Partnerkeuze: stadia in de relatie

Partnerkeuze: stadia in de relatie Er bestaat geen handleiding voor een succesvolle relatie. Wel is het mogelijk om het succes van een relatie te voorspellen door goed te kijken naar de stadia in de relatie en hoe deze verlopen. Elke relatie volgt namelijk een bepaald patroon. Dit begint met het voorzichtig af tasten van de ander en elkaars interesses en mondt uiteindelijk uit in een sterke relatie waarin men definitief voor elkaar gekozen heeft, monogaam is en erg toegewijd is aan elkaar.

Stadia in de relatie

Het is belangrijk in het achterhoofd te houden dat lang niet alle stellen de fasen van de relatie doorlopen en dat ze ze niet in dezelfde volgorde doorlopen. Iedere relatie is uniek en volgt een eigen weg. Enig inzicht in de stadia die de meeste relaties doorlopen zorgt voor inzicht in relaties en diverse relatiepatronen en gewoonten.

Stadium 1: voldoen aan de verwachtingen

Wanneer je een man of vrouw nog niet (goed) kent zal je je uiterste best doen om zo goed mogelijk uit de verf te komen. Je trakteert jezelf en de (toekomstige) partner op een schitterend uiterlijk, mooie kleding en heerlijk riekende parfum. Wanneer je met iemand een afspraakje hebt doe je dit omdat je bepaalde verwachtingen van dit afspraakje en de persoon in kwestie hebt. Je denkt dat je het goed met de persoon in kwestie zal kunnen vinden omdat hij of zij bepaalde kenmerken lijkt te hebben die je aantrekkelijk vindt.

Stadium 2: elkaar leren kennen

In de tweede fase staat het elkaar leren kennen op de to-do list. Je hebt inmiddels een aantal afspraakjes achter de rug die steeds erg goed bevallen zijn van beide kanten. Veel afspraakjes zijn echter behoorlijk oppervlakkig en duiken niet direct de diepte in. Logisch, je kent elkaar immers nog maar net! Toch breekt op een gegeven moment het stadium van elkaar beter leren kennen aan.

Veel mensen beginnen de relatie pas echt serieus te nemen wanneer de ander serieuze interesse toont in de bezigheden, gezondheid, carrière, toekomst en dergelijke. Betrokkenheid en interesse kunnen zich op diverse manieren openbaren. Dit kan in de vorm van het zorgen voor een glas water en een paracetamol wanneer de ander hoofdpijn heeft of het adviseren van de ander bij een moeilijke keuze. Het is echter belangrijk om niet direct té serieus te worden, dit kan een toekomstige partner ook juist afschrikken. Ook kan het gebeuren dat je er in dit stadium alsnog achter komt dat jullie toch niet goed bij elkaar passen of dat de ander anders blijkt te zijn dan je verwacht had.

Stadium 3: behoeften en levensstijl

Tijdens volgende afspraakjes leert men behalve feitelijke kennis over elkaar ook veel over de behoeften en levensstijl van de ander. In deze fase worden de meeste relaties doorgezet óf beëindigd. Dit kan ook na de eerste vrijpartij(en) zijn. Gemeenschappelijke interesses en een enigzins overeenkomend toekomstplan zijn best belangrijk voor het slagen of mislukken van een relatie.

Stadium 4: vaste verkering

Nadat stadium 3 doorlopen is komen sommige stellen aan bij de fase van 'vaste verkering'; een ouderwets begrip dat nog steeds de lading van de relatie dekt. In de praktijk betekent vaste verkering echter enkel dat een man en een vrouw elkaar regelmatig zien en afspreken met elkaar. De man gaat in deze fase vaak pas écht nadenken of hij een relatie met de vrouw werkelijk ziet zitten.

Stadium 5: romantiek

Na een aantal afspraakjes gaan veel potentiële stellen over tot romantiek: het stel gaat elkaar het hof maken. Veel vrouwen vinden dit de leukste fase van de relatiefasen omdat ze zich echt begeerd voelen. In dit stadium is het belangrijk dat je elkaar de ruimte geeft de ander voor zich te winnen.

