Waarom ben ik single?

Het is vrijdagavond en je zit alleen op de bank met een wijntje. Voor je gevoel is iedereen plezier aan het beleven met zijn geliefde, terwijl jij alleen thuis bent zonder partner. Je vrienden hebben al voor de honderdste keer gevraagd of het niet tijd wordt voor een liefje. Ja, natuurlijk zou je dat ook leuk vinden, maar hoe kom je in godsnaam aan die geweldige partner? Waarom ben je single? En wat zijn tips om toch de geschikte kameraad te vinden, waar je ziel en zaligheid mee kan delen?

Waarom zijn zoveel mensen single in Nederland?

In Nederland zijn er anno 2015 2,8 miljoen alleenstaande mensen. Er wordt zelfs gesuggereerd dat dit aantal zal toenemen tot 3,0 miljoen mensen in 2020. Een van de oorzaken die ten grondslag liggen van dit hoge percentage singles in Nederland is technologie: De vergevorderde digitalisering heeft er toe geleid dat mensen minder in contact staan met elkaar. Neem de collectieve iPhone verslaving. Het is steeds vreemder om een echt gesprek te hebben met bijvoorbeeld iemand in de trein omdat veel mensen compleet in beslag worden genomen door hun smartphone. Een andere oorzaak is individualisering. Dit heeft te maken met onze welvaartsmaatschappij. Doordat we steeds minder afhankelijk werden van zorg voor elkaar, konden we steeds meer individueel leven. Eerder op kamers, zelfstandig voor jezelf zorgen. Je bent hierdoor meer op jezelf gericht, waardoor het moeilijker is om in contact te komen met iemand anders. Daarnaast zijn er tal van andere redenen waarom jij mogelijk single bent.

Een 9 tal redenen waarom jij mogelijk single bent

Je bent eigenlijk getrouwd met je vader of moeder

Dit zijn het type single vrouwen die hun vader altijd ophemelen. Ze spreken erg positief over hun vader en zeggen nooit of nauwelijks iets positiefs over hun moeder. Deze vrouwen adoreren onbewust of bewust hun vader en zijn zo energetisch verbonden met hun vader dat ze geen ruimte hebben voor andere mannen in hun leven. Onbewust, meten ze alle mannen aan hun vader, en omdat in hun denkgeest de vader een held is, is er geen andere man die aan dit beeld kan voldoen. Omgekeerd zijn er ook mannen die hun moeder helemaal adoreren. Voor hun is de moeder alles. Over de vader wordt daarentegen nooit positief gesproken. Dit is een onbewust proces wat vaak in het systeem zit, waarvan singles niet bewust zijn. Er is hierdoor geen ruimte voor een vrouw die voldoet aan het perfecte plaatje van de man. Een ander kenmerk is dat de moeder van de man alle aandacht opeist van haar zoon. Vaak is de man hier zelf niet bewust van.

Oplossing: breng het loslatingsproces in gang
De eerste stap is dat je inziet dat je hier last van hebt. Erkennen is al het halve werk. Vervolgens kun je van een afstand kijken naar je vader of moeder en opschrijven wat er allemaal minder leuk aan hem was? Je kan je ook afvragen, was hij echt zo geweldig voor mij? Wat had beter gekund? Door er van een afstand naar te kijken, zul je merken dat je moeder of vader ook niet perfect was. Hij deed ook heel veel zaken verkeerd. Het is belangrijk er met liefde naar te kijken, niet om te verwijten maar om met open ogen een idee te vormen over wie deze persoon werkelijk is. Door meer een mens van je vader (of moeder) te maken met goede en minder goede eigenschappen, kun je hem steeds meer loslaten, waardoor er langzamerhand ruimte komt in je leven voor een leuke partner.

Je denkt onbewust dat je het niet waard bent
Vanaf het moment dat we geboren worden, krijgen we onbewust programma's in ons systeem. Dit kunnen ideeën, gedachten, emoties en overlevingsmechanismen zijn. Een van deze gedachten kan zijn:‘Ik ben het niet waard om een lieve partner te hebben’. Het kan bijvoorbeeld komen door je ouders die als kind zeiden dat je niet goed genoeg was, dat je beter moest zijn en misschien vergeleken ze jou zelfs met andere mensen. Je bent hierdoor negatief geprogrammeerd wat betreft je zelfbeeld, waardoor je iedere keer als je iemand leuks ontmoet onbewust denkt dat je een relatie met deze persoon toch niet waard bent.

