Geef in een nieuwe relatie elkaar tijd om samen te groeien
Een nieuwe relatie kan heel spannend zijn. Als twee mensen verliefd op elkaar worden willen ze het liefst zoveel mogelijk tijd met elkaar doorbrengen. Dat is ook heel normaal. Zo hoort dat ook en het is niet goed als ze hun relatie in een te grote stroomversnelling sturen, waardoor er geen tijd meer overblijft om elkaar goed te leren kennen. Elk van de twee heeft zijn eigen karakter, eigen milieuachtergrond en en eigen opvoeding gehad. In feite komen er twee totaal verschillende mensen met een totaal verschillende achtergrond bij elkaar. Logisch dat er naast de verliefdheid ook gesprekken nodig zijn om dichter naar elkaar toe te groeien.
De mensen in de omgeving oefenen vaak druk uit op een nieuwe relatie
Zodra twee mensen een relatie krijgen heeft de omgeving dat in de gaten. Logisch, want een verliefd persoon straalt de verliefdheid naar alle kanten uit. De omgeving merkt het ook aan het gedrag. Af en toe zijn verliefde mensen afwezig en nemen wat minder oplettend deel aan een gesprek, er wordt meer en vaker gebeld, er zijn soms uitvluchten om even weg te gaan, enzovoort. De omgeving en zeker de directe familieleden, zoals ouders, broers en zusters, dringen dan ook aan op informatie.
Laat een nieuwe partner niet te snel kennismaken met uw familie en vrienden
Geef niet meer informatie dan u in het begin van een relatie aan de directe familieleden en echte vrienden werkelijk kwijt wilt. U hebt immers tijd nodig om uw nieuwe vriend of vriendin beter te leren kennen, voordat u er een vaste relatie mee aangaat. Zodra uw nieuwe vriend of vriendin voorgesteld is aan familie en vrienden, is uw relatie voor de buitenwereld al zo goed als vast. Bovendien hebt u dan al wat minder tijd voor elkaar, want u wordt samen uitgenodigd op feestjes van beide families en van de vrienden en vriendinnen van beide kanten. U krijgt het dan allebei drukker.
Elkaar goed leren kennen is een voorwaarde om samen te kunnen groeien
U leert elkaar kennen door het praten met elkaar. Zoek allereerst uit of er overeenkomsten zijn in de manier van denken, oordelen, voorkeuren voor muziek, films, en dergelijke. Ga samen uit eten en ontdek wat de ander smakelijk of afschuwelijk vindt, of er een dieet gevolgd wordt, enzovoort. Probeer tevens met vragen de ander uit te lokken om meer van zichzelf te vertellen, luister aandachtig en probeer in uw enthousiasme niet al teveel over uzelf te vertellen, maar zorg dat er een evenwichtig gesprek plaatsvindt.
Belangrijke onderwerpen samen met de partner bespreken
Zodra u het idee hebt dat u samen een heel goede en mooie relatie hebt en met elkaar oud zou willen worden, wordt het tijd om een paar belangrijke onderwerpen te bespreken. Niet alleen over werk en hobby's, maar ook over familieleden en vrienden, voorkeuren voor huizen en tuinen, de momentele thuissituatie, enzovoort.
Vind belangrijke verschillen op tijd
Vaak vindt u overeenstemmingen, maar er zijn meestal ook verschillen. Vooral als men al wat ouder is en al een heel eigen routine van leven heeft. Niet iedereen is bereid om daar veranderingen in aan te brengen. Soms merkt u gaandeweg dat u eigenlijk helemaal niet bij elkaar past, of juist dat u perfect bij elkaar past. Alles is mogelijk, maar aan het begin van een relatie weet u dat nog niet. Praten is dus noodzakelijk.
Kinderwens, ja of nee?
