Getrouwd en verliefd op andere man of vrouw

Getrouwd en verliefd op andere man of vrouw Getrouwd zijn en toch verliefd op een andere man of vrouw. Het komt vaker voor dan je denkt. Het kan een probleem gaan vormen voor je huidige relatie maar soms ook dingen op zijn plaats zetten. Verliefd zijn is een gevoel dat je niet kan tegenhouden: het overkomt je. Verliefdheid komt in de meeste gevallen voor het diepere houden van. Nagenoeg iedere nieuwe relatie begint met een verliefdheid. Wanneer je al langere tijd getrouwd bent kan je er behoorlijk van schrikken wanneer je plots verliefd wordt op een andere man.

Verliefd, verloofd, getrouwd

Het ideale plaatje voor bijna iedereen: verliefd worden, verloven en dan trouwen. Trouwen is toch wel de kers op de taart wat betreft het geluk in een relatie. Met trouwen laat je aan elkaar zien dat je voor elkander wilt gaan, elkaar niet meer los wilt laten en er voor elkaar wilt zijn. In goede en in slechte tijden. Mensen die verliefd zijn voelen over het algemeen iets anders dan mensen die al langere tijd getrouwd zijn. Toch kunnen ook getrouwde stellen nog een echte verliefdheid voor elkaar voelen. Vaak bloeit dit in periodes op. Houden van is een dieper gevoel dat verder gaat dan verliefdheid. Het is moeilijk om te zeggen waar precies de grens tussen verliefdheid en houden van ligt, maar vaak voel je dit zelf heel goed aan.

Verliefdheid duurt niet eeuwig

Verliefdheid kan heel heftig zijn. Er komen gevoelens naar boven die je misschien helemaal niet herkent. Verliefdheid duurt niet eeuwig en gaat langzaam over in het diepere houden van. Wanneer je langere tijd bij elkaar bent is er in de meeste gevallen sprake van houden van, waarbij soms opnieuw een verliefdheid de kop op kan steken. Toch zal deze verliefdheid bijna nooit hetzelfde zijn als in de beginperiode van jullie relatie. Verliefd zijn op je partner waar je al langere tijd mee samen bent of getrouwd bent is dus anders dan een nieuwe verliefdheid.

Verliefd op een ander

Je vraagt er niet om en toch overkomt het je: je wordt verliefd op een ander. Dit kan iemand van het werk of school zijn, een vriend of kennis of iemand die je ergens anders tegen het lijf bent gelopen. Soms kan je hevig verliefd worden op iemand die je via internet hebt leren kennen maar in werkelijkheid nog nooit hebt ontmoet. Verliefdheid werkt als een verslaving: je kan niet meer zonder die persoon, wil ieder moment van hem of haar iets horen, zien of voelen. Je controleert je telefoon of email regelmatig op nieuwe berichten of rijdt vaker dan per toeval langs zijn of haar woning of werk. Ook kan het zijn dat je moeilijk in slaap komt, weinig tot geen eetlust meer hebt en verward overkomt. Verliefdheid is een heerlijk gevoel, maar wanneer je verliefd bent op een ander dan je eigen partner komt er ook angst, onzekerheid of verwardheid bij kijken. Want waarom ben je verliefd geworden op een ander? En belangrijker nog: wat ga je met deze verliefdheid doen?

Oorzaken

Vaak word je verliefd op een ander omdat het in je eigen relatie niet meer zo klikt. Dit kan op verschillende vlakken zijn, zowel lichamelijk als geestelijk. Meestal gaat er een periode aan vooraf van ruzie, stress, onzekerheid, boosheid of verdriet. Je kan het gevoel hebben dat jouw partner en niet meer voor jou is, niet naar jou luistert, je niet begrijpt of dat jullie niet meer op één lijn zitten. Ook kan het zijn dat je een bepaald gevoel van spanning mist binnen jullie relatie. Daarnaast kan het gevoel voor je partner zo sterk verminderd zijn dat je automatisch openstaat voor een nieuwe liefde of voor verliefdheid.

