Ben je al toe aan een nieuwe relatie? Zo weet je het

Ben je al toe aan een nieuwe relatie? Zo weet je het Soms duurt het na een verbroken relatie jaren voordat de liefde weer op je pad komt. En soms is je ex nauwelijks de deur uit of de volgende kans op liefde dient zich aan. Maar de vraag of je open staat voor een nieuwe relatie, is heel persoonlijk. Dat kan bijvoorbeeld een hele tijd duren als je ex je bedroog, of juist korter omdat de relatie niet diep ging of lang duurde. Ben je er klaar voor? Zo kom je daarachter. Irene (32): ‘Er zat krap een week tussen het moment dat ik mijn vriend vertelde dat ik het niet meer zag zitten en de avond dat ik een hele leuke man tegenkwam in een kroegje. Een bos bloemen voor mijn verjaardag van mijn ex was nog niet eens verdord toen mijn nieuwe vriend met rode rozen aankwam. Ik ben nog steeds heel blij dat ik hem heb ontmoet, maar toch heb ik twijfels. In het verleden heb ik altijd een adempauze gehad na een verbroken relatie. Dit kan toch niet, zo snel?’
Een logische vraag. Toch is tijd niet altijd bepalend. Er zijn meerdere factoren in het spel, bijvoorbeeld de vraag wat voor relatie je achter de rug hebt. Hoe diep zat het? Desiree (35): ‘Beslissen of ik klaar ben om iets nieuws te beginnen doe ik puur op gevoel, en dat klopt altijd. Na een waardeloze relatie, compleet met leugens en bedrog, had ik meteen zin in iets nieuws. Ik ontmoette een ander en dat ging prima. Maar toen ik een heel waardevolle, intense relatie afsloot, liep alles anders. Ik moest tot mezelf komen en mijn dromen begraven. Had ik me meteen in iets anders gestort, dan had ik het ene gat met het andere gevuld.’

Ook de manier waarop je vorige relatie tot een eind is gekomen, is van belang voor de vraag hoe lang je met de brokken zit. Als hij er van het ene op het andere moment vandoor gaat met zijn collega, terwijl jij nog tot over je oren verliefd bent, moet je het hele proces van rouwen en loskomen nog doormaken. Dat kan een tijd duren. Stel daarentegen dat jullie maanden of jaren voortstumperden omdat geen van beiden het uit wilde maken. Vaak metsel je dan, (bijna) ongemerkt, na elke teleurstelling een steentje erbij aan het grafmonument van jullie relatie. De pijn van het afscheid komt in kleine stukjes, al tijdens je relatie. De feitelijke breuk is voorbereid en komt minder hard aan.

Relaties beginnen en beëindigen: de feiten

Globaal heb je als je tussen de twintig en dertig bent de meeste kans op een nieuwe relatie. Twee derde van de mensen is dan na een verbroken relatie binnen vier jaar weer ‘onder de pannen’. Op latere leeftijd neemt je kans af, maar dat heeft ook te maken met het feit dat je meer gehecht raakt aan je onafhankelijkheid, een en ander aan ervaringen meedraagt en mogelijk anders tegen de voordelen van een relatie aankijkt. Dus, als je kans ziet om je rugzakje onderweg weer leeg te maken, is er geen reden om te wanhopen over de kans op nieuwe liefde op welke leeftijd ook. ‘Overstappen’ vanuit een relatie is volgens een CBS-rapport liefst één op de drie keer de reden van echtscheiding! Wanneer dat met ontrouw tijdens de relatie te maken heeft, is de kans dat een nieuwe relatie slaagt mager. Er zijn onderzoeken die reppen van slechts 15% slaagkans. Een reden temeer om de eindjes van je relatie netjes af te hechten voor je aan iets nieuws begint...
(Aanvullende bron: Rapport Samenleven, CBS)

