Hevige buikkrampen tijdens de zwangerschap
Hevige of ernstige buikkrampen tijdens de zwangerschap zijn iets anders dan normale buikkrampen die bij het zwanger zijn horen. Vooral wanneer er sprake is van bloedverlies of van zware aanvallen van pijn kan er iets ernstigs aan de hand zijn. Leer gevaarlijke buikkrampen herkennen.
Hevige buikkrampen is geen normaal zwangerschapsverschijnsel
Buikkrampjes horen bij een zwangerschap en kent verschillende oorzaken. Dit kan gaan om bandenpijn door de groei van de baarmoeder of om rommelende darmen. Ook kan het gaan om harde buiken of oefenweeën. Een hevige buikkramp is geen normaal verschijnsel tijdens de zwangerschap. Wie hier vaker last van heeft moet dan ook dringend naar een verloskundige of arts. Vooral wanneer dit met bloedverlies gepaard gaat. Er kan iets mis zijn met de baby of met je eigen gezondheid. In gevallen van zeer ernstige buikkramp kan je vaker een keer teveel naar de arts of verloskundige gaan dan het op zijn beloop laten, met alle gevolgen van dien.
Buitenbaarmoederlijke zwangerschap
Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap heeft de bevruchte eicel zich buiten de baarmoeder genesteld. Deze groeit daar door en zal met het groter worden schade veroorzaken aan bijvoorbeeld de eileider. Er ontstaat een zeer hevige buikkramp die uit kan stralen naar de rug toe. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is kansloos: het vruchtje kan niet voldoende ontwikkelen en zal altijd afsterven. Er is spoed bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap omdat er onherstelbare schade en flinke bloedingen op kunnen treden. Ga onmiddellijk naar een arts of de verloskundige als je dit vermoedt.
Dreigende miskraam
In ruim 10 tot 15 procent van de zwangerschappen komt een miskraam voor. Een miskraam is dus geen vreemd verschijnsel en bijna iedere vrouw overkomt het wel eens. Een lichte buikkramp of lucht bloedverlies is nog geen reden voor een miskraam. Het wordt anders wanneer de buikkrampen steeds heviger worden. Vaak komt er ook nog eens bloedverlies bij. Er wordt dan gesproken over een dreigende miskraam. Op dit moment is nog niet zeker of het vruchtje/ de foetus het overleefd. Hoe heviger de buikkrampen en hoe langer deze aan blijven houden, hoe dichterbij een miskraam. Een miskraam kan flinke buikpijn opleveren met soms hevige koliekachtige aanvallen. Vind een houding die voor jou het prettigst is. Liggend op de zij of hangend over een stoel of het bed. Lopen mag ook. Bloedverlies kan opgevangen worden middels kraamverband: dit is groter dan het normale maandverband. Gebruik absoluut geen tampons. Een miskraam is meestal niet tegen te houden: vaak is een aanlegfout de oorzaak en zal de foetus geen overlevingskansen hebben.
Vroeggeboorte
Over een vroeggeboorte wordt gesproken wanneer de baby vóór de 37 weken zwangerschap wordt geboren. Tussen de 22 en 32 weken spreekt men zelfs van een extreme vroeggeboorte of extreem prematuur. Een vroeggeboorte kan om verschillende oorzaken plaatsvinden en zal meestal als eerste gekenmerkt worden door buikkrampen die steeds heviger worden. Dit zijn de ontsluitingsweeën. Weeën komen in golven aanzetten en kennen een duidelijke piek. Soms is er sprake van bloedverlies. Vruchtwater kan ook verloren worden. Heb je hevige krampen die steeds meer toenemen en steeds dichter op elkaar volgen, denk dan aan een vroeggeboorte en neem direct contact op met de verloskundige of arts. In sommige gevallen zijn de weeën nog te stoppen. In andere gevallen is de baby nog goed te helpen. In Nederland helpt men vroeggeboren baby's vanaf 24/25 weken.
Oefenweeën kunnen hevig aanvoelen
Oefenweeën zijn wat anders dan harde buiken. Harde buiken kunnen al vrij vroeg in de zwangerschap voorkomen. Harde buiken behoren nooit pijn te doen maar geven wel een vervelend gevoel. Oefenweeën zijn de bijna-echte weeën en kunnen best pijnlijk zijn. Toch horen ze niet zoveel pijn te doen dat je er hevige buikkrampen op na houdt. Het zou dan kunnen zijn dan de oefenweeën over zijn gegaan in echte ontsluitingsweeën.
Hevige buikpijn door darmproblemen
Onder invloed van zwangerschapshormonen werken de darmen niet zoals je dat zelf zou willen. Er kan vooral sprake zijn van een verstopping. Er ontstaat bij verstopping een druk in de buik en het gevoel vol te zitten. Ook buikpijn komt al snel voor, dit kan aanvalsgewijs zijn bij bepaalde bewegingen of continue aanwezig zijn. De buikkramp kan best ernstig worden, waarbij men amper nog kan lopen. Vaak is er dan sprake van een totale verstopping. Blijf hier vooral niet mee rondlopen maar ga langs een arts. Deze kan een laxerend middel voorschrijven, vaak een poeder dat opgelost moet worden in 2 tot 4 liter water (afhankelijk van het middel). Er zal dan al snel een waterige diarree volgen. Bij een lichte verstopping is dit nog te verhelpen door vooral vezelrijk te eten. Drink ook voldoende vocht: minstens 2 liter vocht per dag. Laxerende voedingsmiddelen zijn onder andere ontbijtkoek, yoghurt, stroop, vijgen en dadels, pruimen, abrikozen en kauwgom.
Diarree, blinde darmontsteking, allergie, darmproblemen
Overige oorzaken kunnen hevige buikkrampen veroorzaken zonder dat dit direct iets met de zwangerschap te maken heeft. Aandoeningen zoals de ziekte van Cröhn, spastische darm of andere ziekten veroorzaken vaak hevige aanvallen van kramp. Allergieën geven ook vaan flinke buikpijnen. Ook een maagzweer kent dit verschijnsel. Diarree is vaak een gevolg van een infectie met een bacterie, virus of schimmel. Hoewel deze allemaal vervelend zijn, loopt de baby vaak geen gevaar. Uitgezonderd infectie met bepaalde bacteriën die afwijkingen aan de baby kunnen geven.