Seks tijdens zwangerschap, is het veilig?

Seks tijdens zwangerschap, is het veilig? Seks hebben tijdens een zwangerschap, is het veilig of onveilig? Er heerst heel wat taboe rondom geslachtsgemeenschap wanneer een vrouw zwanger is. Daardoor duiken er dan ook heel wat beangstigende verhalen de kop op die zeggen dat er bepaalde risico's verbonden zouden zijn aan seks tijdens een zwangerschap. Maar is het niet juist wel belangrijk om de liefde te bedrijven tijdens deze periode? Ontdek de eventuele voordelen en nadelen van seks tijdens de zwangerschap in dit artikel!

In dit artikel


Krijg ik een miskraam na seks?

Hoewel er vele verhalen de ronde doen dat vrouwen vaak een miskraam krijgen wanneer ze seks gehad hebben, is er niets minder waar. Seks werkt op geen enkele manier een miskraam in de hand. Seks kan zelfs gezond zijn tijdens een zwangerschap doordat het de bekken sterk en soepel houdt. Dat wil niet zeggen dat seks op zomaar elke manier veilig is voor het ongeboren kind. Doe geen domme dingen of laat het experimenteren even achterwege en bedrijf op een rustige manier de liefde met de partner.

Speciale standjes voor tijdens de zwangerschap

Hoewel seks tijdens de zwangerschap dan wel volledig veilig is, is het nog steeds niet makkelijk. Hoe verder de zwangerschap vordert hoe meer de buik van de vrouw in kwestie in de weg zal zitten. Er zijn echter een aantal standjes die dat probleem vrijwel elimineren of op z'n minst verkleinen;
  • Vrouw zit met achterwerk op de man die op z'n rug ligt
  • Man zit op knieën voor vrouw die op haar rug ligt
  • Man ligt op zijn rug en de vrouw ligt op haar rug op de man

Forceer geen seks

Het is zowel voor de vrouw als voor de man van belang dat ze niets forceren. Tijdens de eerste maanden van de zwangerschap hebben vrouwen vaak veel minder zin in seks. Het is dan van belang dat de man zich hierbij neerlegt en de vrouw vooral niet dwingt om het toch te proberen. Aan de andere kant bestaan er ook mannen die het, zowel lichamelijk als geestelijk, moeilijk hebben om seks te hebben met zijn zwangere vrouw. Hier dient de vrouw op haar beurt rekening mee te houden.

Het kan psychologisch helend werken

Vanaf het moment dat beide partners zich goed voelen bij geslachtsgemeenschap tijdens de zwangerschap is het zeker aangeraden om dat gewoon te doen. Voor vrouwen is het belangrijk om zich goed te laten voelen. Ze zitten namelijk in een erg moeilijke fase in hun leven waarin hun lichaam allerlei vreemde proporties aanneemt. Wat affectie of seks kan dan helpen zodat de vrouw zich weer gewoon vrouw kan voelen.

Ook voor de toekomstige vader kan seks alleen maar bevorderend helpen. Tijdens een zwangerschap gaat er namelijk steeds meer aandacht naar de moeder en toekomstige baby waardoor de vader soms vergeten wordt. Dit is niet enkel belangrijk om de rol van de vader in de verf te zetten maar ook om de band tussen moeder, vader en het toekomstige kind aan te halen.

Is seks tijdens een zwangerschap gezond voor de baby

We haalden al aan dat seks zeker geen kwaad kan tijdens een zwangerschap. Maar het is eigenlijk meer dan dat, seks is zelfs gezond voor de baby. Wanneer een moeder zich beter voelt nadat ze seks gehad heeft en wanneer de relatie tussen vader en moeder beter is, zal ook de baby dat aanvoelen. De ongeboren baby is namelijk een deel van het lichaam van de moeder. Net als wanneer de moeder een slechte eetgewoonte heeft zal ook stress zich afstralen op de baby. Ook wanneer de baby geboren wordt in een gemoedelijke sfeer zal dat zijn toekomstige gezondheid alleen maar ten goede komen. Wanneer de ouders dan nog regelmatig seks hebben gehad kan de sfeer er alleen maar op verbeteren.

Seks na de bevalling

Seks na de zwangerschap is minder vanzelfsprekend dan tijdens de zwangerschap. Na de bevalling is het immers zo dat het erg pijnlijk kan zijn voor de vrouw om seks te hebben. Er is dan bovendien ook een grote kans om een infectie op te lopen. Wanneer de wond genezen is en de vrouw zich weer op en top voelt is het natuurlijk wel aangeraden om opnieuw seks te hebben. Het is echter wel mogelijk dat de jonge moeder zich, ook wanneer ze volledig hersteld is, nog niet helemaal klaar voelt voor seks. Dat is erg normaal en zal na een tijdje weer helemaal in zijn plooien vallen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Harrys, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sex tijdens de zwangerschapSex tijdens de zwangerschapJe hebt een goed sexleven met je partner, en dan wordt je zwanger. Wat betekent dit voor jullie sexleven tijdens de zwan…
Antibiotica en zwanger, zwanger worden en borstvoedingAntibiotica en zwanger, zwanger worden en borstvoedingEen antibiotica wordt voorgeschreven bij een infectie met bacteriën, schimmels of eencelligen. Maar wat te doen wanneer…
De ontwikkeling van je baby; 21 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 21 weken zwangerVanaf week 21 zal de baby flink in gewicht gaan groeien; dit geldt dus ook voor een zwangere vrouw. De buik wordt dan oo…
Doen en laten bij zwangerschapDoen en laten bij zwangerschapJe bent zwanger, gefeliciteerd! Nu breekt een spannende tijd aan. Wat ga je doen tijdens je zwangerschap. Wat mag wel en…

Zwangerschap en misselijkheid – Tips tegen misselijkheidZwangerschap en misselijkheid – Tips tegen misselijkheidZwangerschap is voor de meeste vrouwen een reden om heel blij en gelukkig te zijn. Maar door enkele vervelende zwangersc…
Hevige buikkrampen tijdens de zwangerschapHevige buikkrampen tijdens de zwangerschapHevige of ernstige buikkrampen tijdens de zwangerschap zijn iets anders dan normale buikkrampen die bij het zwanger zijn…
Bronnen en referenties
  • http://www.baby.be/nl/zwangerschap/zwanger/seks/article/leuke-standjes-tijdens-je
  • http://www.e-gezondheid.be/zwangerschap-en-seksualiteit
Harrys (177 artikelen)
Gepubliceerd: 28-02-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.