Hoe ga je ermee om?

Het is niet altijd even makkelijk om met verliefdheid om te gaan wanneer dit niet je eigen partner betreft. Allereerst moet je jezelf afvragen wat jij wilt. Niet wat je partner wil of wat degene wil waar je verliefd op bent, maar wat JIJ wilt. Het draait tenslotte om jou, jij bent verliefd geworden. Je kan niks doen met de verliefdheid: je laat het langzaam dood bloeden. Hiervoor zul je stevig in je schoenen moeten staan, vooral wanneer de verliefdheid heel hevig is. Je kan ook genieten van de verliefdheid. De kans is dan groot dat je steeds meer contact gaat zoeken met die ander. Hoever dit contact uiteindelijk gaat, bepaal jij ook weer zelf. Let er wel op dat dit consequenties voor je huidige relatie kan hebben. Tenslotte kan je er ook voor kiezen om het je partner te vertellen en te besluiten de relatie te beëindigen. Hierna kan je doorgaan met je verliefdheid op die ander. Het geeft echter geen garantie dat je verliefdheid ook uiteindelijk over zal gaan in een nieuwe relatie of in houden van.

Mensen die verliefd zijn zien alles door een roze bril en zijn niet in staat om kritisch te oordelen. Slechte eigenschappen van de ander worden vaak niet gezien of naar de achtergrond geschoven. Bedenk daarom dat iedere verliefdheid uiteindelijk weer verdwijnt. Wat doe je, en vooral wat wil je, na die eerste verliefdheid? Wanneer de vlinders en het verlangen plaats maken voor andere gevoelens? Praat hierover met je partner, met degene waarop je verliefd bent, een familielid, vriend, kennis of een andere vertrouwenspersoon. Erover praten kan ervoor zorgen dat je je gedachten helder op een rij krijgt.

Praten met je partner is soms moeilijk: je zal je partner er hoe dan ook mee kwetsen wanneer je verteld verliefd te zijn op een ander. Toch duurt eerlijkheid vaak het langst. Een goede relatie zal bestand zijn tegen een (tijdelijke) verliefdheid. Ben je bang om je partner te verliezen, dan moet je jezelf afvragen of het wel verstandig is om te vertellen over de verliefdheid. Zolang je verder niks doet met de verliefdheid en deze dood laat bloeden is er nog niet direct sprake van een misstap. Gevoelens hou je immers niet tegen. Verliefdheid kan net zo plotseling op komen zetten als verdriet, woede of angst.
© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beginfase vreemdgaan, de voor- en nadelenBeginfase vreemdgaan, de voor- en nadelenOpmerkelijk dat de partner die verliefd is geworden op een ander zo gemakkelijk vreemd kan gaan zonder goed de voor en n…
Emoties en vreemdgaanEmoties en vreemdgaanEen buitenechtelijke affaire binnen het huwelijk roept de nodige emoties op bij de partners. Zowel de ontrouwe partner d…
Is de ander verliefd op jou?Is de ander verliefd op jou?Jij bent verliefd, maar is de ander ook verliefd op jou? Wil je weten of hij of zij jou leuk vindt? Hoe ontdek je of de…
Onmogelijke liefdes en onbereikbare liefdeOnmogelijke liefdes en onbereikbare liefdeVeel mensen hebben een onmogelijke liefde in hun leven. De pijn die een onmogelijke liefde veroorzaakt is hartverscheure…

Succes van huwelijk te voorspellen: Einde van de scheiding?Succes van huwelijk te voorspellen: Einde van de scheiding?Het succes van een huwelijk voorspeld worden door het onderbuikgevoel van de pasgetrouwde stellen. Althans, dit is wat a…
De geneeskracht van Japanse duizendknoopDe geneeskracht van Japanse duizendknoopJapanse duizendknoop groeit van oorsprong in het oostelijke deel van Azië; in China, Korea en Japan. In Noord-Amerika en…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 27-11-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.