Gaat mijn partner vreemd?
Het begint vaak bij een onderbuik gevoel. Er is iets veranderd. Er is iets aan de gang. Je kunt je vinger er nog niet op drukken, maar je vermoedt het ergste. Je partner gaat vreemd. Diep van binnen weet je dat het zo is, maar je wil het niet geloven. Hoe zou hij/zij jou zoveel pijn aan kunnen doen? Jou zo kunnen vernederen? Jou zo kunnen laten vallen? Doordat je niet wil geloven dat je partner vreemd gaat duurt het meestal heel lang voordat overspel boven tafel komt. In dit artikel zullen dan ook een aantal punten gegeven worden waaraan overspel herkend kan worden. Deze punten zullen je hersenen helpen te beseffen wat je hart niet wil weten.
Oorzaken van vreemdgaan
Er liggen veel verschillende oorzaken aan het besluit om vreemd te gaan. Een veel voorkomende oorzaak is relatieproblemen. De relatie loopt niet goed. Jullie hebben veel ruzie en zijn misschien wel een beetje uit elkaar gegroeid. Jouw partner mist iets in de relatie en besluit dit te zoeken bij iemand anders.
Een andere veel voorkomende oorzaak is de sleur. De relatie is constant hetzelfde en eigenlijk een beetje saai. De spanning en het avontuur ontbreken. Iemand anders brengt deze spanning weer terug in het leven van jouw partner. Daarnaast zijn er mannen en vrouwen die niets anders gewend zijn dan vreemdgaan. Zij doen het in jullie relatie, maar ook in vorige relaties hebben zij het altijd gedaan. Vreemdgaan is voor hen een gewoonte, een way of life en een hardnekkig, moeilijk op te lossen, probleem.
Tot slot is er het eenmalig vreemdgaan. Jouw partner liet zich opgaan in het moment en deed iets wat hij/zij normaal niet zou doen. Dit kan zijn tijdens een avondje stappen of een weekendje weg met vrienden. Waarschijnlijk zal je er ook nooit achter komen. Het was eenmalig en zal niet meer gebeuren. Er zijn uiteraard nog honderden redenen om te besluiten om vreemd te gaan. Bovenstaande situaties zijn echter de vier meest voorkomende.
Herkennen van het overspel
Overspel gebeurt meestal in het geheim. Stiekem en geheimzinnig gedrag is dan ook aan de orde van de dag. Ook zijn veranderingen in het gedrag van jouw partner vaak een teken dat er iets niet helemaal in orde is. Hier volgen een aantal voorbeelden:
- Zijn/haar telefoon heeft opeens een code en jij mag deze niet weten. De alarmbellen moeten vooral gaan rinkelen als dit vroeger niet zo was. Hij/zij zal proberen dit te verklaren en smoesjes te bedenken. Voorkom dat je hierin trapt.
- Je mag zijn wachtwoorden niet weten van zijn Facebook of Hotmail. Of, nog erger, de wachtwoorden zijn ineens gewijzigd.
- Als je vraagt hoe zijn/haar dag was geweest of wat hij/zij heeft gedaan krijg je een heel kort antwoord. Op verdere vragen wordt heel droog, kortaf en soms zelfs boos gereageerd.
- Het ineens sluiten van vensters op de computer of het wegdrukken van gesprekken op de telefoon.
- Het wegdrukken van telefoonoproepen. Als je vraagt wie het is wordt er gezegd dat hij/zij het nummer niet herkent en daarom niet opneemt.
- Het overal mee naartoe nemen van zijn/haar telefoon. Zelfs naar de wc of de douche.
- Je partner komt vaak laat thuis. Dit deed hij/zij eerst niet. Je partner moet de laatste tijd vaak overwerken, gaat vaker naar de sportschool of met vrienden iets doen.
- Als je partner thuiskomt stapt hij gelijk onder de douche.
- Jouw partner heeft twee telefoons, waarvan de ene altijd uit is als hij thuis is.
Tot slot zijn er mannen en vrouwen die achterhouden dat zij een partner hebben. De persoon met wie zij vreemdgaan weet dan niet dat hij/zij een partner heeft. Soms denken ze zelfs dat zij ook een relatie hebben met jouw partner. Vaak komt deze manier van vreemdgaan vanzelf boven tafel. Dit door een toevallige ontmoeting tussen jou en de persoon met wie jouw partner een affaire heeft. De ontmoeting kan op het internet zijn, telefonisch of in real life. Lastiger is het als jouw partner tegen de persoon met wie hij de affaire heeft eerlijk is en zegt een partner te hebben. Dan is de kans groot dat indien je iemand zou confronteren met de affaire je twee ontkennende partijen hebt.
Volg in welke situatie dan ook altijd je eigen gevoel, maar trek geen overhaaste conclusies. Ken je partner en confronteer hem/haar met jouw gedachten en gevoelens. Let goed op zijn/haar reactie. Deze zegt vaak meer dan genoeg.
Mijn partner gaat vreemd, wat nu?
Indien je erachter bent gekomen dat jouw partner vreemd is gegaan of nog steeds vreemd gaat dien je er als eerst voor jezelf achter te komen of dit iets is wat jij samen met jouw partner kunt en wilt oplossen. Zou jij je partner dit op den duur kunnen vergeven? Zou je hem weer kunnen vertrouwen? Is dit niet zo zal je voor jezelf moeten bedenken of het dan wel zinvol is om samen verder te gaan. Dit zijn lastige vragen waar vaak niet één twee drie antwoord op valt te geven. Neem dan ook voor jezelf de tijd om erachter te komen wat jij precies wil. Wil je de relatie nog een kans geven of wil je dit niet.
Als je er voor kiest om de relatie nog een kans te geven is het belangrijk om met jouw partner hier goed over te praten. Vertel jouw partner wat voor invloed zijn/haar affaire op jouw heeft gehad, maak hem/haar duidelijk dat dit niet nogmaals mag gebeuren en geef aan dat het tijd zal kosten om hem/haar weer te kunnen vertrouwen. Vooral het laatste is een zware klus. Dit zal een fase zijn in het herstelproces die lastig is voor jouw partner, maar vooral voor jouzelf. Dan pas wordt duidelijk hoeveel schade het overspel heeft aangericht. Je zult namelijk constant aan jouw partner twijfelen. Waar is hij nu? Met wie is hij? Wat is hij aan het doen? Is hij wel echt aan het werk? Met wie is hij aan het sms'en? Het is dan ook belangrijk dat je met elkaar afspraken maakt. Afspraken die deze fase makkelijker maken voor jullie beiden. Indien jouw partner jou terug wilt en misschien nog belangrijker, indien hij jouw vertrouwen terug wilt winnen, zal hij open en eerlijk moeten zijn.
Een affaire veroorzaakt veel pijn en verdriet, maar is niet onoverwinnelijk. Indien jouw partner zijn best doet en zich voor de volle 100% inzet om ervoor te zorgen dat het nooit meer zal gebeuren en jij je best doet om jouw partner weer te vertrouwen, is het mogelijk hier samen uit te komen. Jullie moeten het wel allebei willen en er allebei heel hard voor vechten. Overhaast daarom ook niets. Overspel laat wonden achter en het kost tijd voor wonden om te helen.