Schone start

Groot verdriet of klein verdriet, neem je tijd. Je wilt immers een schone start. Door je verdriet heen zijn is dé maatstaf voor de vraag of je aan iets nieuws kunt beginnen. Daar zit een dikke adder onder het gras. Een eind aan je verdriet lijkt makkelijk te herkennen: je schiet niet meer onverwacht vol als je in ‘jullie’ cafeetje staat en kunt de aanblik van jullie meest geliefde zwijmelfilm weer verdragen. Maar er zijn een paar verborgen rode seinen die net zo belangrijk zijn, namelijk als felle afkeer of zelfs haat opkomt als je aan je ex denkt. Of het tegengestelde geval: je denkt dat je openstaat voor iets nieuws, maar je ex is de meetlat, het ideaalbeeld voor anderen. En gek hè, niemand voldoet eraan… Laat in zulke gevallen de liefde nog maar even zitten.
En nog een belangrijk advies: hoed je voor de ‘troostrelatie’! Laat je gebroken hart niet in de watten leggen door iemand op wie je normaal gesproken nooit zou vallen, iemand die heel anders is dan jij, die je saai vindt of zelfs onaantrekkelijk. Tegen de tijd dat de arme ziel hele hopen tijd en moeite in jou heeft gestoken, voel je je weer helemaal klaar voor iets nieuws. Alleen niet met hem. Zie dan maar dat je daar een beetje pijnloos uitkomt.

Wat? Híj heeft al een ander?!

Jij zit hele avonden op de bank met als enige gezelschap je versnotterde Kleenexen. Dan belt een vriendin met een mededeling. Want voordat je het voldongen feit zelf tegen het lijf loopt: je ex heeft een ander. Wat?? Nu al? Betekende jij dan helemaal niets voor hem?? Oké, die conclusie is gauw getrokken, maar vaak fout. Mannen gaan meestal anders om met hun hartenpijn. Jij zoekt steun bij vriendinnen en rent niet per se meteen weer café of club in om nieuwe liefde (?) te scoren. Hij daarentegen zoekt vaak een ‘troostrelatie’ om hem te helpen zijn gevoelens te verwerken. Veel mannen houden tegenover vrienden graag de schone schijn op. Het concurrentiekantje aan mannenvriendschap maakt dat hij zijn ‘afgang’ liever voor zichzelf houdt. Dus bij wie kan hij anders met zijn droefenis terecht dan bij een nieuwe vlam? In dat geval – schrale troost – is ze niet te benijden.

Ik weet het echt niet meer

Een lastig emotioneel gevolg van een verbroken relatie kan zijn dat je tijdelijk onzeker wordt, op allerlei gebieden: prestaties, uiterlijk, enzovoort. Ook die vorm van onevenwicht leidt er vaak toe dat je te snel in een nieuwe relatie stapt. Slecht idee: je schoffelt je onzekerheden onder of verplaatst ze van jezelf naar jullie samen. Dat merkte ook Monique (31): ‘Nadat mijn relatie uitging, had ik bijna meteen een lieve nieuwe vriend. Ik zou gelukkig moeten zijn, maar ik voel me ontzettend onzeker. Zodra hij even weg is, zit ik te wachten tot hij terug is. En maar roken, drinken, bij de telefoon zitten. Zo was ik vroeger helemaal niet! Gewoon eng hoe ik reageer.’ Zo’n gevoel kan inderdaad bedreigend overkomen, maar is dus wel verklaarbaar.
Sowieso zou een eventuele nieuwe liefde puur een mooie nieuwe kans voor je moeten symboliseren, geen opvulling van een of andere angst of onzekerheid. Het gevoel dat je het alleen niet ‘kunt’, is niet op te lossen door het stomweg nooit alleen te proberen. Integendeel. Ieder mens zou het ooit in haar leven een tijdje alleen moeten hebben gedaan. Weten dat je zonder relatie gelukkig kunt zijn, is geweldig voor je zelfbeeld en persoonlijke ontwikkeling. Zonder evenwicht in jezelf is er geen evenwicht in je relatie. Nog een feit: wanhoop stoot af. Juist wie in evenwicht is, wordt een ware mannenmagneet. Interessante wetenschap. Voor nu, of voor later.

