Succes van huwelijk te voorspellen: Einde van de scheiding?
Het succes van een huwelijk voorspeld worden door het onderbuikgevoel van de pasgetrouwde stellen. Althans, dit is wat auteurs van een onderzoek gepubliceerd in Science beweren. Is dit de manier om de slagingskans van een huwelijk te bepalen?
Het vooruitzicht van een bruiloft zorgt vaak voor opwinding en optimistische gevoelens onder de aanstaande echtgenoten. Dit gevoel maakt in sommige gevallen plaats voor desillusie wanneer het huwelijk toch niet zo goed verloopt als verwacht. Onderzoekers hebben een test ontwikkeld om de kans op succes van het huwelijk beter te voorspellen.
De studie
Bij aanvang van de longitudinale studie voltooiden 135 pasgetrouwde koppels (270 personen) een expliciete meting van hun bewuste houding ten opzichte van hun relatie en een impliciete meting voor hun onderbuikgevoel ten opzichte van hun partner. Vervolgens meldden zij vier jaar lang iedere de 6 maanden hun huwelijkse tevredenheid. Er werd geen correlatie gevonden tussen het onderbuikgevoel en de bewuste houding van echtgenoten. Dit suggereert dat de echtgenoten zich niet bewust waren van hun onderbuikgevoel. Verder werd gevonden dat het onderbuikgevoel van echtgenoten, en niet de bewuste houding, een voorspeller was voor de veranderingen in hun tevredenheid over het huwelijk. Echtgenoten met positiever onderbuikgevoel hadden minder kans op dalingen in het ervaren van echtelijke tevredenheid over tijd.
De meting
De 135 pasgetrouwde koppels werden geïnterviewd over hun verwachtingen van hun huwelijk (bewuste houding ten opzichte van de relatie). Het onderbuikgevoel van de echtgenoten werd gemeten door ze gedurende een derde van een seconde een foto van hun partner te laten zien op een computerscherm. Doordat de afbeelding zo kort getoond werd, konden de hersenen de afbeelding alleen onbewust waarnemen. Daarna moesten de deelnemers zo snel mogelijk aangeven of bepaalde woorden zoals "geweldig", "fantastisch", "afschuwelijk" en "eng", positieve of negatieve woorden waren. De snelheid waarmee ze deze test uitvoerden was een indicatie van hun ware gevoelens, aldus de onderzoekers.
Principe van associatie
De test is gebaseerd op het psychologische principe van associatie. De theorie is dat na vluchtig zien van een foto van hun partner, de pasgetrouwde in een positieve of negatieve gemoedstoestand verkeerde. Na de foto kwam er een positief woord zoals 'geweldig', of een negatief woord zoals 'verschrikkelijk' in beeld. De proefpersonen moesten zo snel mogelijk aangeven of het woord positief of negatief was. De gemoedstoestand zal het antwoord van de deelnemers beïnvloeden; wanneer ze in een positieve gemoedstoestand zijn, zullen ze woorden als "geweldig" en "fantastisch" sneller als positief aanduiden en vice versa.
De resultaten
De onderzoekers vonden dat de bewuste houding ten opzichte van het huwelijk voor alle stellen erg positief was. Het onderbuikgevoel varieerde echter aanzienlijk onder de pasgetrouwden. De onderzoekers vonden dat degenen die negatieve onderbuikgevoelens hadden gemiddeld meer kans hadden om in de follow-up aan te geven dat ze ongelukkig waren wanneer het huwelijk vorderde. Sommige stellen waren zelfs inmiddels gescheiden.
De oplossing?
De onderzoekers geven aan dat de test nog niet goed genoeg ontwikkeld en getest is om al daadwerkelijk in de praktijk te gebruiken voordat mensen in het huwelijksbootje stappen. Ze geven aan dat er wel een algemene trend in de resultaten te zien was, maar dat er ook uitzonderingen waren van mensen met een negatief onderbuikgevoel die wel gelukkig bleven en andersom. Het beste advies blijft om jezelf proberen bewust te maken van je onderbuikgevoel en hiernaar te luisteren voordat je aan een huwelijk begint.