Oplossing: Herprogrammeer jezelf
Doordat je negatief geprogrammeerd bent is het belangrijk om jezelf te herprogrammeren. Dus als je jezelf lelijk of dom vindt, verlegen of onzeker bent ga je iedere dag voor de spiegel staan en zeg je exact het tegenovergestelde. Vind jij jezelf lelijk? Dan ga je iedere keer voor de spiegel staan en zeg je een paar keer per dag:“ik ben gigantisch mooi” Terwijl je dit doet, concentreer jij je op de onderdelen in je gezicht of je lichaam die je zelf al mooi vindt. Door dit dagelijks een maand lang te doen herprogrammeer jij jezelf. Je woorden worden langzamerhand onderdeel van je nieuwe realiteit. Je zult merken dat je hierdoor zelfverzekerder bent, waardoor je ook sneller een partner aantrekt.

Je zoekt geluk in een partner

Met jezelf ben je niet gelukkig en je denkt dat als je een partner hebt je dat wel zou zijn. Een veel voorkomend probleem. Meeste mensen voelen meteen aan bij de eerste date of je eenzaam bent of dat je gelukkig bent met jezelf. Een eenzaam persoon heeft vaak een lagere energie frequentie. Dit komt omdat eenzaamheid voortkomt uit angst en angst een lagere vibratie heeft. Het wordt daarom vaak als onaantrekkelijk ervaren. De ander kan al snel het gevoel krijgen dat jij hem of haar wilt uit eenzaamheid zodat je je lege dagen op kunt vullen. Het gaat dan niet om de persoon zelf.

Oplossing: Verander je energie
De oplossing van je geluk zit niet in een partner. Sterker nog: doordat je ongelukkig bent heb je een lagere frequentie waardoor je ook ongelukkige en negatieve situaties aantrekt. Als je opzoek bent naar een partner, maar eigenlijk ongelukkig bent is het raadzaam om leuke, positieve activiteiten te doen. Vraag jezelf af: ‘wat vind ik leuk om te doen’? Waar wordt je hart warm van? Had je altijd al in een koor willen zingen? Een kookworkshop willen volgen of een reis willen maken? Doe dit dan allemaal. Doordat je deze nieuwe positieve activiteiten onderneemt verandert ook jouw eigen energie, waardoor de kans groot is dat je een leuke partner ontmoet die ook op die frequentie zit. Je ontmoet dan niet iemand vanuit angst, maar vanuit positieve nieuwe energie.

Je bent te beschikbaar

Een veel voorkomend probleem bij mensen die eenzaam zijn, is dat ze te beschikbaar zijn. Je hebt een date en blijft logeren, en vervolgens hangen. Je blijft zo lang totdat de ander verzint dat hij/zij andere dingen moet doen. De ander vond je misschien in eerste instantie wel interessant, maar doordat je iedere keer te lang bleef hangen, knapt hij of zij af. De gedachte kan ontstaan dat je te plakkerig bent. Je geeft het contact geen adem, waardoor het beknellend aanvoelt.

Oplossing: Arrive late, leave early
De gouden toverspreuk luidt: arrive late & leave early Kom net op tijd op een date, doe je telefoon uit en wees helemaal in het moment. Maak grapjes en doe gezellig. Vervolgens ga je op het hoogtepunt weg. Laat het moment niet inkakken zodat je elkaar starend aankijkt en niet meer weet wat je de ander moet vertellen. Vooral de eerste paar keer dat je elkaar ziet is dit heel erg belangrijk. Je maakt hierdoor een frisse, leuke indruk. De ander zal denken: “Wauw wat een leuke persoonlijkheid. Deze persoon zou ik altijd wel om mij heen willen hebben.” De kans wordt groter dat je elkaar vaker zult zien, waardoor er ook gevoelens gaan ontstaan.

Je hebt je ex nog niet losgelaten

Veelvoorkomend probleem is dat mensen nog niet over hun ex heen zijn en dan alweer beginnen te daten. Maar niemand is zo leuk als de ex. Een voorbeeld hiervan is: Je zit in een restaurant, kijkt naar je date terwijl hij/zij aan het praten is maar eigenlijk luister je maar met een oor. Tegelijkertijd ben je je date aan het observeren en vergelijk je alles met je ex. je denkt "mijn ex had mooiere ogen," hij was ook langer en had vollere lippen. Hij bewoog ook anders en lachte altijd zo mooi. langzamerhand betrap je jezelf erop dat je aan het dromen bent, over hoe het zou zijn als je nu met hem was.Of zelfs dat hij nu tegenover je zit. Herken je dit? Dan ben je duidelijk nog niet over je ex heen en is er eigenlijk geen ruimte in je geest en in je hart voor een ander persoon in je leven.

