Bijna trouwen en twijfels

Bijna trouwen en twijfels Je gaat bijna trouwen en voelt de twijfels opkomen. Zowel mannen als vrouwen hebben hier last van. Bijna de helft van alle personen die gaan trouwen, weifelen of twijfelen of ze het huwelijk door moeten zetten. Niet zo vreemd, want trouwen is een grote stap in het leven. Het brengt twee mensen bij elkaar, in voor- en tegenspoed. Maar waar komen die twijfels vandaan? Is het een gebrek aan liefde of het minder voelen van de liefde? Is het de angst voor het onbekende of juist voor het zwaarwegende aspect? Een huwelijk moet altijd vrijwillig zijn, en twijfels zorgen voor een grotere kans op een scheiding.

Een huwelijk of bruiloft

Bijna trouwen. Dit noemen we ook een huwelijk of een bruiloft. Sinds 1950 is het jaarlijks aantal huwelijken gedaald, ondanks de groeiende bevolking. In 1950 werden er meer dan 8 huwelijken voltrokken per 1.000 inwoners. In het jaar 2000 was dit 5.5 per 1.000 inwoners. In 2013 waren dit er nog maar 3,8 per 1.000 inwoners.

Het aantal scheidingen stijgt sinds 1950. In het jaar 1950 waren er 0,64 echtscheidingen per 1.000 inwoners. In 2000 bedroeg dit 2,18 en in 2013 bedroeg dit 2 per 1.000 inwoners. Dit laatste cijfer lijkt een daling, maar in werkelijkheid gingen in het jaar 2000 9,8 stellen per 1.000 echtparen scheiden, en in 2013 waren dit 9,9 scheidingen per 1.000 echtparen.

In het jaar 2013 liepen dus bijna 10 op de 1.000 huwelijken stuk. Ruim 1 op de 400 huwelijken loopt binnen één jaar al stuk. Van alle huwelijken zal ongeveer 35 procent gegarandeerd stuk lopen.

We trouwen dus steeds minder vaak en het huwelijk loopt steeds vaker op de klippen. Het is dan ook logisch dat steeds meer mensen gaan twijfelen of ze wel moeten gaan trouwen. En vaak komen deze twijfels ook nog vlak voor het huwelijk: enkele dagen tot enkele weken van te voren.

Vrouwen twijfelen vaker dan mannen, maar niet over het huwelijk

Dat vrouwen vaker twijfelen dan manen is een feit, en niet alleen over het huwelijk. Vrouwen twijfelen over heel veel dingen. Ze zijn vaker onzeker en willen vaker bevestiging hebben. Wat betreft de twijfel over het moeten trouwen is de uitkomst omgekeerd: mannen twijfelen dan vaker dan vrouwen. Maar wat is twijfelen precies? Twijfelen is het niet tot een keuze kunnen komen, waarbij er twee of meer mogelijkheden zijn. Bij een aanstaand huwelijk is de keuze duidelijk: wel of niet trouwen. Maar er zijn nog meer keuzemogelijkheden, zoals het huwelijk uitstellen of zelfs met iemand anders trouwen.

Hoewel mannen iets vaker dan vrouwen twijfelen, zo vlak voor hun huwelijk, praten manen er minder vaak over. Vrouwen delen hun twijfels sneller en vaker met andere vrouwen, familie of collega's. Hierdoor lijkt het vaker alsof vrouwen veel meer twijfelen dan mannen.

De kans op een scheiding wordt groter bij twijfels

Een gemiddeld huwelijk duurt ongeveer 11 jaar. De liefde tussen beiden is uitgedoofd en de meeste mensen overwegen een scheiding. Na 14 jaar zijn één op de drie huwelijken gestrand. Voor samengestelde gezinnen ligt dit nog hoger: twee op de drie huwelijken stranden na gemiddeld vijf jaren.

Bij koppels die voor hun huwelijk niet twijfelden, is de kans op een scheiding binnen vijf jaar erg laag. Slechts acht procent van deze koppels is binnen vijf jaar weer gescheiden. Wanneer de man voor het huwelijk twijfelt, is de kans dat ze binnen vijf jaar gescheiden zijn ruim 14 procent. Twijfels bij de vrouw brengen een nog groter risico met zich mee. Van alle vrouwen die voor het huwelijk twijfelden, was ruim 20 procent binnen vijf jaar weer gescheiden.

