Twijfel: is mijn partner de juiste?

Twijfel: is mijn partner de juiste? Heel veel mensen piekeren heel wat af over hun relatie en partner: op de een of andere manier is de twijfel binnen hun relatie geslopen. Verstandig is om uit te zoeken waar deze twijfel vandaan komt. Is er een grens overtreden? Wat zijn de kenmerken dat het niet goed gaat met jullie relatie? Wat zijn de kenmerken van een goede relatie? Heerst er wantrouwen tussen de partners? Hoe kunnen we omgaan met deze twijfel? Krijgen we ooit zekerheid over onze partnerkeuze?

Piekeren

Eindeloos kunnen we piekeren over de vraag of onze partnerkeus wel de juiste is en of de slechte kanten van de relatie genoeg reden is om uit elkaar te gaan. Vooral mensen met een partner die bijvoorbeeld:
 • Alcohol verslaafd is,
 • Drugs gebruikt,
 • Emotioneel vreemdgaat,
 • Constant liegt,
 • Geen seks meer met je wil hebben
kunnen eindeloos piekeren en flink twijfelen over zowel hun relatie als hun partner.

Goed huwelijk

We kunnen volop twijfelen over onze vaste partner, vooral als we beweren een goed huwelijk te hebben en ondertussen verliefd zijn op een ander. Of andersom: de vaste partner beweert zeer gelukkig te zijn met jullie relatie, maar is ondertussen wel verliefd op een ander. Het zet ons flink aan het piekeren en doet ons twijfelen over zowel onze relatie als over onze vaste partner.

Twijfel

Het komt heel veel voor: twijfelen aan de relatie en aan de vaste partner. In Nederland twijfelen en piekeren we wat af over onze partner! Twijfel hoort bij het leven: nooit zullen we met zekerheid kunnen vaststellen of we de juiste partnerkeuze gemaakt hebben. Twijfel moet echter niet het leven negatief gaan beheersen: de kunst is om twijfels over de vaste partner of onze twijfels over onze relatie niet groter te maken dan ze daadwerkelijk zijn.

Omgaan

Hoe kunnen we het best omgaan met deze twijfel? Op zich is twijfelen niet perse verkeerd of iets negatiefs, twijfel hoort nu eenmaal bij het leven. Dat we af en toe eens piekeren over onze twijfel is zelfs heel menselijk. We moeten echter heel goed in de gaten houden dat onze twijfel niet iets negatiefs gaat worden: dat de twijfel ons leven negatief gaat beinvloeden en dat de twijfel ons leven in een neergaande spiraal mee neemt. Als de twijfel ons leven inderdaad negatief gaat beinvloeden, spreek de twijfel dan uit. Bespreek de twijfel met je vaste partner, of met een vertrouwelinge of met een deskundige.

Afstand

Is er een goede reden om te twijfelen over de vaste partner? Onderzoek de reden van de twijfel: je twijfelt niet voor niets! Is de vaste partner over een grens gegaan?
 • Kan je nooit je irritaties uiten bij je partner?
 • Mag je van jezelf nooit irritaties uiten, om de lieve vrede maar te bewaren tussen jou en je partner?
Bovenstaande is een goede reden om te twijfelen want: je creeert spanning door de irritaties te verzwijgen en hiermee vergroot je de afstand met je partner. Waardoor twijfels nog groter worden en je nog meer gaat piekeren.

Slecht teken

Een hele goede reden om te twijfelen is het volgende: een kenmerk dat het fout zit tussen jullie is:
Als jij je niet meer op je gemak voelt bij je vaste partner.
Er bestaan echter veel meer tekens binnen de relatie die wijzen dat het niet goed gaat tussen jullie: een zeer gegronde reden om flink te twijfelen en te piekeren!

Goed teken

Wat zijn de kenmerken dat het wel goed zit tussen jullie?
 • In het bijzijn van je partner voel je je geliefd en gewaardeerd,
 • Je kunt je eigen dingen doen,
 • Je partner geeft je het gevoel dat je goed bent zoals je bent,
 • Op feestjes kan je een waarderende blik van je partner ontvangen,
 • Jullie zijn trots op elkaar.
Als bovenstaande niet voorkomt in je relatie, kan dat een reden zijn om te twijfelen namelijk: Het gemis aan goede tekens binnen de relatie gaat op den duur aan je vreten.

Gebrek aan vertrouwen

Een ander kenmerk om te kunnen achterhalen of de relatie goed is en of je de juiste partnerkeuze hebt gemaakt is het volgende:
 • Heerst er echte vertrouwen tussen jullie, of is er
 • Een groot gebrek aan vertrouwen tussen jullie?
Het gebrek aan vertrouwen is een goede reden om te twijfelen en te piekeren over de vaste partner. Als (bijvoorbeeld) de vaste partner constant vreemdgaat en iedere keer zegt dat het nooit meer zal gebeuren, zijn de twijfels over de vaste partner gegrond. Dit werkt wantrouwen in de hand. Wantrouwen binnen de relatie werkt als erosie: langzaam brokkelt de relatie uit elkaar.

Verliefd op een ander

Is verliefd worden op een ander het einde van de vaste relatie? Ben je getrouwd en verliefd op en ander? Verliefd worden op een ander hoeft zeker niet het eind van de vaste relatie te betekenen, ondanks de vele twijfels. Mensen met een vaste relatie die verliefd zijn op een ander denken te snel en te vaak:
"Ik word toch niet voor niets verliefd op een nader, dus er moet iets mis zijn met mijn relatie?"
Ervaringsdeskundige en relatietherapeuten denken dat verliefd worden op een ander iedereen kan overkomen. Waar het om gaat is of je ervoor kiest om niets met deze verliefdheid te doen.
© 2010 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Relatieproblemen? Relatietherapie!Relatieproblemen? Relatietherapie!Hulp nodig met je relatie? Zijn er relatieproblemen? Erger je vaak aan je partner? Twijfel je aan je relatie? Ga je liev…
Relatieproblemen: communicatie en duidelijkheidRelatieproblemen: communicatie en duidelijkheidDe oorsprong van relatieproblemen zijn vaak terug te vinden in de problemen met de communicatie tussen de partners. Wat…
Relatie-angst, je kan er wat aan doenRelatie-angst, je kan er wat aan doenEen relatie aangaan, gaat niet altijd over rozen. Een relatie houden ook niet. Vertrouwen en vrijheid zijn belangrijk in…
Kenmerken van een sterke en goede relatieKenmerken van een sterke en goede relatieWat zijn de kenmerken van een goede relatie? Hoe herken je een goede relatie? Wanneer is een relatie sterk en niet kapot…

Een relatie op afstandEen relatie op afstandMede dankzij het internet zijn er steeds meer lange afstandsrelaties. Het kan soms lastig zijn, maar het kan de relatie…
Bronnen en referenties
 • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/relatie-en-huwelijk/41055-twijfel-blijven-uit-elkaar-gaan-of-gaan-scheiden.html http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/relatie-en-huwelijk/42483-relatie-is-te-slecht-om-er-mee-door-te-gaan.html http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/relatie-en-huwelijk/32520-verliefd-op-een-ander.html Psychologie magazine September 2010 - Is mijn partner wel de juiste? Relatietherapeute Karin Wagenaar - Waar liggen we van wakker? Janneke Gieles
Roberta (652 artikelen)
Gepubliceerd: 30-11-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.