Financiële problemen slecht voor je relatie

Financiële problemen slecht voor je relatie Een groot deel van onze huishoudens hebben te maken met financiële problemen en/of schulden. Dat ligt niet alleen aan de Euro. Geldzorgen kunnen ook ontstaan door verlies van een baan, verhoging van je vaste lasten en gewoonweg een slechte budgettering. Door financiële problemen ontstaan lichamelijke, geestelijke en ook zeer zeker relatieproblemen.

Pak je geldproblemen snel aan en wacht niet te lang!

Onthoud altijd goed dat elk financieel probleem op te lossen is, hoe groot het ook is. Geld is makkelijk om te hebben, maar het is niet je eerste levensbehoefte. Laat het niet zo ver komen dat je er lichamelijk en geestelijk helemaal aan onderdoor gaat. Het ligt volledig aan jezelf of je de problemen echt serieus wilt aanpakken. Je kunt dit alleen doen, vragen om hulp bij een vriend of bij een instantie aankloppen die je ondersteuning geeft hierin. In een relatie is het belangrijk dat je eerlijk en open naar elkaar bent en elkaar geen verwijten geeft. Laat je relatie en je gezin niet de dupe worden van al jouw financiële zorgen. Probeer samen de schouders eronder te zetten en de problemen op te lossen.

Tips om de kosten te verminderen

Je wilt je geldproblemen aanpakken, maar weet simpelweg niet waar te beginnen. Hieronder staan een aantal tips om je kosten wat te verlichten of eventueel op te lossen. Zodoende lukt het wellicht om weer een beetje plezier in het leven en je relatie te krijgen.

 • Probeer niet gebruikte spullen te verkopen via bijvoorbeeld www.marktplaats.nl. Je zult zien dat dit echt veel geld kan opleveren. Denk bijvoorbeeld aan (kinder)kleding, speelgoed, cdís, dvdís, audio- en visuele apparatuur en meubilair.
 • Heb je een dure hobby? Probeer hier dan (tijdelijk) mee te stoppen
 • Bezoek eens een kringloopwinkel. Daar kun je voor een paar euro zo een bankstel kopen
 • Neem je verzekeringen onder de loop en ga kijken of ze echt nodig zijn en waar je kunt besparen. Via bijvoorbeeld websites als www.independer.nl kun je gemakkelijk vergelijken en in 90% van alle gevallen goedkoper.
 • Check je telefoonrekeningen meer en kijk waar de meeste kosten aan worden uitgegeven. Probeer om de zoveel jaar je abonnement te verlengen met een nieuw telefoontoestel en verkoop je oude toestel. Of neem een Ďsim-onlyí abonnement, dit bespaart zeer veel kosten.
 • Neem al je inkomsten en uitgaven wekelijks door en zorg dat deze goed in de gaten gehouden worden.
Bron: Scottsnyde, RgbstockBron: Scottsnyde, Rgbstock
 • Probeer energie te besparen door bijvoorbeeld je elektrische apparatuur dagelijks van het stroom af te halen (dus ook niet op stand-by laten staan), de kachel wat lager te zetten, het huis meer te isoleren, korter te douchen en de verlichting niet onnodig aan laten staan.
 • Probeer minder de auto te betrekken bij al je bezigheden. De benzineprijzen zijn alleen maar aan het stijgen, dus als je ergens geld kan besparen is het wel op benzinekosten. Pak eens wat vaker de fiets of ga lopen. Dit is nog goed voor je lichaamsbeweging ook.
 • Kijk kritischer naar je dagelijkse boodschappen. In de reclamefolders, die je wekelijks ontvangt, staan zat goede aanbiedingen in. Hierdoor kun je de totale kosten voor de wekelijks boodschappen met wel 40% verminderen. Dat kan op maandbasis honderden euro schelen. Probeer A-merken te vermijden (deze staan altijd op ooghoogte) en kijk eens naar beneden. De andere merken zijn ook prima, anders liggen ze er niet!
 • Hou je na de maaltijd eten over, gooi dit dan niet weg. Ga je eten meer invriezen, zodat je het later weer kan gebruiken. Dit scheelt veel kosten aan overbodige maaltijden en kan op ten duur echt veel geld schelen.
 • Ga goedkoper op vakantie. Kijk goed op het internet en ga niet voor de eerste beste vakantieaanbieding die je ziet. Met wat meer speurwerk kan je honderden en soms ook wel duizenden euroís besparen.

Ervaringen van andere mensen met geldproblemen

Je bent zeker niet de enige met geldproblemen, zeker nu de crisis in heel de wereld voelbaar is. Het is belangrijk om je problemen te delen met anderen om je heen. Praat met elkaar en steek je kop niet in het zand. Probeer gezamenlijk nar oplossingen te zoeken. In de onderstaande link kun je ervaringen lezen van mensen met geldproblemen en hoe zij hiermee om zijn gegaan. Lees en leer hiervan, het kan echt helpen. Mocht je er zelf niet uitkomen, raad ik je toch aan om professionele hulp te gaan zoeken.

Lees verder

© 2012 - 2024 Mayorfrits, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schulden van een ex partnerSchulden van een ex partnerHeel simpel gesteld ontstaan schulden doordat er teveel wordt uitgegeven. Zodra de uitgaven de inkomsten overstijgen ont…
In gemeenschap van goederen, geld en schuldenDe meeste huwelijken worden gesloten in gemeenschap van goederen. Op het moment dat het huwelijk verbroken wordt, moeten…
Schulden een reden om niet te scheidenSchulden een reden om niet te scheidenGeld is vaak een reden om niet te scheiden. De financiële positie van de beide partners wordt namelijk nog slechter als…
Top tien redenen om te scheidenTop tien redenen om te scheidenDe laatste jaren strandt één op de drie huwelijken in een scheiding. Er bestaat tegenwoordig minder afhankelijkheid van…

Relatie redden na vreemdgaanRelatie redden na vreemdgaanBen je wel een bedrogen door je partner? Of heb je zelf wel eens te maken gehad met een partner die jou heeft bedrogen m…
Wat geef ik op Valentijnsdag?Op 14 februari is het Valentijnsdag. Een dag waarop het de bedoeling is degene die je lief hebt dat te laten weten door…
Bronnen en referenties
 • www.relatieproblemenadvies.nl
 • www.goedgevoel.be
 • www.pswycholoog-nu.nl
 • Afbeelding bron 1: Scottsnyde, Rgbstock
Mayorfrits (220 artikelen)
Laatste update: 17-09-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.