Liefdesverdriet: gek worden van liefdesverdriet
Liefdesverdriet gaat soms zo ver dat je denkt gek te worden van het liefdesverdriet. Je ziek melden bij je baas omdat je liefdesverdriet hebt, gebeurt niet vaak. Toch kunnen mensen echt ziek worden van liefdesverdriet. Sommige mensen hebben echt het gevoel dat ze kapot gaan aan het verbreken van een liefdesverbinding en kunnen niets meer. Hoe komt het toch dat liefdesverdriet soms zo allesbepalend kan zijn en sommige mensen zelfs tot zelfmoord drijft?
Wat is liefdesverdriet?
Liefdesverdriet ontstaat als er een einde komt aan een relatie met een geliefde. Veel mensen ervaren bij het beëindigen van zo’n relatie verdriet, hoewel er natuurlijk ook mensen zijn die opgelucht zijn. Maar mensen die opgelucht zijn, lopen vaak al langer met het idee rond dat ze zich niet meer prettig voelen in de relatie.
Hoe ziet liefdesverdriet eruit?
Liefdesverdriet kan zich in verschillende vormen uiten. Dit kan zijn:
- Iemand heeft het gevoel dat zijn leven is ingestort
- Iemand denkt dat hij geen toekomst meer heeft zonder die ene persoon
- Iemand heeft het gevoel dat het leven uitzichtloos is
- Iemand denkt dat hij nooit meer over het verlies heen komt
- De persoon in kwestie eet en slaapt niet meer
- De persoon met liefdesverdriet voelt zich echt ziek met hoofdpijn, buikpijn en andere pijnen
- Iemand voelt zich lusteloos en heeft nergens meer zin in
- Iemand wil alleen nog maar slapen
- De persoon in kwestie huilt de hele dag en functioneert niet meer
- Iemand voelt de pijn van het verlies bijna lichamelijk
Een gebroken hart hebben
Sommige mensen hebben ook echt het gevoel dat hun hart gebroken is als een relatie is verbroken. Ze voelen het als het ware in hun borstkas, daar waar hun hart zit.
Hoe verloopt liefdesverdriet?
Liefdesverdriet verloopt in 2 fasen. In de eerste fase kan de persoon in kwestie niet geloven dat de relatie over is. En dat er aan die verbintenis van korte tot lange tijd een einde is gekomen. Nooit meer met de ander wakker worden, nooit meer samen ergens naar toe, nooit meer samen het leven ingaan, is dan een niet te verdragen gedachte.
In de tweede fase komt vooral de wanhoop om de hoek kijken. Iemand heeft het idee gek te worden en bij de muren omhoog te willen klauteren. In die tijd doen veel mensen ook nog verwoede pogingen om de geliefde terug te winnen. Door er beter uit te gaan zien, door veel te gaan sporten, door daar te zijn waar hij of zij ook is of door hem of haar te bestoken met telefoontjes of mails. De persoon in kwestie is in die tijd ook vaak alleen maar bezig met wat er toch in godsnaam fout is gegaan en hoe die verloren liefde weer op kan bloeien. Uit onderzoek is gebleken dat mensen in die fase ook veel meer dopamine en noradrenaline aanmaken. Dit maakt dat iemand als een gek aan de slag gaat om de geliefde terug te winnen. Is eenmaal duidelijk dat dit er niet in zit (en dat duurt bij de een veel langer dan bij de ander) dan heeft onderzoek uitgewezen dat de aanmaak van dopamine veel minder wordt. Mensen gaan dan de fase door waarin ze beseffen dat het nooit meer iets wordt. De vechtlust van het begin maakt dan plaats voor het echte verdriet, waarbij menigeen zich lusteloos, hopeloos en soms zelfs depressief voelt. Er is acceptatie nodig om weer verder te kunnen met het leven en dat is voor sommige mensen heel erg moeilijk. Zij kunnen niet verkroppen dat de liefde over is en blijven soms jaren hangen in het verdriet. Toch is die acceptatie de enige manier om verder te kunnen met het leven.
Stress bij liefdesverdriet
Mensen die liefdesverdriet hebben, hebben vaak symptomen die duiden op hevige stress. Hoe groter het liefdesverdriet, des te meer stressymptomen ze laten zien. Sommige mensen zijn zo aangedaan door het verdriet dat ze net als mensen met post traumatisch stresssyndroom handelen. En dat kan heel ver gaan. Ze kunnen hun ex-geliefde stalken, veel gaan drinken of drugs gaan gebruiken, seksueel helemaal uit de band springen, hun dagelijkse werk of andere taken verzaken.