Praat dan vooral ook over het onderwerp gezin en kinderen. Veel huwelijken gaat kapot op het punt van kinderen krijgen. Als de ene partner geen kinderen wil en de ander juist wel, geeft dat op den duur altijd problemen. Het krijgen van kinderen is een grondbeginsel van het leven en daarom ook belangrijk genoeg om het daar eens over te zijn. Denk nooit: “daar denkt hij/zij over een paar jaar wel anders over” of: “daar praat ik hem/haar nog wel vanaf”, want dat werkt vaak niet. Aan het geschil over de kinderwens zijn al vaak relaties gestruikeld.
In een nieuwe relatie niet te snel financiële verbindingen aangaan
Veel stelletjes beginnen al snel over geld. Als de een te weinig heeft en de ander aardig wat op de spaarbank heeft staan, is de neiging al snel groot om de ander te helpen. Dat is echter geen goed idee, want op die manier krijgt u een scheve verhouding in uw relatie, waardoor een evenwichtige groei daarvan bemoeilijkt wordt.
Financiële afhankelijkheid is niet goed voor het evenwicht binnen een relatie
Degene die geld ontvangt voelt zich immers al gauw afhankelijk van de ander en zal minder spontaan op bepaalde uitspraken reageren. Beter is het om vooral de eerste paar maanden nog geen financiële verbindingen aan te gaan om zo de relatie de kans te geven evenwichtig te groeien.
Na een scheiding tijd nemen voor een nieuwe relatie
Vooral na een scheiding gaan mensen nogal eens te snel een relatie aan. Dat is heel begrijpelijk, want in hun verdriet en teleurstelling zoeken ze steun bij anderen. Die zoektocht naar steun kan vaak uitmonden in een vlaag van verliefdheid, want in de ander zien ze dan juist die kwaliteiten die hun vorige partner niet had. Vaak ziet men het zoeken naar steun, naar contact, voor verliefdheid aan, terwijl het dat dan eigenlijk niet is.
Na een scheiding komt men in een soort "rouwproces"
Daar moet men eerst doorheen om genoeg evenwicht te vinden voor een nieuwe, gezonde relatie met ene nieuwe partner.De meeste mensen zijn immers kort na een scheiding emotioneel nog niet los van hun vorige partner. Om op die ondergrond een nieuwe relatie op te bouwen, blijkt vaak een onmogelijke opdracht.
Niet te snel een nieuwe partner zoeken
Veel relaties die vlak na een scheiding ontstaan, lopen na korte tijd alweer stuk. Dat is niet vreemd, want na een scheiding zit men nog vast in het oude patroon en vergelijkt alles met de vorige relatie. Niet alleen de gevoelens, maar ook de gewoontes die in de loop van jaren ontstaan zijn. Pas als het emotionele evenwicht weer hersteld is, kan er op een goede basis een nieuwe, bestendige relatie met een andere partner ontstaan.
Wanneer met elkaar slapen
Dat is voor elk stel weer anders en niemand kan daar een zinnig woord over zeggen. Het zou verstandig zijn om dat niet te snel en niet direct aan het begin van een relatie te doen, omdat na het slapen met elkaar de verbinding ineens veel sterker is dan daarvoor en ook de verplichting die men tegenover elkaar heeft, meteen op een ander vlak ligt.
Met elkaar breken is lastiger, als men met elkaar geslapen heeft
Als men na een snelle verbinding er toch achter komt dat men eigenlijk helemaal niet bij elkaar past, is het moeilijker om met elkaar te breken dan voorheen. De aantrekkingskracht kan echter erg sterk zijn en dat is ook de reden dat de beslissing daarover bij elk stel totaal anders kan liggen.
Een nieuwe vriend of vriendin geeft de betrokken mensen ook energie
Geef uzelf en de ander dus de tijd. Een nieuwe liefde geeft een flinke “boost” aan het leven. Ze geeft uw leven nieuwe inhoudt, maakt elke nieuwe dag weer interessant en levendig en het hele leven verandert van kleur, wordt mooier en vriendelijker. Geniet ervan. Vooral die eerste liefdestijd is een ontdekkingsreis naar de ander, die vaak een leven lang kan duren.