Liefdesverdriet: Wat kun je doen om de pijn te verzachten?
Liefdesverdriet… De meeste mensen krijgen hier minstens een keer in hun leven mee te maken. Wanneer een relatie wordt verbroken, kun je het gevoel hebben dat je wereld instort. Ook wanneer je te maken hebt met een onmogelijke of onbeantwoorde liefde, kun je lijden aan liefdesverdriet. Het doet pijn. Echt pijn! Liefdesverdriet wordt tegenwoordig gezien als een aandoening met bijbehorende symptomen, zoals dat bij een ziekte ook het geval is. Hoe uit liefdesverdriet zich? Wat zijn mogelijke symptomen? Hoe lang duurt het en wat kun je doen om de pijn te verzachten?
De oorzaken van liefdesverdriet
Het is niet altijd zo dat een verbroken relatie de oorzaak van liefdesverdriet is, al is dit natuurlijk vaak wel het geval. Wanneer je partner besluit om je te verlaten, laat dit een gevoel van leegte en verdriet achter. Ook wanneer je zelf hebt besloten om een punt achter je relatie te zetten, omdat dit uiteindelijk beter voor je zal zijn, kun je hier flink verdrietig om zijn. Wanneer jij en je partner nog altijd van elkaar houden, maar uit elkaar zijn gegroeid bijvoorbeeld. Als je van iemand houdt die niet bereikbaar is om wat voor reden dan ook, kan dit je ook achterlaten met zowel geestelijke als fysieke pijnen, evenals wanneer je niet kunt kiezen tussen twee geliefden.
Met welke symptomen heeft iemand met liefdesverdriet te maken?
Hoe liefdesverdriet zich uit verschilt van persoon tot persoon. Je kunt boos zijn, omdat je relatie is beëindigd. Je kunt bang zijn, omdat je nu voor het eerst alles alleen moet doen. De eetlust kan verdwijnen en slapen kan een probleem worden. Je kunt ook lichamelijke klachten ervaren als hoofdpijn en vermoeidheid. Er zijn vier fases die worden doorlopen bij het verwerken van een dergelijk verlies, namelijk:
De ontkenningsfase
Je relatie is voorbij of je weet dat je nooit een relatie zal krijgen met de persoon waar je van houdt. Ook al weet je wel beter, toch hoop je dat het een vergissing is, dat je ex je belt of sms’t, dat hij of zij je vertelt dat het een vergissing was om de relatie te beëindigen. Je hoopt stiekem dat je onbereikbare liefde toch bereikbaar wordt. Je ontkent dat het voorbij is of dat het nooit wat zal worden.
De fase van wanhoop
In deze fase is het kwartje gevallen. Je beseft nu dat het definitief voorbij is. De relatie tussen jou en je geliefde, de kans dat jij iets zal beginnen met jouw droomprins(es). Je voelt je intens verdrietig en je hebt ontzettend veel pijn. Het is over en er is niets wat je hiertegen kunt doen.
Woede
Wanneer het ergste verdriet voorbij is, zal je je boos voelen. Boos op je ex of boos op de situatie. Misschien was je ex toch niet zo’n fijne partner nu je er opnieuw bij stilstaat. Door het voelen van woede voel je je meer in control dan wanneer je in je verdriet blijft hangen. Misschien is je boosheid niet geheel terecht, maar het helpt jou wel verder om een stap terug te doen en om uiteindelijk afscheid te nemen van wat was.
De fase van aanvaarding
Tijd maakt dat je liefdesverdriet slijt. Je hebt de band met het verleden verbroken en je bent weer meer jezelf. Je zal je gevoelens een plaats kunnen geven en je kunt weer verder met je leven. Dit houdt niet in dat je niet meer verdrietig zal zijn om wat er is gebeurd, maar het weerhoudt je er niet van om je leven op te pakken en dingen te gaan ondernemen.
Hoe lang duurt liefdesverdriet?
Op deze vraag is geen eenduidig antwoord te geven. Dit verschilt per persoon, maar heeft vooral te maken met de manier waarop je met je verdriet omgaat. Liefdesverdriet is iets dat je overkomt, maar door continu met de ander bezig te zijn, houd je het ook zelf in stand. Als je naar jullie liedje luistert of als je naar foto’s kijkt waarop jullie nog zo gelukkig waren, help je jezelf niet verder. Het zal alleen maar langer duren, voordat je kunt accepteren dat het voorbij is.
Wat je wel kunt doen om de pijn te verzachten
Accepteer ten eerste dat je je een tijdje verdrietig en ongelukkig zal voelen. Dit hoort erbij en hier is niets mis mee. Dit heb je nodig om je verlies te verwerken. Verbreek het contact, op zijn minst totdat je je verdriet hebt kunnen verwerken, dus geen telefoontjes, sms’jes, WhatsApps enzovoort. Ook gezamenlijke contacten die het nodig vinden om jou te vertellen wat je ex heeft gedaan of heeft gezegd, kun je voorlopig beter even mijden. Zorg dat je structuur houdt in je leven. Hoe verleidelijk het ook is om in je relaxkloffie op de bank te blijven hangen en doelloos te zappen, dit is geen oplossing. Zorg dat je op tijd opstaat, op gebruikelijke tijdstippen eet en doet wat je moet doen.
Maar wat nu als dit niet helpt?
Uiteindelijk gaat het over, ook al is dit op het moment van intens verdriet misschien moeilijk te geloven. Blijf dingen doen, al heb je daar misschien helemaal geen zin in. Doe dingen die je ex niet leuk vond, maar jij wel leuk vindt. Spreek af met mensen, praat over je verdriet als dat je oplucht. Kortom: blijf dingen ondernemen, hoe klein ook. Het verleden kun je niet veranderen, maar jouw eigen toekomst wel.