Verschil tussen hoe mannen en vrouwen omgaan met liefdesverdriet
Mannen en vrouwen gaan overigens wel anders om met liefdesverdriet. Mannen hebben eerder de neiging om met agressief gedrag te reageren. Zo kunnen ze hun ex-geliefde gaan stalken of duizend keer op een dag gaan bellen. Mannen hebben vaker ook de hoop dat de vrouw wel terugkomt. Zij kunnen zich niet voorstellen dat een vrouw het ook zonder hen kan.
Vrouwen richten de pijlers vaak veel meer op zichzelf. Zij hebben vaker last van depressie en stress. Wel praten vrouwen veel vaker over het verlies met vriendinnen en familie. Op die manier geven zij het verlies een plaats. Mannen praten minder vaak met vrienden over dit soort zaken en dat kan hen ook in een isolement brengen.
Liefdesverdriet: het is eigenlijk een diepere emoties van verlatenheid
In verslaafd aan liefde van Jan Geurtz laat de schrijver zien dat liefdesverdriet eigenlijk niets met de ander te maken heeft maar alles met de persoon in kwestie zelf. Het feit dat iemand aangeeft de ander niet meer lief te hebben, brengt gevoelens naar boven waarvan de basis al in de kindertijd is gelegd. De liefde zorgt er voor dat veel mensen het gevoel hebben dat ze er mogen zijn. Zodra die liefde verdwijnt, is ook die basis verdwenen. Geurtz pleit er dan ook voor om terug te keren naar die basis, waardoor iemand niet meer afhankelijk is van de goedkeuring en liefde van een ander. Ook legt hij uit dat het erg ongezond is om je hele leven op te hangen aan wat een ander van je vindt. Want vindt de ander je niets meer of wil hij of zij niet langer bij je zijn dan veroorzaakt dat een crisis van jewelste in het leven van veel mensen die eigenlijk niet nodig is. Van jezelf houden omdat je goed bent zoals je bent is voldoende om iemand dan een leven lang op zichzelf te laten vertrouwen. Het sluit niet uit dat er nog wel verdriet is als de ander weggaat, maar dat verdriet is niet meer zo veelomvattend en overheersend. De persoon in kwestie gaat wel gewoon door met zijn leven en blijft zich de moeite waard vinden. En dat is natuurlijk ook de waarheid: ook zonder een partner is iemand de moeite waard. De zon schijnt er niet minder om, het eten hoeft er niet minder om te smaken, de wijn heeft nog net zo’n goede smaak.
Liefdesverdriet gebruiken
Er zijn overigens ook psychologische stromingen die aangeven dat het goed is om je heel erg verdrietig te voelen bij het verlies van liefde. Om het te accepteren, zodat iemand daarna weer door kan met zijn leven. Dat is echter vaak niet het geval en veel mensen blijven soms tien jaar na een huwelijk nog steeds achter met een gebroken hart. En dat is niet goed en het vernielt een mensenleven ook gewoon. Rouw is een normale reactie op verlies, maar aan die rouw en het verdriet moeten wel een keer een einde komen. Ook als het om een huwelijk van 40 jaar gaat, moet er aan die rouw ooit een keer een einde komen en moet het leven weer beginnen. Door alleen maar steeds te denken in onrecht wordt iemand bovendien zuur en bitter. En door jezelf het leven te ontzeggen straf je jezelf dubbel.
Liefdesverdriet heeft tijd nodig
Om liefdesverdriet te verwerken is er tijd nodig. De een is sneller klaar en pakt alles weer op, de ander doet er langer over. Bovendien zal er altijd verdriet in iemands leven zijn, dat is nu eenmaal inherent aan datzelfde leven. Liefdesverdriet oplossen door in een ander bed te springen of door veel drank te gaan nuttigen werkt overigens niet.
De vraag waarom wil de ander me niet meer
Natuurlijk kan iemand zich een heel leven lang blijven afvragen waarom die relatie is verbroken. Maar soms is het gewoon goed om het naast je neer te leggen als dat antwoord er niet komt. Of het antwoord is er wel, maar de ander kan dat niet accepteren. Acceptatie is nu eenmaal de enige manier om verder te gaan. Stop dus gewoon op een gegeven moment met nadenken waarom het zo is gegaan en ga verder met je leven. Natuurlijk is het goed om te weten wat er fout is gegaan en kun je daar in een mogelijk volgende relatie wat mee, maar laat het los.
Goed voor jezelf zorgen
Wat bij liefdesverdriet altijd helpt is goed voor jezelf zorgen. Zelfs nog beter dan daarvoor. Eet de lekkerste dingen, drink de beste wijnen, koop mooie kleding, ga lekker naar de kapper en laat je masseren of neem een behandeling bij een schoonheidsspecialiste. Plaats jezelf als het ware in het middelpunt, onderneem activiteiten om uit het isolement te breken. Blijf aan het werk, zoek nieuwe uitdagingen en dan zal op een dag het leven gewoon weer leuk zijn. Maar het is en blijft werken aan liefdesverdriet.