Waarom je een ongelukkige relatie niet altijd kan verbreken

Waarom je een ongelukkige relatie niet altijd kan verbreken Rond Valentijn lijkt de liefde alomtegenwoordig aanwezig te zijn. Toch is niet iedereen gelukkig binnen zijn relatie. Zoals Paul Simon al zong, zijn er zeker “50 ways to leave your lover”, maar wat als je relatie verbreken toch niet zo eenvoudig is als het lijkt?

Relatieproblemen

Het komt binnen elke relatie voor dat er perioden zijn dat het minder goed gaat. Er wordt al eens ruzie gemaakt en op zich is dat zelfs gezond voor een relatie. Soms lijkt alles goed te gaan, maar ben je toch ongelukkig. Je kunt het gevoel hebben ‘gevangen’ te zitten in je relatie. Wanneer je dan al een tijd samen bent of gehuwd bent, is het verbreken van je relatie niet zo eenvoudig. In de meeste omstandigheden kun je dan praten met je partner en tot een oplossing komen waarbij jullie misschien in therapie gaan of beslissen uit elkaar te gaan. Er zijn spijtig genoeg ook omstandigheden die niet zo eenvoudig ‘toelaten’ dat een relatie verbroken wordt. Dit kan het geval zijn wanneer een partner financieel afhankelijk is van de andere, wanneer er geweld in het spel is, wanneer een partner ernstige psychische problemen heeft of wanneer je zelf angstig bent.

Financiële afhankelijkheid

Wanneer je volledig (of grotendeels) financieel afhankelijk bent van je partner, beslis je niet zomaar om uit een relatie te stappen. Want waar ga je heen zonder inkomen? Niet iedereen kan terugvallen op ouders of vrienden om hen op te vangen. Er zijn natuurlijk wel opvanghuizen of je kan via maatschappelijk werk geholpen worden. Maar zelfs dan kan je die situatie niet levenslang blijven aanhouden. Je zal moeten proberen om op je eigen benen te staan en een inkomen moeten zien te verwerven. Dat is niet eenvoudig als je geen diploma hebt of al wat ouder bent en geen werkervaring hebt. Een mogelijke oplossing in dit geval kan zijn dat je je bijschoolt en probeert om toch een diploma te behalen. Zoek hulp en bevraag je goed over de verschillende mogelijkheden.

Psychische problemen

Wanneer je partner een ernstig psychisch probleem heeft, is het niet eenvoudig of soms bijna onmogelijk om de stap te zetten je relatie te verbreken. Hieronder wordt slechts een zeer beperkt aantal psychische stoornissen beschreven om een globaal beeld te krijgen van de problematiek. Bij psychische problemen is het “zich-schuldig-voelen” vaak de reden dat men de partner niet durft te verlaten.

Depressie

Wanneer je partner zwaar depressief is, verbreek je niet zomaar je relatie. Je zult je schuldig voelen ten opzichte van je partner omdat hij/zij het al zo moeilijk heeft en omdat je hen niet nog dieper in de put wil duwen. Alles op zijn beloop laten is voor jezelf echter ook geen oplossing. Je kan proberen er met je partner over te praten en eventueel samen in therapie te gaan. Als dat niet mogelijk is, kan je best professionele hulp inroepen voor jezelf om te bekijken wat de mogelijkheden zijn.

Ziekelijk jaloers

Sommige partners zijn ziekelijk jaloers. Het is niet evident om met hen samen te leven want je mag nog niet naar een ander kijken of het loopt fout. Je GSM wordt uitgepluisd, je mails worden gelezen, kortom: er wordt inbreuk gemaakt op je privéleven. Dat is niet prettig, ook al heb je niets te verbergen. Op deze manier samenleven is bijna ondraaglijk. Wanneer je partner dit zelf beseft en er iets wil aan doen, kan hij/zij in therapie gaan om het probleem te verhelpen. Wanneer je partner dit niet wil, zoek dan professionele hulp voor jezelf om uit deze situatie te geraken.

Borderline

Samenleven met een borderliner is een hele opgave. Het ene moment kan het niet op en het andere moment zit hij/zij in de put en wordt je meegesleurd met hun negatieve denkbeelden. Als je goed geïnformeerd bent over de ziekte kan je er leren mee omgaan, maar evident zal het nooit worden. Je partner verlaten is niet vanzelfsprekend omdat je gekweld wordt door schuldgevoelens. Erover praten en in therapie gaan kunnen een uitweg bieden, maar er bestaat een grote kans dat de partner niet in therapie wil gaan omdat hij/zij het probleem ontkent. Probeer er met lotgenoten over te praten of zoek professionele hulp voor jezelf.

