De ware vinden via het internet: internetdating

De ware vinden via het internet: internetdating Anno 2010 zijn er tientallen datingsites waarop iemand mogelijk het contact van zijn of haar leven kan opdoen. De ene site is de andere niet. Bovendien is het best handig om te weten hoe je dat nu aanpakt, dat daten per internet. Hoe vind je de ware op het internet? Is het wel mogelijk om de ware te vinden via het internetdaten? En hoe doe je dat het best: daten per internet om de ware te vinden?

Een partner vinden via internet: hoe doe je dat?

Iemand die serieus op zoek is naar een partner kan via het internet proberen die te vinden. Het aanbod op die sites is groot en het doel is helder en duidelijk. Bovendien is bewezen dat zo’n 10 procent van alles relaties ooit is begonnen met een online verhaal. Daarop volgden dan een mailtje, een sms en vervolgens een eerste date. De kans dat iemand op het internet dus wel iemand vindt kan groot zijn. Groter wellicht dan via werk, de kroeg, de sportvereniging of via vrienden.

Honderden profielen van gegadigden bekijken op internetsites?

Maar is het nu werkelijk leuk om op een avond voor de pc plaats te nemen, al die profielen door te nemen en door de bomen het bos op een gegeven moment niet meer te zien? Sommigen vinden van wel, anderen vinden dat helemaal niets. Bovendien vinden veel mensen ook nog steeds dat het onnatuurlijk is om zo de liefde van je leven tegen te komen. Ze willen dat dat pats boem gaat, dat er opeens iemand voor ze staat en dat ze daar de rest van hun leven mee door kunnen brengen. Velen vinden bovendien dat je iemand moet kunnen zien, ruiken, er mee kunnen praten voordat er een match is. Maar als die match er op die manier toch maar niet komt is het toch een optie om het via het internet te doen.

Hoe vind je een leuke man of vrouw via het internet?

Om iemand te vinden die past is het in ieder geval zaak om te kijken welk medium of welke datingsite daarvoor het meest geschikt is. De eerste datingsite werd in 1995 in het leven geroepen, maar in 2010 zijn er inmiddels als 230 van die sites. Iemand die op zoek is naar een partner met bepaalde eigenschappen (moslims, christenen, vegetariërs, hoger opgeleiden, homoseksuelen, senioren) kan zich het best op die doelgroep datemarkt begeven.
Wie dat niet wil en uit een veel grotere vijver wil vissen, moet in ieder geval heel goed aangeven wat hij of zij wil en verwacht. Daarin spelen een belangrijke rol:
 • Leeftijd
 • Lengte
 • Uiterlijk
 • Opleiding
 • Werk
 • Kinderen
 • Eventuele kinderwens
 • Wat voor relatie iemand wil (trouwen, samenwonen, LAT, puur seksueel, alleen een avondje uit)
 • Roken of niet roken
 • Drinken of niet drinken
 • Hobby’s die aansluiten
 • Eventueel seksuele voorkeur (iemand die van SM houdt, kan zich beter op zo’n markt begeven dan teleurgesteld worden met softseks)
Zoek de eventuele dates daar eerst op uit. Vrouwen of mannen die persé een kind willen doen er niet goed aan om ook te daten met partners die dat helemaal niet willen. Ook is het belangrijk om te weten wat iemand wil met een relatie. Is de één uit op heerlijk samenwonen, terwijl de ander daar werkelijk helemaal niets voor voelt dan heeft het niet eens zin om ook maar een enkele keer af te spreken.

