Gescheiden verder
Naast koppels die gaan trouwen, zijn er helaas ook veel echtparen die uit elkaar gaan en scheiden. Dit wordt ook wel een scheiding genoemd. Scheiden doe je niet zomaar. Er komt hier heel veel bij kijken. Dit is niet alleen zo als je getrouwd bent geweest, ook mensen die hun geregisterd partnerschap willen beëindigen moeten van alles regelen.
Afspraken maken
Ten eerste moeten de bezittingen onderling worden verdeeld en moeten er ook nog eens afspraken gemaakt worden over andere zaken, zoals alimentatie en pension. Als jullie kinderen hebben, dan moet je ook afspraken maken over de opvoeding en de verzorging.
Verschillende scheidingsvormen
Er zijn in Nederland verschillende scheidingsvormen. Dit zijn een echtscheiding, een scheiding van tafel en bed en een ontbinding van het huwelijk na de scheiding van tafel en bed. Voor elke scheiding moeten partner via een advocaat een verzoek indienen bij de rechtbank.
Een echtscheiding
Hierbij wordt jullie huwelijk beëindigd. Alle juridische banden tussen jullie als partners worden dan verbroken.
Scheiding van tafel en bed
Volgens de wet blijven jullie dan wel getrouwd, maar door deze scheiding gelden bepaalde rechten en plichten niet meer die aan het huwelijk verbonden zijn.
Ontbinding van het huwelijk na scheiding van tafel en bed
Jullie huwelijk wordt dan definitief beëindigd. Hierdoor zijn alle juridische banden tussen jullie verbroken.
Flinke kosten
Een scheiding kan flink in de kosten lopen. Zo moet je bij elke scheidingsvorm en de ontbinding van het huwelijk je naar de rechter. Je hebt ook een advocaat nodig. Je moet alle stukken die de rechtbank nodig heeft via je advocaat laten sturen. Je wordt door je advocaat ook vertegenwoordig op de zitting. Als je de kosten voor je advocaat niet bij de rechtbank kan betalen, dan kan je in aanmerking komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand.
Beëindiging geregistreerd partnerschap
Als jullie een geregistreerd partnerschap hebben, dan kan deze beëindigd worden doordat één of de beide partners de registratie ongedaan maken. Als jullie geen kinderen hebben, dan kan dit buiten de rechter om gedaan worden. De overeenkomst wordt dan opgesteld bij een advocaat of een notaris. Deze wordt daarna bij de burgerlijke stand ingeschreven. Als jullie wel minderjarige kinderen hebben, dan verloopt de beëindiging van het geregistreerd partnerschap altijd via de rechter.
Alimentatie
Er zijn twee vormen van alimentatie. Dit zijn partneralimentatie en kinderalimentatie. Bij partneralimentatie is een ex-partner verplicht om een bijdrage te leveren in de kosten van levensonderhoud als de ander hierin niet helemaal zelf kan voorzien. Bij kinderalimentatie wordt er een bijdrage geleverd in de kosten voor de kinderen. Ouders zijn namelijk verplicht om voor hun kinderen te zorgen tot het 21e jaar.
Een mediator
Voordat jullie echt de beslissingen nemen om uit elkaar te gaan, kunnen jullie ook de hulp inschakelen van een mediator. Deze bemiddelt tussen jullie. Onder leiding van deze mediator proberen jullie dan samen tot een andere oplossing te komen.
© 2012 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Online scheidenHet aantal echtscheidingen is hoog in Nederland. Veel mensen besluiten een punt achter hun relatie te zetten. Een echtsc…
Gaat mijn vrouw vreemd?Het is enorm vervelend als je verscheurd wordt door twijfel over of je vrouw vreemdgaat. Met dit artikel kun je het herk…
Bronnen en referenties
- Eendaagse Scheiding - De Scheidingsmediator
- Tonk Asvocatuur & Mediation