Dreigen met zelfmoord

Wanneer je toch de stap zet om met je partner te praten over het beëindigen van de relatie, reageren sommigen zeer heftig. Ze dreigen met zelfmoord als je hen verlaat. In veel gevallen blijft het bij die dreiging maar ze zal vaak het gewenste effect hebben: angst om de partner te verlaten. Dergelijke chantage is natuurlijk niet gezond en al helemaal geen oplossing voor jezelf. Als je echter denkt dat de dreiging reëel is, ga hier dan niet licht over en schakel onmiddellijk hulp in. Probeer in elk geval zelf in contact te komen met een professioneel hulpverlener: zij kunnen je raad geven.

Partnergeweld

Geweld binnen een relatie is helaas nog steeds een taboe. Iedereen weet dat het niet door de beugel kan en er wordt veel aan sensibilisering gedaan. Een groot aantal vrouwen wordt bereikt, maar de stap tot hulpverlening zetten is een andere zaak. Bij geweld denken we vaak onmiddellijk aan fysieke actie. Geweld kan ook psychisch, verbaal of seksueel van aard zijn. Als je het slachtoffer bent van enige vorm van geweld, probeer dan een vertrouwenspersoon te vinden en neem dan contact op met een gespecialiseerde dienst. Voor België vind je bij gidsvoorgezinnen informatie. Voor Nederland kan je terecht bij huiselijkgeweld of blijfgroep.nl. Zij kunnen je verder helpen en, indien nodig, een toevluchtsoord of doorgangshuis voor je vinden. Eens je veilig bent kunnen er eventueel gerechtelijke stappen ondernomen worden.

Kinderen

Vaak worden kinderen als reden aangehaald om de partner niet te verlaten. Men denkt dat het beter is voor de kinderen als jullie samen blijven. Dat is in elke situatie anders. Als er constant geruzied wordt, is het maar de vraag of de kinderen beter af zijn door in een vijandige sfeer op te groeien. Stel jezelf de vraag of het toch niet beter is voor hen als jullie scheiden en een billijke oplossing kunnen vinden.

Praktische belemmeringen

Zelfs al ben je niet volledig financieel afhankelijk van je partner, dan nog is de kans reëel dat je inkomen achteruit gaat bij een scheiding. Alles moet verdeeld worden, je raakt het huis misschien kwijt en er is veel kans dat je kleiner moet gaan wonen. Stel jezelf een aantal vragen en weeg ‘voors’ en ‘tegens’ af: waar ga je wonen? Als er kinderen zijn, waar gaan ze dan naar school? Kunnen ze hun buitenschoolse activiteiten voortzetten? Ben je in staat een nieuw sociaal leven op te bouwen? Kan je het alleen aan, … . Vaak zijn er meerdere redenen waarom vrouwen beslissen om toch niet bij de partner weg te gaan. Bekijk dit voor jezelf. Hoe ernstig is jouw situatie, wat kan jij accepteren of niet meer accepteren? Word het je te veel, zoek dan hulp.

Angst in jezelf

Soms ligt de reden waarom je je partner niet kan of wil verlaten niet bij je partner, maar bij jezelf. Sommigen hebben verlatingsangst of zijn bang voor het onbekende. Anderen hebben een laag gevoel van eigenwaarde of lijden aan hulpeloosheid. Een laatste groep heeft zijn ongelukkigheid leren accepteren en berust in het verdere verloop van de situatie.

Als je bang bent om je relatie te verbreken, maar je kan zo niet verder leven, zet dan zelf de eerste stap en zoek hulp. Op internet vind je verschillende instanties die je kunnen helpen, afhankelijk van je probleem. Verder kan je in België terecht bij teleonthaal op het nummer 106. In Nederland kan je De Luisterlijn contacteren op het nummer 0900/0767.

Iedereen, jij dus ook, heeft het recht om gelukkig te zijn, mét of zonder partner.
© 2012 - 2024 Wapiti, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voel jij je schuldig om je partner te verlaten?Voel jij je schuldig om je partner te verlaten?Lang geleden heb je besloten om je partner te verlaten en je relatie of huwelijk te verbreken. In de praktijk doe je ech…
Tips bij een relatie verbreken/het uitmakenHet breken van relaties is net zo oud als het aangaan van relaties. Het zit in onze menselijke aard, wij blijven niet on…
Vreemdgaan: de "Schietstoel" affaireVreemdgaan: de "Schietstoel" affaireOm uit te zoeken waarom iemand vreemdgaat, is het noodzakelijk te weten welke soorten en typen affaires er zijn. Verschi…
Tips om je relatie sterker te makenTips om je relatie sterker te makenGaat je relatie niet zoals jij gewild had? Beschouw je jullie relatie als zwak? We zijn vaak erg druk bezig met ons eige…

Gescheiden verderNaast koppels die gaan trouwen, zijn er helaas ook veel echtparen die uit elkaar gaan en scheiden. Dit wordt ook wel een…
Trouwen onder huwelijkse voorwaardenTrouwen onder huwelijkse voorwaarden kan een keuze zijn die je maakt omdat je zekerheden wilt hebben wanneer er per onge…
Wapiti (39 artikelen)
Laatste update: 26-02-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.