Hoe maak je het goed met je partner na een ruzie
Elke relatie is anders, maar bijna elke relatie kent ruzies en onenigheden. Stellen die al langere tijd bij elkaar zijn vinden meestal wel een manier om het weer goed te maken en weer verder te gaan. Als je niet net wilt doen alsof een ruzie nooit heeft plaatsgevonden, en gewoon wacht tot dat de spanning is overgewaaid, lees dan verder voor wat advies over hoe je het weer goed kunt maken op een manier waarbij beide partijen open staan voor elkaar.
Kijk naar het onderliggende argument
Meestal wordt er geen ruzie gemaakt over een bepaalde reden. Het lijkt er vaak op alsof de ruzie gaat over geld, seks of iets anders specifieks, maar vaak ligt het probleem dieper en gaat het over een vaag onderliggend gevoel welke niet volledig wordt geuit. Het kan het gevolg zijn van gekwetste gevoelens welke zich hebben voorgedaan in vorige relaties, of zelfs terug gaan naar ervaringen uit de kindertijd. Het in kaart brengen van het onderliggende gevoel kan er toe leiden dat de rust weerkeerd. Enkele veel voorkomende gevoelens waardoor ruzies ontstaan kunnen worden herleid naar:
- Ongeschiktheid. Je hebt het gevoel dat je gewoon niet goed genoeg bent - je kunt niet geloven dat iemand zo iemand als jou zou willen - in ieder geval niet voor lang.
- Verlatingsangst. Je bent bang dat de ander je verlaat, zo niet letterlijk dan, misschien door vals te spelen, of emotioneel afstandelijk te worden (dit gaat samen met verlatingsangst). Een beetje tijd nemen na een ruzie is goed. Het geeft beide partijen de mogelijkheid om even af te koelen en kan voorkomen dat er ergere of hardere dingen worden gezegd.
- Niet gewaardeerd voelen. Je voelt je niet gewaardeerd, misschien wel gebruikt.
Breng datgene wat het belangrijkste voor je is naar voren in één zin
Leer jezelf om te gaan met geweldloze communicatie en breng het in de praktijk. Zeg tegen je partner dingen als: " Ik voel me rot als ik je met andere vrouwen zie praten" of "Ik voel me boos omdat ik nu niet het geld heb om dit te kunnen betalen" dit stelt je in staat om tot de kern van de zaak door te dringen, waardoor het voor de ander duidelijk wordt wat je dwars zit, zodat hij of zij het kan begrijpen zonder dat er meteen een ruzie ontstaat.
Neem verantwoordelijkheid
Snauw je naar je partner? Probeer je om de uitkomst te controleren? Is het makkelijker om door middel van het manipuleren van de situatie te krijgen wat je wilt hebben in plaats van er simpelweg direct om te vragen? De meest mensen doen deze dingen in meer of mindere mate. Als je een manier kunt vinden om je eigen rol naar voren te brengen, zonder dat je probeert om jezelf of je partner iets te verwijten, dan ben je misschien in staat om op een heel andere wijze met elkaar te praten. Probeer je bescheiden op te stellen. Soms is het zo dat als je je verontschuldigd voor iets wat je deed (zelfs als je niet zelf bent begonnen) dit ontwapenend kan zijn voor je partner, en kan resulteren in het feit dat ook de ander zijn of haar verontschuldigen aanbiedt. Zoiets als: "Wacht eventjes. Dit is niet waar ik wilde dat dit heen zou gaan, en het spijt me dat het toch gebeurd. Ik wil niet dat we beiden zo van streek raken dat we zelfs niet kunnen praten. Laten we even een adempauze inlassen om beiden even tot rust te komen, en er dan op terug komen, maar deze keer minder boos?" Maar realiseer je dat je geen excuses aan moet bieden voor dingen die je niet gedaan hebt alleen maar om er van af te zijn. Praat over wat er moet worden besproken, zodat je in rustiger vaarwater kunt komen.
Laat het argument "Wie er gelijk heeft" los
Gelijk willen hebben of krijgen is de zekerste manier om een ruzie in stand te houden. Mensen kunnen jaren doorgaan met het argumenteren over wie goed en wie fout is indien ze niet besluiten om iets nuttigers te doen met hun energie. Het is een no-win situatie en houd je af van een echte verbintenis met je partner. Vraag jezelf het volgende af: "Zou je liever gelijk hebben of gelukkig zijn"
Laat je partner zich ontwikkelen op zijn of haar eigen manier en tempo
Je hebt alleen controle over jezelf, en je eigen tempo van ontwikkeling. Als je partner iets niet inziet, dan kun je hem of haar niet dwingen om te zien wat dit voor hem of haar betekend. Je kunt alleen invoelen wat het voor jou betekend. In elk meningsverschil zit wel informatie opgesloten voor beide partijen, maar het is onmogelijk om iemand dingen te laten zien vanuit je eigen standpunt. Of ze zien het, of ze zien het niet. En als ze het niet zien, dan kun je het ofwel accepteren, en er mee leren om te gaan, of niet. Maar als je het niet doet, dan zullen de ruzies door blijven gaan.
Maak nieuwe afspraken
Als de ruzie ernstig geweest is, dan kun je met je partner een afspraak te maken over de grenzen en de voorwaarden van je relatie. Bijvoorbeeld: "Ik spreek af om geen verwensingen naar je hoofd te slingeren als we het over iets niet eens zijn" Of "Ik wil graag dat we praten over wat er aan de hand zonder naar elkaar te schreeuwen."