Relatie: Wat als je partner twijfelt?
Een crisis binnen de relatie of huwelijk is zwaar, maar hoe zwaar is het als je geliefde in een relatiecrisis verkeert en twijfelt over jullie relatie? Wat is een mogelijke oorzaak van een crisis? Welke adviezen geven deskundigen als je partner twijfelt? Wat zijn de ervaringen van andere partners van wie hun partners twijfelden?
Crisis
Ongeveer een kwart van de Nederlandse bevolking maakt vroeg of laat een crisis in zijn (of haar) leven door, de levenscrisis beschreven als:
- Midlifecrisis,
- Dertigerdilemma,
- Quarterlife crisis of een andere vorm van een persoonlijke identiteit dilemma of crisis.
De twijfel speelt tijdens een crisis de hoofdrol:” Is dit wel wat ik wil met mijn leven?” Wat kan een mogelijke oorzaak zijn van een identiteit crisis? Vaak kan een zeer ingrijpende gebeurtenis in het leven van iemand de oorzaak zijn van deze persoonlijke crisis.
Partner
Voor de vaste partner van de twijfelaar is het zwaar: het leven dat ze samen hebben opgebouwd valt plotseling als een kaartenhuis in elkaar. Veel informatie is er ook niet te vinden over dit onderwerp waar de partner van de twijfelaar steun en begrip bij kan vinden. De partner van de twijfelaar heeft te maken met:
- Een beschadigd vertrouwen in de ander,
- Veel verdriet,
- Voelt grote onmacht en
- Voelt vernedering.
Een crisis van je partner betekend dat jij gedwongen afscheid moet nemen van alles wat voorheen vertrouwd en veilig was. Jij was misschien heel tevreden met jullie leven samen en plotseling staat de wereld op z´n kop omdat je partner twijfelt over jou en over jullie relatie! Dat is heel erg verwarrend!
Relatie
Zodra een van de partners ongelukkig is of twijfelt, is jullie relatie niet meer ideaal. Misschien was de relatie voorheen voor jou wel ideaal. Deskundigen (Psycholoog Nienke Wijnants) beweren echter dat als jij te veel vast houdt aan de gedachten dat de relatie voorheen wel ideaal was, jij de klacht van je twijfelende partner, dat er iets moet gaan veranderen, niet serieus genoeg zou nemen. Volgens deskundige psycholoog Mira Kirschenbaum is het belangrijk voor jou om je in te leven in waar je partner op dit moment door heen gaat. Gemakkelijk gezegd dan gedaan, want het leven van je partner staat door de twijfel op z´n kop, maar jou leven inmiddels ook!
Persoon in crisis
Wat maakt jouw partner door terwijl hij (of zij) twijfelt over jullie relatie? Het is volgens enkele psychologen erg belangrijk dat de partner van diegene die zo twijfelt weet hoe de twijfelende partner zich voelt tijdens een crisis:
- Tijdens een levenscrisis botst het beeld van wie je partner dacht te zijn wie hij (of zij) dacht te zijn,
- Tijdens een levenscrisis voelt je partner in twijfel heel veel pijn,
- Tijdens een levenscrisis is je twijfelende partner bang voor de toekomst,
- Tijdens een levenscrisis moet je twijfelende partner het leven opnieuw uitvogelen,
- Tijdens een levenscrisis moet je twijfelende partner een verlichting zoeken voor de pijn,
- Tijdens een levenscrisis van je twijfelende partner zal deze er waarschijnlijk alles aan doen om de pijn maar niet te hoeven voelen (vreemdgaan, de benen nemen, dure spullen kopen en enz.).
Ervaringen
Partners van twijfelende partners hebben de volgende ervaringen opgedaan:
- Grenzen opleggen werkt niet en werkt zelfs averechts en verergert de crisis,
- Begripvol reageren: dan loop je jezelf totaal voorbij,
- Hetzelfde gedrag vertonen als je twijfelende partner geeft een grotere verwijdering,
- Wat goed helpt is proberen te blijven in de wereld van je twijfelende partner zoals bijvoorbeeld af en toe samen een dagje uit plannen. Echt een dagje uit.
Moeilijk
Het is enorm moeilijk voor de vaste partner van wie de partnet twijfelt over de relatie en in een crisis verkeert om een goede vriend te zijn tijdens de crisis van je partner. Je eigen wereld staat ook compleet op z´n kop en toch zal je je best moeten doen om voor je partner:
- Een goede vriend te zijn,
- Die goed kan luisteren naar de twijfelaar,
- Die geen oordeel velt over de twijfelende partner,
- Die zich goed kan inleven in de (grillige) impulsen van de twijfelaar.
En dat terwijl je eigenlijk geen objectieve gesprekspartner zal kunnen zijn, aangezien jouw eigen belangen (je relatie behouden) in de weg zullen staan. Behalve dat zullen je eigen angsten, onzekerheid en boosheid moeilijk uit te schakelen zijn, hoe graag misschien je ook de beste vriend van de twijfelende partner wil zijn.
Verliefd op een ander
En hier komen we uit op een heel groot probleem: door de onmacht en het gevoel niet begrepen te worden, zijn we tijdens zo´n grote crisis heel varbaar om: verliefd te worden op een ander! Deze ander kan voorzien in de behoefte aan een objectieve gesprekspartner, maar ook de partner van de twijfelaar kan, als de crisis lang duurt, ook een behoefte gaan voelen aan een uitlaatklep en verliefd worden op een ander!
Oplossing
De behoefte van de partners aan een objectieve gesprekspartner tijdens de relatie crisis kan heel goed vervuld worden door een:
- Coach,
- E-coach of door een
- Therapeut.
Er zit – op het moment van de crisis – er niets anders op om je geliefde met rust te laten, voorlopig. Door de rust kan de twijfelaar uit zoeken wat hij (of zij) wil met het leven. Het is het probleem van de ander, dus de twijfelaar is de aangewezen persoon om het probleem op te lossen.
Identiteitscrisis
Meer weten over het onderwerp identiteitscrisis? De volgende psychologen hebben er enkele boeken over geschreven:
- Mira Kirschenbaum . Alles heeft een reden – Ontdek de ware betekenis van belangrijke gebeurtenissen in je leven (Archipel),
- Nienke Wijnants: Het dertigerdilemma (Bert Bakker),
- Gay Courter en Pat Gaudette: How to survive your husbands midlife crisis (Perigee Books).