Het orgasme bij de man

De meeste mannen veronderstellen dat orgasme en ejaculatie hetzelfde is. Niets is minder waar: orgasme en ejculatie zijn verschillende gebeurtenissen ook al lijken ze simultaan op te treden. Het is belangrijk om weten dat deze gebeurtenissen zich eveneens apart kunnen voordoen. De opwindingsfase, orgasme en ejaculatie en de refractaire periode worden in dit artikel verder belicht. Onderzoek heeft inderdaad aangetoond dat stimulatie van het septum (dit is een bepaald hersengedeelte dat onderdeel is van het limbisch systeem) een gevoel opwekt van orgasme, zonder dat dit evenwel gepaard gaat met een erectie of een ejaculatie. Dit toont aan dat ejaculatie en orgasme twee verschillende gebeurtenissen zijn.

Opwindingsfase

Als een man wordt geconfronteerd met seksuele prikkels (visueel, tactiel,..) zorgt dit voor een activatie van de hersengedeelten die verantwoordelijk zijn voor een seksuele respons. Dit eerste stadium hoeft echter niet noodzakelijk reeds gepaard te gaan met het optreden van een erectie.

Verschillende verschijnselen doen zich voor in dit eerste stadium. Zo worden de hersenen overspoeld met endorfines waardoor de man een algemeen gevoel van welbehagen krijgt en hij gedreven wordt om alles in het werk te stellen om dit gevoel te handhaven en zelfs te laten toenemen. Deze fase gaat meestal ook gepaard met de produktie van voorvocht (pre-ejaculaat).

Eens de seksuele opwinding is begonnen hebben er verschillende lichamelijke en psychologische reacties plaats. Via een reflexboog gaan er een aantal kleppen zorgen voor afsluiting van de bloedvaten die het bloed afvoeren van de penis. Tegelijkertijd gaan bloeddruk en hartritme stijgen zodat er meer bloed toekomt in de penis dan er wegvloeit. Dit bloed stapelt zich op in de zwellichaampjes van de penis waardoor er een erectie ontstaat. Naarmate de opwinding en erectie verder duren neemt ook de psychologische drang om te ejaculeren verder toe. De man ervaart een gevoel van meer en meer seksueel gestimuleerd te willen worden: de seksuele spanning neemt toe en leidt uiteindelijk tot orgasme.

Orgasme

Bij het naderend orgasme stopt de productie van voorvocht en neemt de opening in de top van de penis de vorm aan van een spleetje. De teelballen worden harder en worden omhoog getrokken in het scrotum. De ademhaling wordt zwaarder en onwillekeurige spiercontracties (convulsies) kunnen zich voordoen in heel het lichaam.

De psychische en lichamelijke ontlading gaat gepaard met een reeks spiersamentrekkingen in de onderbuik . Meestal zijn dit ongeveer 8 grote contracties met een interval van ongeveer een seconde, soms gevolgd door een aantal kleinere contracties die in totaal tot 45 seconden kunnen duren.

Ejaculatiekracht: Over het algemeen is het zo dat hoe meer een man ejaculeert gedurende een dag, hoe kleiner de kracht wordt waarmee de ejaculatie plaats vindt.

Sperma: 60 % wordt gevormd door de zaadblaasjes in de testikels, 38 % door de prostaat en de rest door een aantal klieren.

Frequentie van ejaculeren: Volgens de meeste studies neemt de frequentie af met de leeftijd, gaande van dagelijks ejaculeren op post-puberale leeftijd tot 2 à 3 keer per week bij veertigjarigen. Nochtans zijn grote individuele verschillen mogelijk in dit verband.

Refractaire periode

Na het orgasme worden de kleppen in de bloedafvoerende vaten geopend, het bloed loopt uit de zwellichaampjes en de penis wordt slap. Vanaf dit moment ontstaat er een refractaire periode waarin een man geen orgasme kan krijgen, zelfs al kan hij toch een erectie behouden. Deze periode kan variëren van enkele minuten tot enkele uren (meestal al naargelang de leeftijd. Zie: Seksualiteit bij de man: Mythen en feiten

Na het orgasme volgt een algemeen gevoel van ontspanning en slaperigheid bij de man, veroorzaakt door de stof oxytocine die vrijkomt in de bloedbaan tijdens het orgasme.
© 2007 - 2024 Guy1962, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe zit het vrouwelijke orgasme in elkaarHoe zit het vrouwelijke orgasme in elkaarHoe zit het vrouwelijke orgasme nu eigenlijk inmekaar? Welke lichamelijke veranderingen vinden plaats in het lichaam van…
Seksuele disfuncties: orgasmestoornissenSeksuele disfuncties: orgasmestoornissenDe orgasmestoornis is een vorm van een seksuele disfunctie. Orgasmestoornissen uiten zich bij de vrouw vaak in het gerem…
Ouder worden en de invloed op het seksuele levenOuder worden en de invloed op het seksuele levenAls je ouder wordt, zul je je aanpassen aan leeftijdsgebonden veranderingen. Daarbij horen ook de veranderingen op seksg…

BDSM, sado machochisme eng of interessant?BDSM word vaak gezien als eng, een wereld waarin het moeilijk is door te dringen,denk aan donkere plekken en "rare" mens…
Wat is een orgasme?Is een orgasme een fysieke ontlading of een psychologisch gevoel van overgave. Is het een spirituele ervaring ? Zijn mij…
Guy1962 (193 artikelen)
Laatste update: 13-06-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.