Maak je relatie sterker
Één op de drie relatie stopt vroegtijdig en tijdens bijvoorbeeld vakantieperioden hebben relaties het vaak helemaal moeilijk. Het is dan ook niet echt vreemd dat er na vakantieperioden nogal wat relatiebreuken zijn. Heel spijtig en niet zelden onnodig, tenminste als je tijdig handelt. Maar ja, als je dat ook zo ervaart, dan moet je wel de bereidheid hebben om actief met je relatie aan de slag te gaan. De vraag is dan hoe kan je je relatie versterken?
Waarom een relatie?
Je hoort wel eens zeggen dat mensen niet geboren zijn om alleen door het leven te gaan. Dat is zeer waarschijnlijk ook wel zo, maar daar hoef je niet per definitie een vaste liefdesrelatie aan te koppelen. Er zijn veel mensen die het heerlijk vinden om zonder vaste liefdesrelatie door het leven te gaan. Ze hebben genoeg vrienden, familie en bekenden om een goed en intens leven mee te hebben.
Anderen daarentegen hebben bijvoorbeeld het ‘nestgevoel’ van een thuis weer nodig om een lekker leven te kunnen leiden. Dit mogelijk in combinatie met het hebben van een intieme relatie met een man of vrouw waar ze hun diepste gevoelens bij neerleggen. Iets wat niet iedereen bij bijvoorbeeld een goede vriend of vriendin kan.
Altijd ups en downs?
Iedere relatie is weer anders en daar horen voor de meeste mensen nu eenmaal ups en downs bij. Daar ontkomt bijna niemand aan. Echter, er zijn wel een aantal ‘ingrediënten’ die een relatie kunnen versterken. Soms zijn het zaken die eigenlijk vanzelfsprekend zijn, maar waar je - om wat voor reden dan ook - toch niet mee bezig bent.
Wat kan je relatie versterken
Bron: Geralt, Pixabay Kwetsbaar opstellen
Je kwetsbaar op durven stellen lijkt een open deur, maar dit neemt niet weg dat het toch nog wel eens ontbreekt. Zodra je je veilig voelt in een relatie ga je er vol in en die kwetsbare opstelling zwakt soms op enig moment af. De redenen zijn vaak niet eens aan te geven. Hier kunnen heel legitieme oorzaken aan ten grondslag liggen en dan spreken we van het ‘erin sluipen’. Daar ligt nu juist het punt dat zo belangrijk is. Je moet zien te voorkomen dat het ‘we kennen elkaar wel’ je blasé maakt.
Je moet scherp blijven op dit punt in de zin van nieuwe inzichten in elkaar krijgen. Immers, we ontwikkelen als mens. De een wellicht meer dan de ander, maar als je met een open blik durft te kijken, zie je veranderingen. Dit kan aanleiding zijn tot diepzinnige gesprekken die je veel eerder ook had. Gesprekken waar je kwetsbaarheid tonen belangrijk kan zijn. Daarmee niet gezegd dat het zware gesprekken moeten zijn, maar dergelijke gesprekken vergroten wel de intimiteit.
Attent zijn
Sommige mensen zijn het altijd … attent. Het lijkt in de genen te zitten en het kost hen geen enkele moeite om attent te zijn. Dus ook in de relatie zal dit dan gemakkelijk(er) zijn. Helaas is het geen vaststaand feit dat als je van nature attent bent, je dit ook in de relatie bent. Juist binnen de relatie willen zaken nog wel eens als vanzelfsprekend gezien worden, terwijl dan een kleine attente opmerking heel positief ontvangen kan worden. Denk aan het bedanken voor het buiten zetten van de afvalcontainer, het inruimen van de vaatwasser of de badkamer die je weer spik-en-span gemaakt hebt.
Binnen de relatie zijn nogal wat mensen bezig met wedijveren over wie het drukst is en geven daarmee aan weinig tijd voor bijvoorbeeld huishoudelijke zaken te hebben. Als beide partners druk zijn – maar ook als dit niet het geval is – kan een bedankje c.q. een attente verwijzing naar iets wat je gedaan hebt, juist net dat beetje extra betekenen.
"De relatie is van ons beide en niet van jou of mij." Emile Snellen van Vollenhoven (Nederlands abstract kunstschilder)
Bron: Katyandgeorge, Pixabay Sexy of toch niet
Intimiteit is belangrijk in de relatie en deze is in het begin van de relatie eigenlijk altijd spannender. Mensen zijn in deze periode erg op elkaar gericht en men ‘ontdekt’ elkaar. Zodra een relatie langer duurt en verankerd raakt, dan verleggen we de focus naar eventuele kinderen, het werk en het huishouden. Plotseling en ogenschijnlijk als vanuit het niets met sexy lingerie op de proppen komen, kan de ander verwarren. Hij of zij heeft zich er niet op in kunnen stellen en iemand kan zich er ongemakkelijk bij voelen.