Ben jij klaar voor een nieuwe relatie?

Checklist 1. Idealiseer je hem? Dit zijn de tekenen..

  • Je vraagt je af waar hij nu mee bezig is, ’s ochtends, ’s middags, ’s avonds…
  • Je verlangt naar hem en koestert gedetailleerde fantasieën.
  • Je mailt hem, belt, koopt cadeautjes voor hem en hebt zijn foto nog in je portemonnee.
  • Je hebt nog seks met hem. Het is niet goed, maar je kunt jezelf niet tegenhouden…
  • Je koopt het soort kleren dat hij leuk vond, doet aan hobby’s waar jullie ooit samen aan begonnen en bent op zijn favoriete plekken om hem ‘tegen het lijf te lopen’.
  • Al is het voor een aspirientje, hij mag dag en nacht bij je aanbellen.

Checklist 2. Ben je nog verbitterd? Dit zijn de tekenen...

  • Elke smerige roddel die je over hem hoort vertel je door, bezwerend dat het waar is.
  • Je bedenkt de meest bloeddorstige wraakscenario’s terwijl je op de bus staat te wachten.
  • Je blijft gemeenschappelijke vrienden vragen hoe het met hem gaat – en wordt doodziek van elk positief bericht.
  • Als je een klein auto-ongelukje ziet gebeuren, fantaseer je dat hij het is.
  • Je zegt je baan op, verhuist, gaat naar een nieuwe sportschool. Alles, als je zijn aanblik maar niet hoeft te verdragen.

Als er niet echt een belletje gaat rinkelen bij een van beide rijtjes (of beide afwisselend, niets menselijks is ons vreemd), heb je een goede kans dat je open begint te staan voor een mooi nieuw begin in de liefde. Als bovenstaande lijstjes je echter een schuldige glimlach op het gezicht toveren, heb je nog wat opruimwerk vanbinnen te doen voordat je een frisse start kunt maken. Neem nog wat tijd om met je vorige relatie in het reine te komen.

Meer lezen over relaties? Bezoek de Mariawrites Infoteurpagina!

Dit is een geautoriseerde bewerking uit het boek 'Mijn geluk maak ik zelf wel', Astrid Maria Boshuisen, uitgeverij Het Spectrum. Meer op www.mijngelukmaakikzelfwel.nl
© 2009 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zes signalen dat je nieuwe vriend je kind niet accepteertZes signalen dat je nieuwe vriend je kind niet accepteertIn onze moderne samenleving komt de klassieke vorm van een gezin: man – vrouw – kinderen steeds minder voor. Eén van de…
10 tips voor een goede relatie10 tips voor een goede relatieEen relatie begint vaak mooi en je lijkt op een wolk te zitten. Na een tijdje vergt een relatie echter ook veel tijd en…
Het moeilijke van het uitmaken met je vaste date of relatieHet moeilijke van het uitmaken met je vaste date of relatieSoms besef je dat je dating partner of je verkering voor jou niet de ware is. Je weet dat je met hem of haar niet de res…
Vriend noemt de naam van exVriend noemt de naam van exJe hebt een nieuwe liefde en bent dolgelukkig. Hij is alles voor jou en je weet het zeker: jij bent ook alles voor hem.…

Wat kan de relatietherapeut voor je doen?Wat kan de relatietherapeut voor je doen?De relatietherapeut wordt vaak gezien als laatste redmiddel, of zelfs als hulpinstantie voor 'hopeloze gevallen.' Dat is…
Een relatiedip: is dit het einde?Een relatiedip: is dit het einde?Het zit helemaal goed tussen jullie, denk je. Maar dan ontstaan er opeens ergernissen, een 'dood' gevoel vanbinnen, twij…
Bronnen en referenties
  • Eigen artikel voor Cosmopolitan
Mariawrites (540 artikelen)
Laatste update: 03-12-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.