Meer tips voor startende internetdaters:

 1. Als een profiel aanspreekt stuur dan een mailtje dat niet zwaar is en niet direct uitgaat van een relatie of iets dergelijks. Gewoon wat dagelijkse onderwerpen waarop wel voortgeborduurd kan worden. Interesses, wat iemand op dat moment bezighoudt in het nieuws dat soort zaken
 2. Blijf niet maar e-mailen en spreek echt een keer daadwerkelijk af. Doe dat wel op een veilige plek bijvoorbeeld in een horecagelegenheid. Doe het niet thuis, want helaas zitten er op internetdatingsites ook heel veel creeps.
 3. Bel niet met een vaste telefoon zodat het nummer te traceren is. Zet ook het liefst je nummerherkenning van je mobiel uit als je belt. Met die nummers is je adres namelijk snel te achterhalen en dat is in het geval van echte liefde heel leuk, maar als iemand niet zulke leuke bedoelingen heeft helemaal niet leuk.
 4. Maak de eerste date niet te zwaar. Niet direct je hele verleden op tafel gooien, want dat schrikt vaak af. Ook niet direct beginnen dat de biologische klok toch wel erg hard tikt en dat je liever vandaag dan morgen bezwangerd wilt worden of iemand wilt bezwangeren.
 5. Wees wel eerlijk. Is er geen klik zeg het dan maar direct. Zeggen dat iets een vervolg krijgt, terwijl dat niet het geval is, is niet leuk.
 6. Geef niet direct op. In heel veel gevallen is er geen klik en dat kan erg ontmoedigen. Of er is een eenzijdige klik en jij vindt het geweldig, maar de ander niet. Dat kan voor teleurstellingen zorgen. Houd daar rekening mee.

Hoeveel tijd besteed je aan intenetdaten om succesvol te zijn?

Om via het internet een partner te vinden is het echt nodig om zeker 3 uur per week achter de PC te kruipen, profielen te bekijken en mensen een mail te sturen. Die mailtjes moeten interesse tonen, maar niet te diep op allerlei zaken in gaan. De mail die terugkomt (als er iets terugkomt) zegt vaak al heel veel over de persoon in kwestie. Iemand die heel erg gebrand is op mooi taalgebruik of het vreselijk vindt als iemand slecht Nederlands schrijft, kan aan de reactie al zien of er een match is. Die match kan uitgebouwd worden, maar ook die eerste signalen zeggen nog niets. En soms duurt het erg lang voordat er echt iets ontstaat. Daar zijn daar heel veel mails, telefoongesprekken, leuke of helemaal niet leuke dates, one-night stands en teleurstellingen aan vooraf gegaan. Dat hoort blijkbaar ook allemaal bij internet daten.

Wat levert internet daten op en wanneer vind je de ware?

Uit Engels onderzoek is gebleken dat mensen via het web gemiddeld na 22 dates, 2 one night stands en 3 vaste relaties de ware vinden.

Special over singles
In de special over single zijn in Nederland is veel meer informatie te vinden over mensen die alleen zijn, maar wel van het leven willen genieten.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De gevaren van internetdatenInternetdagen is het helemaal tegenwoordig. Vanachter hun scherm zoeken mensen elkaar op in de hoop een relatie te vinde…
Internetdaten gevaarlijk?Internetdaten gevaarlijk?Internetdaten wordt steeds meer gebruikt, maar kan ook best gevaarlijk zijn. Je weet nooit met wie je verbonden bent. Is…
Internetdating tips om contact te leggenInternetdating tips om contact te leggenAls je ingeschreven staat bij een internetdating site dan wil je contact leggen met anderen. Hiervoor kun je anderen een…
Succesvol online datenSuccesvol online datenJe hebt besloten om via het internet te gaan daten. Dat is natuurlijk leuk en spannend, maar wat nu als er maar niemand…

Trouwen op SchiermonnikoogOp zoek naar een bijzondere trouwlocatie? In dit artikel vind je een overzicht van de verschillende mogelijkheden die op…
Je relatie: er zit meer in dan je denktJe relatie: er zit meer in dan je denktGoed nieuws: in je relatie zit meer dan je denkt. Aan geluk, maar ook aan 'groeikracht' voor je persoonlijke ontwikkelin…
Bronnen en referenties
 • Trouw
 • Datingcoach
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 30-10-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.