Liefde, endorfines en kracht

Liefde, endorfines en kracht Liefde maakt gezond, liefde heelt en liefde laat leven. Er zit een genezende kracht in liefde, en er worden door liefde véél endorfines aangemaakt! Endorfines zijn héél welkom en zorgen voor het geluksgevoel. Mensen die liefde en verbondenheid ervaren, letterlijk gezonder blijven en genezen eerder. Het voelen van oprechte betrokkenheid, en het meevoelen met je partner werkt al enorm helend. Liefde werkt niet alleen genezend op emotioneel gebied, maar ook lichamelijk.

Liefde maakt endorfines aan

Betrokkenheid, meevoelen, empathie en liefde betekenen dat je je op een positieve manier met de ander verbind. Je laat binnenkomen wat de ander doormaakt en met je deelt. Hierdoor voel je je begrepen en erkend, en dat is één van de belangrijkste menselijke behoeftes: acceptatie en erkenning. Jarenlang het gevoel hebben dat je niet geaccepteerd wordt (afwijzing) en niet erkend wordt levert frustraties op en maakt dat je lichamelijk minder goed functioneert. De positieve eigenschappen van liefde, zorgt voor de aanmaak van endorfines. Dit zijn belangrijke boodschapper stoffen (elke emotie die je voelt, maakt 'boodschapper' stoffen aan). Endorfines worden aangemaakt wanneer je je gelukkig, tevreden, liefdevol en geliefd voelt. Endorfines bevestigen of versterken het geluksgevoel en dragen het rond in het hele organisme. De endorfines, waarvoor liefde verantwoordelijk is, zijn goed voor je weerstand en genezingsproces. Maar ook maakt liefde fenylethylamine aan. Deze stof zit ook in chocola. Mensen worden depressief bij een gebrek aan fenylethylamine. Het is een natuurlijke drug die dezelfde werking teweegbrengt als amfetamine. De natuurlijke drug zweept je op, maakt je koortsachtig en euforisch.

Hechting

De mate waarin je in staat bent om een relatie met een partner aan te gaan en te onderhouden, de mate waarin je kan meevoelen en begrip op kan brengen voor je partner is afhankelijk van de manier waarop je in je jonge kindjaren gehecht bent aan je ouders (hechtingsstijl). Als je partner ergens mee zit, help het je relatie enorm als je er echt aandacht voor hebt. Want tussen de woorden door kun je veel meer horen (aanvoelen). Van vrouwen is bekend dat ze geen oplossingen willen, maar dat ze gewoon gehoord willen worden in hun probleem. Wanneer dat gebeurt voelen vrouwen zich al een stuk beter, en kunnen ze vaak zelf met de oplossing komen.

  • Baby's die niet liefdevol worden geknuffeld groeien minder goed
  • Mannen die hun partner een kus geven als ze naar werk gaan, leven gemiddeld vijf jaar langer
  • Bejaarde mannen leven korter, als hun partner is overleden dan leeftijdsgenoten die nog met hun partner samen zijn. Liefde doet leven.

Liefde is gezond, tonen ook onderzoeken aan

Liefde geneest

Dat liefde geneest en gezond maakt bleek uit een onderzoek onder vrouwen met borstkanker. Alle vrouwen kregen medische behandeling en begeleiding, maar de helft van de groep zat wekelijks in een supportgroep waar ze over hun ziekte konden praten. De vrouwen uit deze groep bleken minder angst te hebben, waren minder depressief, hadden minder pijn en last van bijwerkingen. Liefde heelt en heeft veel positieve effecten.

Betere gezondheid

Uit een ander onderzoek kwam naar voren dat mannen met hart- en vaatziekten 50% minder ziektesymptomen hadden, wanneer ze wederzijdse liefde met hun partner ervaarden. Hoe meer risicofactoren er voor die mannen waren (zoals stress, cholesterol of een hoge bloeddruk, hoe groter de beschermende en positieve werking van de liefde. Het onderzoek werd gehouden bij verschillende dorpsgemeenten in Amerika. Eén dorp sprong er in positieve zin uit. Daar kwamen veel minder hart- en vaatziekten voor, terwijl de bewoners er ongezondere eetgewoonten op nahielden, rookten en dronken. Het bleek om een Italiaanse kolonie te gaan waar het sociale leven en de familie een belangrijke plaats innamen en men lief en leed deelde. Emotionele steun en verbondenheid is cruciaal voor de gezondheid.

Liefde maakt krachtig

In een ander onderzoek werd aan vrijwilligers gevraagd terug te denken aan een moment waarop ze behoorlijk boos waren. Het terugdenken daaraan veroorzaakte instabiliteit in hun hartritme, en het deed een aanslag op het immuunsysteem. Dit negatieve effect bleef zes uur aanhouden. Maar het terugdenken aan liefde bracht binnen een paar minuten het lichaam weer op de regel.
© 2009 - 2024 Ssandra3108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Liefde: de ware vindenLiefde: de ware vindenLiefde is het belangrijkste in ons leven. We willen de ware vinden én houden. Toch blijven velen zoeken naar de ware, oo…
Relatie-angst, je kan er wat aan doenRelatie-angst, je kan er wat aan doenEen relatie aangaan, gaat niet altijd over rozen. Een relatie houden ook niet. Vertrouwen en vrijheid zijn belangrijk in…
Geluk in de liefde, wie is de juiste partner voor jou?Geluk in de liefde, wie is de juiste partner voor jou?Hoe kan je succesvol zijn in de liefde? Hoe kan je het gelukkigst zijn met iemand? Hoe ontdek je de juiste partner? Welk…
Liefde, verliefdheid en hechtingsstijlenLiefde, verliefdheid en hechtingsstijlenAls je verliefd bent en er ontstaat gaandeweg duurzamere liefde speelt de wijze waarop je je vroeger hechtte aan je oude…

Liefde door de geschiedenis heenLiefde door de geschiedenis heenLiefde hoort bij de mens. Waren mensen in oude tijden ook op zoek naar een duurzame relatie? Hadden duurzame relaties ee…
Liefde, zo lekker als chocolaLiefde, zo lekker als chocolaLiefde laat zich niet zo makkelijk uitleggen in woorden. Kunstenaars weten liefde waarschijnlijk het dichtst te benadere…
Ssandra3108 (253 artikelen)
Laatste update: 16-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.