De magie van de trouwjurk

Dat bruiden zich mooi en anders dan normaal kleden is al eeuwenoud, maar de bruiden zoals wij deze nu doorgaans zien, is eigenlijk nog niet zo oud. Afhankelijk van de cultuur is de kleur en het model altijd anders geweest. Echter, de westerse bruiden hebben ook een traject doorlopen van zwart tot kleur, wit om vervolgens weer in veelkleurig te belanden en heden ten dage is het (room)wit weer helemaal in de mode.

Kleuren

Pas sinds de jaren twintig van de 20ste eeuw is wit in de mode gekomen. Daarvoor trouwde “gewone” mensen in het zwart (met name ook om een jurk niet voor éénmalig gebruik aan te hoeven schaffen) en de rijke dames in veelkleurige jurken van de mooiste materialen. Uiteraard in de mooiste materialen, want het laten zien dat je veel te spenderen had kon tijdens een bruiloft uiteraard perfect.

Wit
Tegenwoordig doen we er een beetje lacherig over, maar het wit heeft lang de symbolische zuiverheid van de bruid als betekenis gehad. Als er heden ten dagen al getrouwd wordt, dan is dit vaak na een periode van samenwonen en als maagdelijkheid zuiver is, zijn er nog maar relatief weinig “zuivere” bruiden. Een witte jurk is vaak gewoon wat de bruid mooi vindt, immers 90% van de vrouwen trouwt nog in het wit, maar de symbolische betekenis van het wit is er al lang niet meer.

Het symbolische wit heeft binnen de sommige kerken overigens niet de maagdelijkheid als betekenis, maar vooral het zondenvrij zijn. Wat maakt dat er in feite niet in het wit getrouwd mag worden. In China is wit overigens een rouw kleur, dus daar zullen relatief weinig bruiden in het wit gekleed gaan.

Allemaal kleuren

Het duurde vervolgens tot de jaren zestig van de 20ste eeuw, voordat het wit onderbroken werd door verschillende en vooral vrolijke kleuren. De hippietijd was aangebroken. Alles moet in deze periode vrolijk en blij zijn en dat maakt dat veel vrouwen minder volgens het silhouet gevormde jurken dragen, áls ze al jurken dragen. Vooral geen sluier, maar een leuke flaphoed erbij.
Het is de bevrijding van de vrouw en dus wil de vrouw niet meer in het keurslijf gepropt worden. De traditionele trouwjurk geeft letterlijk en figuurlijk iets weer van dat keurslijf en dus is deze jurk voor veel vrouwen enige tijd “not done”.

Materialen

De materialen zijn divers, maar ze hebben allemaal een zelfde kenmerk. Namelijk het gegeven dat het er rijk en luxe uitziet. Mooie zijde en glanzende satijnstoffen, maar ook kant en tule en vaak afgezet met glimmertjes in de vorm van pailletten, pareltjes of (Swarovski-)kristalletjes.

Pareltjes hebben een extra betekenis, het symboliseert namelijk ook tranen. Tranen van verdriet en menig jurk is lange tijd niet meer van parels voorzien. Inmiddels is de parel op de trouwjurk weer helemaal in trek. Aan de parel heeft verder een lange tijd iets “oma-achtigs” gekleefd, maar ook het oubollige karakter van de parel is geheel verdwenen.

Trendsetters

Er zijn altijd bekende vrouwen die een trend ontketenen en dat is in de bruidskleding niet anders. Enkele van deze bekende vrouwen, vaak royals en soms actrices, zijn:
  • Lady Diana, de overleden ex-vrouw van kroonprins Charles van Groot Brittannië
  • Kate Middleton, de schoondochter van Diana en kroonprins Charles van Groot Brittannië
  • Elisabeth van Beieren beter bekend als keizerin Sisi, de vrouw van de toenmalige keizer van het grote Oostenrijkse rijk
  • Grace Kelly, actrice en moeder van de huidige Prins Albert, vorst van Monaco
  • Silvie Meis, model, presentatrice en ex-vrouw van voetballer Rafael van der Vaart

Men staart zich blind op de mooie dure jurken die gedrapeerd zijn om de mooie lichamen van deze vrouwen die weten wat het is om de camera op zich gericht te voelen. De jurken die na zo’n periode in de bruidswinkels hangen, zijn vaak in basis gelijk aan een dergelijke jurk alleen met andere materialen. De jurken van deze bekende vrouwen zijn immers niet reëel qua prijsstelling voor de gemiddelde vrouw. Geïnspireerd raken door een dergelijke jurk is natuurlijk prima, maar goed advies of het lichaam een dergelijke jurk wel "kan hebben", blijft wel een belangrijke.

Maar wat je het ook is, de trouwjurk blijf voor menig vrouw iets magisch en men geeft er maar wat graag veel geld aan uit … en dit voor éénmalig gebruik.
© 2014 - 2024 Dressedbyfaisel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Trouwjurk kopen of huren: Wat kost een bruidsjurk?Trouwjurk kopen of huren: Wat kost een bruidsjurk?Wanneer de grote dag eraan komt, is er niets leukers dan te gaan shoppen voor de trouwjurk van je leven. Zodat je er str…
Zo kom je voordelig aan een prachtige trouwjurk!Zo kom je voordelig aan een prachtige trouwjurk!Iedere bruid wil er op haar trouwdag, de dag van haar leven prachtig uitzien. De meeste bruiden kiezen nog altijd voor e…
Say Yes To The Dress (programma op TLC)Say Yes To The Dress (programma op TLC)TLC, een televisiezender gericht op (jonge) vrouwen, heeft veel reality programma’s over trouwen. Eén daarvan is Say Yes…
De bruid: Trouwjurk, bruidskapsel en bruidsboeketDe bruid: Trouwjurk, bruidskapsel en bruidsboeketOp een bruiloft is de bruid het middelpunt, alle ogen zijn op haar gericht. Het is daarom belangrijk om er goed uit te z…

Het uitmaken. Hoe maak je het uit?Het uitmaken. Hoe maak je het uit?Je relatie verbreken. Hoe maak je het uit met je vriend of vriendin? Verliefdheid gaat voorbij. Er zijn veel redenen te…
Relatie: tegenpolen trekken elkaar aanRelatie: tegenpolen trekken elkaar aanVeel mensen kennen mogelijk de Engelstalige benaming misschien beter, namelijk “Opposites Attract”. Dit terwijl je eerde…
Dressedbyfaisel (32 artikelen)
Gepubliceerd: 13-02-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.