Oplossing: Kom eerst over je ex heen
Het is niet gek dat je nog niet over je ex heen bent, waarschijnlijk zijn jullie lang samen geweest en heb je veel met elkaar gedeeld. Het is daarom belangrijk dat je het eerst verwerkt. Praat er met mensen over, en probeer ook te kijken naar welke lessen je uit de vorige relatie kunt halen. Het is belangrijk om uit te zoomen en te observeren hoe de relatie met je ex is geweest. In het begin idealiseer je vaak alles, je vergeet alle negatieve dingen en onthoudt alleen maar de mooie momenten. Maar er is een reden dat het uit is gegaan. Probeer dat voor jezelf op papier te zetten en het te delen met vrienden. De toverformule is naast het verwerken ook gewoon tijd geven. Net als een wond die tijd nodig heeft om te helen, heeft jouw hart, ziel en lichaam ook tijd nodig om te helen, voordat deze weer duikt in een nieuw avontuur.

Je onderneemt geen nieuwe activiteiten

Dit is meer een praktische reden waarom je nog single zou kunnen zijn. Als je steeds dezelfde activiteiten onderneemt, geef jij jezelf niet de kans om überhaupt nieuwe mensen te ontmoeten. Je verkeert dan steeds in dezelfde kringen, waardoor nieuwe energie niet je leven binnen kan stromen. De kans is hierdoor klein dat je een nieuwe partner zal ontmoeten die je leuk vindt.

Oplossing: Onderneem nieuwe activiteiten
Doordat je geen nieuwe activiteiten onderneemt verander je ook niet je energie. Ga uit. Een manier is groepsreizen, een nieuwe baan waarbij je nieuwe mensen ontmoet of gewoon op nieuwe plekken komen. Vind je iemand leuk? Verzin dan altijd een smoesje. Zo kun je tegen iemand die filosoof is vragen of je hem of haar een keer mag interviewen voor een onderzoek dat je aan het doen bent. Of aan iemand die in een bakkerij werkt, kun je vragen of hij/zij niet eens een privé les broodjes bakken wil geven aan jou. Als je dit op een speelse, spontane manier doet, kun je nummers uitwisselen en van het een komt het ander.

Je zoekt het perfecte plaatje

Een ander veel voorkomend probleem zijn mensen die met lijstjes werken. Hij/zij moet een goede baan hebben, gespierd of slank, grappig en sociaal zijn, maar ook ondernemend en reislustig zijn. Deze categorie mensen kijken te vaak tv en dromen van een man of vrouw net als in een film. Doordat ze met lijstjes werken voldoet niemand aan hun zelf gecreëerd perfecte droombeeld van een partner. Niemand is perfect, en omdat ieder mens uniek is voldoet niemand aan jouw lijstje. Iedere date is hierdoor opnieuw een grote teleurstelling. Tegelijkertijd ervaart de ander een enorme druk om aan het plaatje te voldoen.

Oplossing: Go with the flow
Mensen die op zoek zijn naar het perfecte plaatje zijn mensen die het vaak lastig vinden om los te laten. Ze willen controle houden over de situatie en niet zo maar verliefd worden. Het advies hierbij is, laat alles los. Probeer dagelijks een kwartier te mediteren om meer in contact te komen met je hart en het vertrouwen dat alles goed is, zoals het is. Ga daarna zonder enige oordeel en onderzoek met iemand date. Vertrouw op je gevoel en kijk of er een chemie is. Kun je samen praten, lachen? Heb je het gevoel dat de ander je begrijpt en dat je op een golflengte zit. Dan ben je op de goede weg. Voldoet de ander niet aan je plaatje maar had je dat allang losgelaten? Dan ben je op de goede weg.

Je hebt seks op de eerste date
Veelvoorkomend probleem is dat twee mensen meteen de eerste date seks hebben met elkaar. Ze voelen een seksuele spanning en denken alleen nog maar aan een ding en dat is. Hoe kan ik zo snel mogelijk de ander in bed krijgen. Het is hierbij belangrijk te weten dat een seksuele belevenis heel anders is voor een man dan voor een vrouw. De man stopt zijn geslachtsdeel in een lichaamsdeel van de vrouw, terwijl bij de vrouw iemand in haar lichaam komt. Je kunt je wellicht voorstellen dat dit een hele andere seksuele belevenis is. Wat er dan ook regelmatig gebeurt, is dat de vrouw gevoelens krijgt na seks te hebben gehad met de man, tegelijkertijd is voor de man de fun er al af. Mannen hebben van nature een veroveringsdrang en daarin zijn ze dan 100% verzadigd. Verdere interesse voor de vrouw verdwijnt, terwijl de vrouw al gevoelens heeft gecreëerd en vaak meer wil. Zelden ontstaat een succesvolle relatie op basis van een seksuele kennismaking.

