Leeftijdsverschil in de liefde

Leeftijdsverschil in de liefde Het is wetenschappelijk bewezen dat vrouwen op oudere mannen vallen. Zo blijkt ook dat mannen de voorkeur geven aan jongeren vrouwen. Maar overwint liefde in de praktijk ook het leeftijdsverschil?

“Leeftijd speelt geen rol, liefde overwint alles”

Het wordt vaak als cliché gezegd in een relatie, maar het heeft wel degelijk een kern van waarheid. Een relatie ga je aan als er wederzijdse aantrekkingskracht en gedeelde interesses zijn. Persoonlijke karakter eigenschappen als humor, begrip, sociaal gevoel en verantwoordelijkheidsgevoel wegen veel zwaarder als de leeftijd.
Leeftijd is slechts een manier waarop mensen in gedeeld worden in groepen.

Het is helemaal niet belangrijk hoeveel jaar je van elkaar scheelt.
Enkele zaken die wel belangrijk zijn:
 • Zit je in dezelfde leeftijdsfase?
 • Heb je gedeelde interesses?
 • Heb je dezelfde beleving?
 • Zit je op dezelfde golflengte?

Struikelblokken

Bij een relatie met een groot leeftijdsverschil kan er wel discussie ontstaan over de kinderwens. Dit kan een struikelblok vormen als hij zichzelf te oud vindt, terwijl zij hem graag als vader zou zien.

Ook omgekeerd komt het voor en dan is het probleem vaak groter: als zij te oud is, terwijl hij graag kinderen wilt.
Andere struikelblokken kunnen zijn dat de “oudere” niet genoeg uithoudingsvermogen heeft.
Hij wilt bijvoorbeeld alweer gaan stappen maar zij heeft geen zin en wilt liever uitrusten.

Daarnaast ondergaat de “oudere” veel veranderingen, zo kunnen gezondheidsproblemen, afnemende seksdrive, de overgang en verminderde vitaliteit, waardoor problemen kunnen ontstaan.

Theoretische situaties

Elke relatie is anders en uniek. Net zoals elk mens uniek is.
En in de praktijk loopt het niet altijd volgens de theorie.
Hieronder enkele theoretische situaties.

Hij is ouder dan zij

Dit komt het meeste voor bij koppels, je moet het maar eens navragen in je omgeving.
Vaak is de man een paar jaartjes ouder dan de vrouw.
Maar het komt ook voor dat hij heel veel jaar ouder is dan zij.

Wetenschappers verklaren het doordat mannen graag een jonge vrouw hebben zodat ze zich als “vaderfiguur” kunnen gedragen. En de vrouw wilt zich hierdoor juist verjongen. Een relatie hebben met een veel jongere vrouw straalt seksuele kracht uit en geeft bewondering van andere mannen. De vrouw geeft soms ook de voorkeur aan een oudere man om zijn goede economische en sociale positie. Vaak hebben oudere mannen al carrière gemaakt en bieden zo zekerheid. Daarnaast is de oudere man ook ervaren in bed en zo minder gehaast.

Zij is ouder dan hij

Dit komt minder vaak voor. In de theorie geeft het vrouwen een nieuwe zekerheid, een nieuwe stap in hun leven. Ze voelen zich weer super in hun vel zitten en zien er daardoor extra aantrekkelijk uit. Voor haar is het een nieuw avontuur in haar leven.

Voor- en nadelen

Voordelen

 • Jonge partners houden je jong van geest en energiek
 • Jonge partners stimuleren je erin om nieuwe ervaringen op te doen
 • Oudere partners geven (financiële) zekerheid en ruimte om je verder te ontwikkelen
 • Oudere partners hebben meer levenservaringen en hebben evenwicht gevonden
 • Oudere partners geven een gevoel van veiligheid

Nadelen

 • Jongere partners hebben minder feeling met ‘vroeger’ er is zo een generatiekloof
 • Oudere partners hebben minder feeling met tijdgebonden onderwerpen
 • Verschil in ervaring, beleving en herinneringen
 • Verschil in vitaliteit, seksdrive en ondernemingslust
 • Oudere partners hebben meer kans op gezondheidsproblemen
 • De kinderwens is moeilijker te realiseren
 • Negatieve reacties uit omgeving

In de praktijk

Wanneer er in een relatie genoeg aansluiting bij elkaar is, vormt groot leeftijdsverschil geen enkel probleem. Inleven in de situatie van de ander is een belangrijke taak. Bij een eventueel struikblok zorg je voor een goede tussenweg.

Kleine gedeelde dingen kunnen wonderen doen:
 • De dagelijkse gesprekken
 • Het delen van de taken en zorg
 • Samen tijd doorbrengen
 • Sociale activiteiten ondernemen
© 2008 - 2024 Kimmy-tje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stille liefdes, stiekem verliefd op een anderStille liefdes, stiekem verliefd op een anderHeb jij wel eens een stille liefde gehad? Op iemand op wie we stiekem verliefd zijn? Zonder dat deze persoon dat weet? M…
Het taboe op leeftijdsverschil binnen de relatieHet taboe op leeftijdsverschil binnen de relatieHet is een mond vol en men heeft er in algemene zin ook de mond vol van, want slechts een leeftijdsverschil van enkele j…
Een relatie met een oudere man (of jongere vrouw)Een relatie met een oudere man (of jongere vrouw)Een relatie tussen een oudere man en een jongere vrouw is lang niet altijd even makkelijk. Naast de vele vooroordelen en…
Samengestelde gezinnenSamengestelde gezinnenDe samengestelde gezinnen nemen in rap tempo toe en dat is op zich niet zo vreemd, want we scheiden veel meer (al of nie…

Partnerkeuze: stadia in de relatiePartnerkeuze: stadia in de relatieEr bestaat geen handleiding voor een succesvolle relatie. Wel is het mogelijk om het succes van een relatie te voorspell…
Huwelijk en VerwantschapHuwelijk en verwantschap zijn zaken die in elke samenleving voorkomen en ze vormen een belangrijk onderdeel van een same…
Kimmy-tje (34 artikelen)
Gepubliceerd: 08-10-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.