Veranderende huwelijks verwachting

Veranderende huwelijks verwachting De huwelijks verwachtingen veranderen in de loop der tijd en met een veranderende maatschappij is dat op zich niet zo vreemd. Steeds meer huwelijken stranden en dat impliceert dat er binnen de relatie ook gaandeweg andere verwachtingen ontstaan. Groeien mensen dan toch met het grootste gemak uit elkaar, wetende dat je daar in de drukke maatschappij extra alert op moet zijn? Hoe dan ook, de uiteenlopende verwachtingen doen de huwelijkse staat geen goed.

Verwachtingspatroon

Het verwachtingspatroon van een huwelijk van pakweg 40 of 50 jaar geleden is beduidend anders als je dat vergelijkt met het verwachtingspatroon van mensen die nu trouwen. Daar is op zich niets mis mee en goed te verklaren met een veranderende maatschappij.

Stijgend aantal echtscheidingen

Toch is het zo dat ook met een (gezamenlijk) ander verwachtingspatroon, het actuele cijfer van echtscheidingen (wat al geruime tijd globaal één op drie is) gestaag stijgt.
Hierbij is de grens ook verlegd als het gaat om het moment van scheiden. Relatief veel mensen scheiden binnen de 5 jaar na moment van huwen. Daarnaast is er een stevige stijging van echtscheidingen van mensen die langer dan 25 jaar getrouwd zijn. Is men er lang vanuit gegaan dat als je de 25 of 30 jaar passeert het niet meer zal gebeuren, maar de praktijk wijst inmiddels anders uit.
  • 50 jarigen scheiden 5x zo vaak als 30 tot 40 jaar geleden
  • 65 jarigen scheiden 2x zo vaak als 30 tot 40 jaar geleden

Het lijkt er dus op dat je voorbij de 65 jaar moet zijn om qua huwelijkse staat een soort status quo te kunnen bereiken.

Bron: Jonathan2020, PixabayBron: Jonathan2020, Pixabay

Waarom scheiden?

Jonge mensen die scheiden

Bij jonge mensen (< tot 30 jaar) die gaan scheiden is het jeugdig enthousiasme en het verromantiseren voor een groot deel debet aan de jonge scheidingen. Er wordt vol enthousiasme in een relatie gestapt, mogelijk niet alles goed doordacht en trouwen heeft voor veel mensen toch iets romantisch. Met als gevolg dat ze er gaandeweg de eerste jaren achter komen wat het huwelijk in totaliteit wil zeggen. Aangezien veel jonge mensen het leven nog als maakbaar ervaren, is een scheiding dan ook wat er bij hoort. Er wordt minder zwaar aan getild, althans dit is in grote lijnen het commentaar wat bij onderzoeken als voetnoot genoteerd wordt.

Scheiden op oudere leeftijd

Anders ligt dit op latere leeftijd, maar het heeft wel degelijk met de veranderende maatschappij te maken. Enerzijds is het gemakkelijk scheiden omdat de financiële middelen, zeker van de babyboomers, ruimer zijn en anderzijds omdat je tegenwoordig op je 65ste nog niet oud bent. Men wil nog mooie jaren meemaken, wordt weer verliefd of ideeën voor de resterende jaren lopen uiteen (wetende dat dit nog wel eens een flinke tijd kan zijn). Dit laatste zie je relatief veel als een van de partners bijvoorbeeld al heel lang uit het arbeidsproces is, veelal de vrouw. Kinderen zijn de deur uit en behalve een empty nest syndroom, blijken veel vrouwen uit deze categorie een ander beeld van de komende jaren te hebben, dan hun echtgenoot. Ruim 60% geeft aan samen zaken te willen ondernemen, terwijl dit bij mannen op zo’n 35% ligt. Mannen willen er wel op uit, maar het stuk “vrijheid” na een loopbaan wil men vrijer invullen.
Men is “opgegroeid” in de maatschappij dat het individu moet en kan groeien en dat is wat er ook gebeurd is. Het bedenken of je nog wel 20 jaar met je partner verder wil, en de tijd die je er voor hebt om er over na te denken, maakt dat menig stel op hogere leeftijd uit elkaar gaat.

De groep 50 tot 55 jaar heeft eerder met uitstelgedrag te maken. Of eigenlijk hebben we het over het feit dat men voor de kinderen, zolang deze nog jong en in huis leven, bij elkaar blijft. Zodra de kinderen uitvliegen is er dan eigenlijk geen reden meer om bij elkaar te blijven. Het huwelijk is uitgeblust in de loop der jaren en niet zelden kan er geen concrete reden gegeven worden waarom men gaat scheiden.

Depressief

Op latere leeftijd krijgt men ook meer met psychische klachten te maken. De impact is veel groter en niet zelden leidt tot een laag zelfbeeld of zelfs een depressie. Een gevoel van falen maakt zich meester over een aanzienlijke groep. Wel is het zo dat zodra men er uit is, de kans op veel meer zelfvertrouwen – ook in vergelijking met de periode voor de scheiding – beduidend groter is.

Tot slot

De sleutel tot een succesvol huwelijk is er niet, je moet alert zijn en continu aan je huwelijk willen “werken”. Dat wil zeggen aan een goede verstandhouding blijven werken, blijven communiceren, wat voor elkaar over hebben, elkaar respecteren en voldoende vrijheid geven. Houden van is meer dan alleen gek op iemand zijn. Maar ja, garanties worden niet gegeven in het leven en aan een relatie moet je altijd blijven werken!
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bezint eer gij gaat trouwenBezint eer gij gaat trouwenVaak wordt gezegd dat het kopen van een huis de grootste financiële beslissing is, een goede tweede plaats wordt ingenom…
Verschillen echtscheiding en scheiding van tafel en bedVerschillen echtscheiding en scheiding van tafel en bedGehuwden die niet meer samen door het leven willen gaan, kunnen een echtscheiding aanvragen of een scheiding van tafel e…
De meest voorkomende redenen voor een echtscheidingDe meest voorkomende redenen voor een echtscheidingEen huwelijk beginnen we allemaal met de gedachte dat dit voor het leven is. Wanneer we de cijfers bekijken is dit geen…
Als de relatie te goed is om te gaan scheidenAls de relatie te goed is om te gaan scheidenNa jaren van relationele twijfel - blijven of scheiden - kan je met gemengde gevoelens achterblijven als je je realiseer…

Geen zin in seks door depressieve gevoelensGeen zin in seks door depressieve gevoelensEr zijn veel mensen die een periode meemaken waarin ze geen zin hebben in het bedrijven van de liefde omdat het libido i…
Oxytocine zorgt voor monogamie bij mannenOxytocine zorgt voor monogamie bij mannenOnderzoekers van de universiteit van het Bonn Medical Center hebben een biologisch mechanisme ontdekt dat de aantrekking…
Bronnen en referenties
  • Onderzoeken 2009 en 2011 – Universiteit van Massachusetts
  • Afbeelding bron 1: Jonathan2020, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.