Reizen tijdens zwangerschap, is het veilig?

Reizen tijdens zwangerschap, is het veilig? Reizen tijdens een zwangerschap, vele vrouwen vragen zich af of het wel veilig is. Het is namelijk een periode waarin het vrouwelijke lichaam zo weinig mogelijk belast mag worden. Zijn zo'n lange reizen dan wel aangeraden? Dat antwoord is echter afhankelijk van de vrouw in kwestie. Zoals steeds zijn er risicogroepen die zonder twijfel het reizen voor even links laten liggen. Aan de andere kant zijn er ook vrouwen die zonder probleem de baan op mogen en op vakantie mogen gaan!

Inhoud


Reizen tijdens zwangerschap, is het veilig?

Voor de meeste vrouwen die zwanger zijn is reizen tijdens die zwangerschap helemaal geen probleem. Er bestaan echter wel enkele risicogroepen waar er extra aandacht vereist is. Vrouwen die te kampen hebben met een chronische ziekte of een aandoening dienen toch op te letten tijdens lange reizen. Ook wanneer het gaat om een risicozwangerschap is het risico tijdens reizen des te groter. Hoewel het risico voor deze vrouwen en voor de baby groter is dienen ook de andere vrouwen natuurlijk steeds voorzichtig te zijn wanneer ze lang onderweg zijn.

Reizen met de wagen, bus of trein

Voor relatief korte afstanden zijn de wagen, bus en trein nog steeds de populairste vervoersmiddelen. Toch zijn deze niet geheel zonder gevaar voor zwangere vrouwen. Enkele tips:
  • Ga in de bus of trein zo dicht mogelijk bij de sanitaire voorzieningen zitten.
  • Neem voldoende flesjes water mee tijdens de reis.
  • Doe ondanks de zwangerschap toch de veiligheidsgordel om. Hij zit misschien niet altijd even makkelijk, maar veiligheid gaat voor.
  • Maak een lijstje van alle ziekenhuizen in de buurt.
  • Probeer regelmatig te stoppen en even een wandeling te maken. Bij treinreizen is dat moeilijker, maar het is toch aangeraden om het te proberen.

Vermijd kleine vliegtuigjes. / Bron: MarcusObal, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Vermijd kleine vliegtuigjes. / Bron: MarcusObal, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Reizen met het vliegtuig

Reizen met het vliegtuig tijdens een zwangerschap, het is zonder probleem mogelijk. Feit is natuurlijk dat je minder bewegingsvrijheid hebt dus er zijn ook hier enkele dingen waar iedere zwangere vrouw op zou moeten letten:
  • Ga het beleid van de maatschappij na ten opzichte van zwangere vrouwen. Na week 32 van de zwangerschap laten de meeste maatschappijen geen zwangere vrouwen meer toe.
  • Ga na op welke hoogte het vliegtuig vliegt en of het een klein of groot vliegtuig is. Kleine vliegtuigen of vluchten boven de 7000 voet kunnen minder aangenaam zijn door het drukverschil.
  • Ook in een vliegtuig is het aan te raden om zo dicht mogelijk bij de sanitaire voorzieningen te zitten.
  • Wees voorzichtig tijdens een wandeling door de gangen van het vliegtuig. Plotse turbulentie kan ervoor zorgen dat zwangere vrouwen hun evenwicht verliezen met alle gevolgen van dien.

Reizen met de boot

Reizen met een groot cruiseschip is misschien wel de meest veilige manier om een zwangere vrouw te vervoeren. Ze kan er namelijk vrij rondwandelen zonder al te veel last te hebben van externe factoren. Toch dient ook hier aandacht geschonken te worden aan enkele puntjes:
  • Kleine boten zijn niet aan te raden door het risico op zeeziekte.
  • Ga na of er een ziekenboeg en dokter op het schip zijn, ze zijn essentieel voor zwangere vrouwen op een schip.
  • Ga op zoek naar alternatieven voor medicijnen tegen zeeziekte. Medicijnen kunnen namelijk best vermeden worden.

Tips om de reis van een zwangere vrouw aangenamer te maken

Tot slot geven we nog enkele tips die handig zijn voor alle vrouwen die op vakantie gaan tijdens hun zwangerschap. Soms dienen er namelijk nog extra voorzorgsmaatregelen genomen te worden bij reizen naar verre landen.

Vraag raad aan een dokter

Ga eerst langs bij de huisdokter met de vraag of reizen naar een bepaalde bestemming wel veilig is. Bestemmingen waarvoor men gevaccineerd moet worden zijn misschien best te vermijden. Aan de andere kant zijn er ook landen waar er bepaalde bacteriën in het water of op het voedsel zitten waar zwangere vrouwen niet tegen kunnen.

Weet wat je eet
Wees er steeds zeker van dat de dingen die opgegeten worden veilig zijn:
  • Drink enkel water uit flessen
  • Drink enkel voorverpakte gepasteuriseerde melk
  • Vermijd vers fruit waarvan de schil opgegeten wordt zoals appelen, peren, pruimen,...
  • Vermijd verse groenten waarvan de schil opgegeten wordt zoals tomaten, komkommer, bonen,... Gekookte groenten vormen echter geen probleem.
  • Eet enkel vlees dat voldoende gebakken is.

Zorg voor een comfortabele reis

Reizen kan op zich al vermoeiend genoeg zijn. Probeer die problemen in te perken door het eigen comfort te garanderen:
  • Vergeet zeker de benodigde vitamines niet.
  • Zorg voor enkele tussendoortjes.
  • Neem eventueel een eigen kussen mee om beter te slapen.
  • Draag geen te strakke kleren.
  • Draag losse en makkelijke schoenen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Harrys, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerDe ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerWeek 1 van je zwangerschap begint op de eerste dag van je laatste menstruatie. Officieel kun je daarom nog niet spreken…
Kan ik nu zwanger zijn?Zelfs soms als mensen veilig hebben gevreeën vragen ze zich nog af of ze wellicht zwanger, het kan zijn dat als u het ec…
Antibiotica en zwanger, zwanger worden en borstvoedingAntibiotica en zwanger, zwanger worden en borstvoedingEen antibiotica wordt voorgeschreven bij een infectie met bacteriën, schimmels of eencelligen. Maar wat te doen wanneer…
De ontwikkeling van je baby; 2 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 2 weken zwangerOngeveer het einde van de tweede week van je zwangerschap, vindt je ovulatie (en dus bevruchting) plaats. Officieel ben…

Krijg ik een miskraam? Oorzaak, symptoom, gevolg, voorkomen!Krijg ik een miskraam? Oorzaak, symptoom, gevolg, voorkomen!Krijg ik een miskraam? Is de vraag die vele zwangere vrouwen zich afvragen. Er is geen sluitende theorie over de oorzaak…
Geslacht baby al na zesde week zwangerschap kennen!Geslacht baby al na zesde week zwangerschap kennen!Is het een jongen of een meisje? Leer het geslacht van de baby al na zes weken kennen! Toekomstige ouders zitten tijdens…
Bronnen en referenties
  • http://www.babybytes.nl
  • http://www.e-gezondheid.be/zwangerschap-en-reizen
  • Afbeelding bron 1: MarcusObal, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Harrys (177 artikelen)
Gepubliceerd: 15-02-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.