Negeren of de knoop doorhakken?

Sommigen beweren dat iedereen twijfels heeft vlak voor het huwelijk. Maar dit is niet altijd het geval. Bijna de helft van alle mannen en vrouwen twijfelen kort voor het huwelijk, maar de grotere meerderheid twijfelt juist niet. Twijfels brengen wel een verhoogd risico op scheiding met zich mee. Twijfels moeten dan ook niet genegeerd worden. Maar het is ook niet nodig om bij twijfels de gehele bruiloft af te blazen.

Er over praten helpt. Niet met iemand anders, maar met de partner. Misschien heeft de partner ook wel twijfels, en wordt samen duidelijk waarom deze twijfels er zijn. Soms kan de partner ook twijfels wegnemen. En soms ligt het twijfelen geheel bij jouzelf. Denk maar bijvoorbeeld aan het feit dat je twijfelt of de partner wel trouw zal blijven. Omdat je dit in een vorige relatie al hebt meegemaakt. Zelfs wanneer de partner ontzettend trouw is en dit kan bewijzen, blijf jij met deze twijfels zitten. Het probleem van twijfelen ligt dan bij jezelf, en niet bij de partner. Ook in een volgende relatie zul je weer deze zelfde twijfels hebben.

Is de relatie wel goed, kunnen wij dit aan?

Een huwelijk is geen oplossing voor problemen. Kinderen nemen ook niet, een een koopwoning lost ook niks op. Voor sommige mensen is trouwen een vlucht, anderen schamen zich ervoor dat ze juist niet wille trouwen. Maar dit mag nooit een reden zijn om te trouwen. Alleen liefde verbindt twee mensen met elkaar. Of de liefde nog aanwezig is, zal zelf bepaald moeten worden. Lichamelijk contact, hunkering en dingen met elkaar willen delen zijn goede tekens. Net als ruzie maken, hoe vreemd dit ook klinkt. Maar ruzie maken gaat gepaard met emoties, en het zijn juist die emoties en gevoelens voor elkaar dat maakt dat er ruzie is.

Hoe de liefde in de toekomst eruit zal zien zal niemand weten. Aan liefde moet je blijven werken. Liefde is een werkwoord, zo luidt het gezegde.
© 2015 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Trouwen? Bruiden gebruiken vaak valse trucjes!Trouwen? Bruiden gebruiken vaak valse trucjes!Uit een engels onderzoek blijkt dat zo´n 60% van de bruiden, trucjes gebruiken om maar te kunnen trouwen. Gemene trucjes…
De mooiste trouwlocaties van Zuid-HollandBen je op zoek naar een romantische locatie in Zuid-Holland voor jullie bruiloft? Wat dacht je van een sprookjesachtig k…
Trouwen voor de wet in PortugalTrouwen voor de wet in PortugalHuwelijken in het buitenland zijn bijzonder populair onder de Nederlanders. Vooral huwelijken in Spanje zijn anno 2019 p…
Op welke leeftijd trouwen mensen gemiddeld?Op welke leeftijd trouwen mensen gemiddeld?De gemiddelde leeftijd waarop mensen trouwen is afhankelijk van een aantal factoren, zoals religie, cultuur en het ontwi…

VerlatingsangstVerlatingsangstRuim 30 tot 40% van de mensen heeft last van verlatingsangst. Bij mensen die een gelukkige en evenwichtige relatie hebbe…
Hoe versier je een vrouw?Hoe versier je een vrouw?Mannen zijn meestal eenvoudig te verleiden. Vrouwen zijn daarentegen vaak moeilijker te versieren. Het is een kunst op z…
Bronnen en referenties
  • http://statline.cbs.nl/Statweb/publication/?DM=SLNL&PA=37425ned&D1=3-9&D2=0,10,20,30,40,50,(l-1)-l&VW=T
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Twijfel
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 08-04-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.