Oplossing wacht minimaal 4 dates
Geef de tijd aan elkaar om de seksuele spanning te laten sudderen. De seksuele spanning is een kans om juist elkaar vaker te zien, waardoor er ook gevoelens kunnen ontstaan. Je geeft de relatie een kans, om elkaar beter te leren kennen. Maar ook om iets op te bouwen. Als je dan besluit na een paar maanden seks te hebben, zul je merken dat het extra speciaal is. Je vindt het nu allebei leuk om elkaar vaker te zien. Want naast dat de ander heel erg sexy is, is deze persoon ook nog eens super leuk.

Je praat alleen over jezelf

Een veelvoorkomend probleem bij vooral wat oudere mensen die langer single zijn, is dat ze erg individualistisch zijn. Ze zijn zo gericht op zichzelf dat ze alleen nog maar over hun eigen emoties praten. Zelf zijn ze hier vaak helemaal niet bewust van. Ze stellen geen vragen, tonen geen interesse. Vragen zich ook niet af wie de ander is. Op het moment dat de ander begint met praten, ratelen ze er naar een paar zinnen alweer doorheen. Hierdoor is een gesprek voor de ander erg vermoeiend. In het begin kan de ander nog denken: leuke man of vrouw! Maar al snel verzandt het hele gesprek in me, myself & I. Daardoor verliest de ander interesse.

Oplossing: toon interesse in de ander
Voor een succesvolle relatie is wederzijds begrip een gouden formule. Gespeelde interesse voelt de ander meteen aan. Dus vraag jezelf oprecht af: wie is de ander? Waar komt zij/vandaan? Wat voor achtergrond heeft ze? Wat vindt ze leuk? Wat beweegt haar? Wat zijn haar dromen? En hoe zou ik haar kunnen steunen? Door oprechte interesse ontstaat een band. Je groeit nader tot elkaar waardoor er ook een succesvolle relatie kan ontstaan.

Tot slot

Het allerbelangrijkste bij het vinden van een partner is je intentie uitspreken en open staan. Door je op een positieve manier te richten op een nieuwe werkelijkheid, is de kans groot dat je iemand tegenkomt. Tegelijkertijd is het belangrijk om open te staan voor nieuwe mensen, vragen te stellen en oprechte interesse te tonen. Misschien denk je dat het nooit gaat gebeuren, maar voor elke gebeurtenis in je leven is de juiste tijd en mindstate het allerbelangrijkste.
© 2015 - 2024 Ascension, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Seks tijdens zwangerschap, is het veilig?Seks tijdens zwangerschap, is het veilig?Seks hebben tijdens een zwangerschap, is het veilig of onveilig? Er heerst heel wat taboe rondom geslachtsgemeenschap wa…
Waarom trouwen?Waarom trouwen?Waarom trouwen? De meeste mensen trouwen uit liefde. Het aangaan van een huwelijk heeft echter nog meer voordelen. In di…
Turkse taal: benamingen voor familieIn de Turkse taal wordt er voor bijna ieder lid van een familie een andere benaming gebruikt. Als je begint met Turks te…
Seksuele problemen binnen de relatie of huwelijkSeksuele problemen binnen de relatie of huwelijkKunnen seksuele problemen de relatie of huwelijk zo dusdanig negatief beinvloeden dat de partners in een relationele twi…

Liefdesverdriet: Wat kun je doen om de pijn te verzachten?Liefdesverdriet: Wat kun je doen om de pijn te verzachten?Liefdesverdriet… De meeste mensen krijgen hier minstens een keer in hun leven mee te maken. Wanneer een relatie wordt ve…
Nadelen en voordelen van zoenenNadelen en voordelen van zoenenZoenen, een leuke bezigheid. Toch doen we het allemaal nog te weinig. In het begin van een relatie doen we het veel. Na…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Alleenstaande_relatie
  • http://binsmeister.nl/digitaal-tegengeluid/
  • Gesprek met psyscholoog Razieye Nayari.
Ascension (19 artikelen)
Laatste update: 29-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.