Scheiden, wat staat je werkelijk te wachten?

Scheiden, wat staat je werkelijk te wachten? De knagende vraag: "Blijven? Uit elkaar gaan? Of scheiden?" is willen weten wat beter is: Blijven of weggaan? Als je besluit te scheiden, wat zijn dan jouw mogelijkheden buiten je relatie of huwelijk? Heb je een realistisch beeld hoe het leven is zonder je partner? Zijn de praktische zaken geregeld? Wat zou je mogelijkerwijs te wachten staan als je gescheiden bent? Hemel op aarde, het paradijs? Of grote eenzaamheid waar je de kinderen en je ex-partner mist?

Scheiden en uit elkaar gaan, regelen van praktische zaken

De meeste relationele twijfelaars (Blijven? Uit elkaar gaan? Of gaan scheiden?) hebben goed nagedacht over alle praktische zaken die geregeld moeten worden als ze hun partner verlaten, hun relatie willen verbreken of willen scheiden.
 • Waar ga je wonen? Blijf je in de buurt voor de kinderen? Kan je een nieuw huis betalen? En is er werkgelegenheid te vinden in de buurt waar je wil wonen?
 • Heb je zelf spaargeld? Als je alimentatie moet betalen, heb je dan genoeg geld om rond te komen? Als je alimentatie krijgt, weet je hoeveel het kost om de kinderen op te voeden?
 • Kan je makkelijk nieuwe contacten maken? Kan je een nieuw leven opbouwen met bestaande contacten of ga je er op uit om nieuwe contacten te maken?
 • Kan je goed tegen alleen zijn? Als je je partner verlaat, ben je dan bang voor eenzaamheid? Kan je eenzaamheid verdragen?
 • Wat gaat er met de kinderen gebeuren? Krijg jij of je partner de voogdij? Als jij de kinderen krijgt, besef je dan hoe zwaar het is om de kinderen alleen op te voeden? Als je de kinderen in het weekend krijgt, ver weg van hun vertrouwde omgeving, besef je dan hoe zwaar het is om je kinderen een heel weekend te vermaken?
 • Zijn je vrienden van nu nog steeds je vrienden na een scheiding? Kan je dan nog op hen aan?
 • Steunt jouw familie je plannen om te gaan scheiden? Zullen ze er voor je zijn, zowel moreel als eventueel bij nood ook financieel?

Scheiden, de harde werkelijkheid!

Je wil het liefst gaan scheiden, domweg omdat je hoopt dat je na de hel dan eindelijk in een hemel van rust terechtkomt. Is scheiden echt een hemel? Of kan scheiden heel wat minder rooskleuriger zijn dan je gedacht had? Bekijk het grotere geheel goed en grondig en vraag mensen en vrienden die een scheiding hebben meegemaakt om informatie en hun ervaringen! Hun tips en verhalen kunnen je ogen openen, maar ook doen beseffen dat gaan scheiden niet perse "hemel op aarde" hoeft te zijn!

Uitelkaar gaan en vertrekken is in werkelijkheid...

Heb jij goed gekeken naar de persoonlijke, jouw eigen persoonlijke, mogelijkheden buiten jouw relatie of huwelijk? Ben jij actief bezig om na te gaan wat vertrekken in werkelijkheid betekend?
 • Kan je een nieuwe baan vinden en krijgen?
 • Zal je nog aantrekkelijk zijn voor het andere geslacht?
 • Kom je in armoede terecht?
 • Kom je in een vreselijke eenzame periode terecht?
 • Willen je kinderen je niet meer zien?
 • Zal je de kinderen missen?
 • Is het alleen opvoeden van de kinderen veel zwaarder dan je gedacht had?
 • Laten je vrienden je vallen nu je gescheiden bent?
 • Kan je makkelijk nieuwe vrienden maken?
 • Moet je nu zelf het huishouden doen?
 • Moet je nu zowel werken, kinderen opvoeden en het huishouden doen?
 • Accepteren de kinderen dat je eventueel een nieuwe relatie krijgt?
 • Krijg je met je nieuwe relatie dezelfde problemen als met je ex-partner?
 • Is weggaan vrijheid of een luchtspiegeling?

Werkelijkheid en een droom kan je niet vergelijken

Dromen van je vrijheid, dromen om je partner te verlaten, dromen over het verbreken van je relatie, dromen over doen en laten wat jij maar wil! Dromen over jonge meisjes, dromen over knappe mannen, dromen over een fantastisch leven, dromen over vele sociale gezellige uitjes, dromen over spannende dagen vol...
Die jonge meisjes zijn vaak niet geinteresseerd! Knappe mannen ook niet. Je zal moeten leren omgaan met de eenzaamheid, want het valt vies tegen om nieuwe vrienden te krijgen!

Zou je blijven als je wist hoe de werkelijkheid van het scheiden is?

Velen, maar niet allen, die gescheiden zijn moeten toegeven dat ze de scheiding heel anders hadden voorgesteld. Hun droom over de vrijheid bleek in werkelijkheid vreselijk tegen te vallen! Ook al is je relatie met je partner alles behalve volmaakt te noemen, vaak komt het vreselijke besef dat het misschien beter was geweest om te blijven, om te proberen tevreden te worden met de bestaande situatie en of er niet een mogelijkheid bestond om de problemen binnen de relatie of huwelijk niet op te lossen waren.

Realistisch beeld

Vandaar ook het advies aan iedereen die met serieuze scheidingsplannen rondlopen: bekijk de aankomende scheiding met een zeer realistisch beeld en vraag je nogmaals af: is je relatie of huwelijk te goed om weg te gaan?
© 2009 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Als de relatie te goed is om te gaan scheidenAls de relatie te goed is om te gaan scheidenNa jaren van relationele twijfel - blijven of scheiden - kan je met gemengde gevoelens achterblijven als je je realiseer…
Relatie is te slecht om er mee door te gaanRelatie is te slecht om er mee door te gaanWat doet het gevoelsmatig met je als je beseft dat je relatie of huwelijk te slecht is om er mee door te gaan? Welke emo…
Kinderen en relatieproblemen: scheiden of blijven?Kinderen en relatieproblemen: scheiden of blijven?Moet je bij elkaar blijven wegens de kinderen? Als de relatie zo slechts is dat er dagelijks sprake is van conflicten, r…
Online scheidenHet aantal echtscheidingen is hoog in Nederland. Veel mensen besluiten een punt achter hun relatie te zetten. Een echtsc…

Vernietiging van de relatie door vernederingVernietiging van de relatie door vernederingAls je te vaak vernederd wordt door je partner, als je te vaak dat zeurende gevoel hebt dat je niet meetelt binnen je ei…
Voel jij je schuldig om je partner te verlaten?Voel jij je schuldig om je partner te verlaten?Lang geleden heb je besloten om je partner te verlaten en je relatie of huwelijk te verbreken. In de praktijk doe je ech…
Bronnen en referenties
 • Scheiden of blijven (too good to leave, too bad to stay) - Mira Kirshenbaum - Archipel - Amsterdan, Antwerpen
Roberta (652 artikelen)
Gepubliceerd: 21-08-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.