen Anijs
NarcisViooltjes Eucalyptus Sandelhout Patchouli
Musk Ylang-Ylang Bergamot Sinaasappel Mandarijn
Citroen Pepermunt Kruidnagel Kaneel Tijm

Zoals gezegd zijn er veel meer soorten (honderden) om uit te kiezen. Nog een manier om ze te onderscheiden is de werking zoals: aardend, geurverdrijvend, activerend, ontspannend, erotiserend, immuunversterkend, insectenwerend, sfeerverhogend, slijmoplossend enz.

Zuiverheid en kwaliteit

Ook in de verkoop van etherische oliën zit een hoop verschil en om te weten of je met echte zuivere olie te maken hebt is de belangrijkste aanwijzing toch wel weer de prijs. Het is belangrijk om de zuivere olie te kopen om ook echt het effect te kunnen ervaren van de geneeskrachtige werking. Dat de olie ondanks de hele kleine flesjes zo duur kan zijn komt doordat er vaak honderden kilo’s bloemblaadjes voor nodig zijn om 1liter essentiële olie te verkrijgen. Nog een verschil waar je op kunt letten is dat de soorten olie onderling van prijs verschillen. Wanneer alle soorten dezelfde prijs zijn kun je er zeker van zijn dat je met ‘nep’ te maken hebt. Het verkrijgen van bijvoorbeeld zuivere rozenolie is heel intensief en dus heel duur. Roos is dan ook een van de duurste soorten. Wanneer er op een flesje staat ‘Natuuridentiek’ kun je er zeker van zijn dat je genept wordt en ook de tekst ‘echte etherische olie’ wil niet echt wat zeggen omdat deze tekst niet beschermd is. Goedkoop is duurkoop in dit geval omdat de therapeutische waarde nihil is. Wil je zeker zijn van een goed merk ga dan altijd naar een natuurwinkel en laat je informeren.

Tot slot

Gebruik essentiële oliën nooit inwendig op puur op de huid zonder advies van een natuurkundige of aromatherapeut en pas op bij open vuur.
© 2012 - 2024 Yoan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aromatherapie: wat is het?Aromatherapie: wat is het?Aromatherapie is al eeuwenoud en behoort tot de zogenaamde alternatieve geneeswijze. Geneeskunst die niet binnen het reg…
Werking van aromatherapiemassageWerking van aromatherapiemassageOm te masseren wordt er meestal een vrij neutrale massage-olie gebruikt. Zonder al te veel gedoe kan je er echter een ar…
Alles over AromatherapieAlles over AromatherapieAromatherapie wordt als een geneesmiddel gebruikt. Een aromatherapie doet voor ons velen het welzijn verbeteren. Bij aro…

Absint alsem, een gevaarlijk geneeskruidAbsint alsem, een gevaarlijk geneeskruidAbsint is bij velen alleen bekend omdat het de naam is van een alcoholische drank. Absint is een kruid wat vele geneeskr…
Natuurlijke geneeswijzen krijgen steeds meer aandachtNatuurlijke geneeswijzen krijgen steeds meer aandachtSteeds meer mensen zoeken oplossingen voor hun klachten bij een homeopaat of een andere vorm van natuurlijke geneeskunde…
Bronnen en referenties
  • 'De moeders geuren' : www.wierook.nl
  • www.chistore.eu
  • De aromatherapiegids. ISBN: 90-5920-461-1
Yoan (156 artikelen)
Laatste update: 02-05-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.