Stadium 6: comfort

In stadium 6 gaat men zich steeds meer op het gemak voelen bij de ander. Men raakt aan elkaar gewend en doet zich steeds minder voor als een ander. In deze fase gaan mensen echt zichzelf worden. Ook in dit stadium kan het daarom nog voorkomen dat je tóch niet bij elkaar blijkt te passen. Deze fase is erg belangrijk, daar elkaar-accepteren-zoals-je-bent een essentieel onderdeel is van een gezonde relatie.

Dit stadium wordt meestal gekenmerkt door een aantal opvallende eigenschappen:
  • Men belt niet meer voor men bij elkaar op bezoek gaat
  • Men verwacht elkaar op regelmatige basis te zien
  • De aanwezigheid van elkaar wordt steeds vanzelfsprekender
  • Men gaat zich thuis voelen in het huis van de ander en wordt steeds vrijer (door bijvoorbeeld zelf iets te drinken in te schenken)

Zelfstandigheid en onafhankelijkheid

Hoe lief je de ander ook hebt, blijf er op letten dat je je eigen leven door laat gaan. Niets is zo vervelend als een partner die zich compleet ondergeschikt aan je maakt en het eigen leven dreigt te verliezen.

Stadium 7: pril stel

De allerbelangrijkste fase in een relatie is het moment waarop je beide besluit "Ja, wij zijn een stel!". Op dit moment ga je namelijk allebei verplichtingen aan elkaar aan. Geslaagde stellen delen drie belangrijke eigenschappen:
  1. Monogamie
  2. Achter elkaar staan
  3. Niets-doen

Monogamie

Wanneer je een serieuze relatie met elkaar aangaat zal je afscheid moeten nemen van je onbezorgde en vrije leventje, waarin je kon doen en laten wat je wilt en met wie.

Achter elkaar staan

De partner wordt de eerste prioriteit. Uiteraard betekent dit niet dat je al je andere zaken die je belangrijk vindt over moet gaan slaan of iets dergelijks. Belangrijkste is dat je er voor elkaar bent en elkaar door dik en dun steunt. Succesvolle stellen durven het op te nemen tegen aanvallen van buitenaf op de relatie en de partner, zoals bijvoorbeeld afkeurende familieleden.

Niets-doen

Dit klinkt misschien vreemd, maar succesvolle stellen kunnen ook heel goed samen niets-doen. Gewoon bij elkaar zijn is voldoende voor een dag vol vermaak, er hoeven niet persé dure etentjes en uitstapjes aan te pas te komen om het leuk te hebben met elkaar.

Stadium 8: het vaste stel

Vaste stellen vertonen een grote mate van toewijding aan elkaar. Dit uit zich onder andere in affectie (fysieke aandacht zoals knuffelen en handen vasthouden), het delen van geheimen en betrokkenheid. Deze eigenschappen zullen zich gaan ontwikkelen in de loop van de relatie en uitgroeien tot sterk aanwezige eigenschappen.
© 2008 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vreemdgaan: de "Schietstoel" affaireVreemdgaan: de "Schietstoel" affaireOm uit te zoeken waarom iemand vreemdgaat, is het noodzakelijk te weten welke soorten en typen affaires er zijn. Verschi…
Vreemdgaan: de "Stel Dat" affaireVreemdgaan: de "Stel Dat" affaireWaarom gaat iemand vreemd? Wat zegt het over de vreemdganger als hij of zij twee verschillende relaties heeft? Er zijn v…
Monogamie. Is de mens monogaam?Over het algemeen mogen we stellen dat de mens monogaam is. Wereldwijd in de meeste culturen leven man of vrouw samen me…
Hoe natuurlijk is monogamie?Hoe natuurlijk is monogamie?En hoe gaan we er mee om… Zijn we monogaam van nature of niet? De een zegt dat een stof dit in het lichaam veroorzaakt e…

Tips om een Huwelijk met Huwelijksproblemen te reddenTips om een Huwelijk met Huwelijksproblemen te reddenEen huwelijk zonder huwelijksproblemen bestaat niet. Er kunnen zich echter relatieproblemen voordoen waardoor het huweli…
Leeftijdsverschil in de liefdeLeeftijdsverschil in de liefdeHet is wetenschappelijk bewezen dat vrouwen op oudere mannen vallen. Zo blijkt ook dat mannen de voorkeur geven aan jong…
Bronnen en referenties
Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 09-10-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.