In een verankerde relatie werkt vaak tijd voor elkaar nemen en dan de intimiteit opzoeken beter. Daarmee niet gezegd dat alles weken vooraf gepland moet worden, maar tussen ‘als vanuit het niets’ en ‘weken vooraf plannen’ zit een hele wereld. Intiem zijn op een moment dat er ook onbeperkt tijd is, ontspant en je ontdekt elkaar veel beter. Bovendien zorgt vrijen voor die zo belangrijke chemische stoffen als endorfine en oxytocine. Goed voor de hechting en het vertrouwen.
Flirten, ja graag
Het schiet er ook zo vaak bij in, maar flirten met je partner is goed. Ook al heb je al jaren een relatie met de man of vrouw, je voelt je nu eenmaal aantrekkelijker en zelfverzekerder. Ben je niet zo’n flirter, maak dan minimaal oogcontact met je partner op verschillende momenten. Oogcontact bewerkstelligt dat je minder met praten bezig bent en je je gemakkelijker bloot geeft. Dit heeft te maken met het gegeven dat bewust oogcontact zorgen je focus vraagt en daarmee energie kost.
Praten
Bijna een dooddoener, maar blijven praten over dingen die er toe doen, doe je eerst en vooral met je vaste partner. Daarmee niet gezegd dat je niet goed met een vriend of vriendin kunt praten, maar een vaste relatie moet allerlei gesprekken ‘aankunnen’. Als dit niet altijd het geval is, is het een kwestie van doen en voor je partner als vanzelfsprekend maken dat je allerlei soorten gesprekken met hem of haar voert. Bij praten hoort dus ook luisteren en de ander uit laten praten. Geef elkaar die ruimte en als het niet gebruikelijk is, maak het dan ‘gewoon’.
Verder is het goed om met anderen, dus ook een goede vriend of vriendin, zo min mogelijk over je partner te spreken. Dit verkleint de kans op misverstanden, die dan vervolgens weer uitgesproken moeten worden.
Zijn wie je bent
Als de roze wolk opgetrokken is en het dagelijkse leven neemt die plaats in, kunnen er in de loop van de tijd (kleine) ergernissen ontstaan. Daar vloeit nogal eens uit voort dat we de ander op willen voeden’ c.q. ‘willen veranderen’. Als dit vervolgens niet echt een succes blijkt, kan dit tot frustratie of minimaal irritatie leiden.
Voor iedereen is het het beste om het te accepteren zoals het is en dat wil ook zeggen niet ‘nadruppelen’ met ongenoegens of er over piekeren. Los van wat praktische afspraken die je onderling natuurlijk kunt maken, kan je mensen in principe niet veranderen. De vraag is of dit überhaupt wenselijk is. Bij dit aspect is het leren ‘
los te laten' niet zelden een cruciale factor.
Bron: Cuncon, Pixabay Samen lachen
Lachen is voor iedereen goed, dat is bekend. Maar je kunt je relatie er ook door versterken. Natuurlijk moet er ruimte zijn voor serieuze gesprekken, maar er moet ook ruimte zijn om samen te lachen. Het helpt allerlei zaken te relativeren.
Je kunt een dinertje regelen met vrienden die grappig uit de hoek kunnen komen. Je kunt een komische serie downloaden en samen bekijken of je doet iets waar je beide om kunt lachen. Denk hierbij aan op een terrasje mensen bekijken en samen bekritiseren (ook al is het banaal), zolang het maar tussen de partners blijft. Maar je kunt eventueel je eigen (of die van een ander) videobloopers bekijken.
Laat oude koeien waar ze zijn
Gesprekken voeren met diepgang is goed, maar laat zaken die ooit in de relatie gespeeld hebben en destijds ongenoegen hebben opgeleverd, waar ze zijn. Behalve dat oude zaken terughalen niets positiefs oplevert, kan je beeld in de loop der tijd ook vervormd zijn. Daarmee is de kans groot dat je e.e.a. juist erger maakt. Ook als je heden een geschil uit moet praten, is er iets uit het verleden bijhalen een absolute dooddoener en niet ter zake doende.
Zorg dat je de gesprekken die je voert altijd zuiver weet te houden en voorkom onnodige onrust of zelfs extra spanning (te moeten plegen).
Tot slot
Ook in de intieme relatie, ook al heb je al langere tijd een relatie, gaan dingen niet vanzelf. Je loopt de kans dat wanneer je er geen moeite voor doet, je relatie inboet aan kwaliteit én intimiteit. Soms kunnen kleine dingen echter al een groot verschil maken en is een sterke relatie echt geen dagtaak.