Seksualiteit: seksuele termen en betekenis

Seksualiteit: seksuele termen en betekenis Van Aantrekkingskracht via Coïtus naar Zwangerschapstest en alles wat daar tussen ligt... Dit artikel bevat seksuele termen en hun betekenis van A tot Z.

Letter A

Aantrekkingskracht

Onder aantrekkingskracht wordt de neiging om naar andere voorwerpen, personen of objecten te gaan verstaan. Aantrekkingskracht kan gewenst (je bent verliefd) zijn en ongewenst (hij heeft al een vriendin) zijn.

Aanranding

Onder aanranden wordt het betasten of intimideren van een persoon die dit niet wilt verstaan. Seksueel getinte opmerkingen kunnen ook een vorm van aanranding zijn.

Abortus

Onder abortus wordt het beëindigen van een zwangerschap genoemd. De baarmoeder wordt hierbij leeggezogen via een slangetje dat de vagina ingaat. Het bevruchte eitje of de vrucht komt op deze manier naar buiten. Abortus mag ik Nederland tot een zwangerschap van 24 weken. In België zijn dit slechts 12 weken. Na een bezoek aan de huisarts heb je verplicht 5 dagen bedenktijd voor de abortus wordt uitgevoerd.

Abortuspil

Een zwangerschap kan tot en met 49 dagen na de bevruchting uitgevoerd worden met behulp van de abortuspil.
De pil bevat een middel dat de aanvoer van progesteron belemmert zodat de zwangerschap zich niet verder kan ontwikkelen. Daarnaast moet men 48 uur na de eerste pil met een middel dat weeën opwekt.
De afdrijving van de vrucht lijkt op een hevige maar vaak pijnlijkere menstruatie.

Affectie

Affectie is het hebben van positieve gevoelens of emoties voor iemand. Affectie kan in verschillende voor komen, zoals vriendschap, aantrekkingskracht en verliefdheid.

Afrodisiacum

Een afrodisiacum is een middel dat de sekslust opwekt of ervoor zorgt dat men betere seksprestaties kan leveren zoals een langere erectie. Een afrodisiacum kan zowel op natuurlijke als op synthetische basis zijn.

Afscheiding

Afscheiding (ook wel 'witte vloed' genoemd) is een wittige, gelige substantie die uit de vagina komt. De meeste meisjes krijgen voor het eerst afscheiding als de productie van het vrouwelijke hormoon oestrogeen op gang komt. Met de afscheiding reinigt de vagina zichzelf, zorgen maken is dus niet nodig. Je moet je echter wel na laten kijken door de huisarts wanneer je afscheiding een heel nare geur heeft of een aparte structuur (bijvoorbeeld brokkelig).

Aftrekken

Onder aftrekken wordt het met de hand strelen of wrijven over de penis bedoeld. Dit wordt ook wel masturbatie genoemd. De basistechniek van aftrekken is het leggen van een of twee handen over de stijve penis om vervolgens je handen over de penis van de schacht naar de eikel te laten glijden.

AIDS

AIDS is een ziekte van het afweersysteem. Iemand met AIDS heeft een verlaagde weerstand en is daardoor extra gevoelig voor allerlei infecties die gewoonlijk niet optreden bij een gezond persoon. AIDS wordt veroorzaakt door een virus dat HIV genoemd wordt. Minstens 50% van de mensen die HIV opgelopen heeft ontwikkelt uiteindelijk AIDS. Je kan HIV oplopen door onbeschermd contact met andermans slijmvlies als sperma, voorvocht of moedermelk, of bloed.
Er zijn helaas nog geen medicijnen op de markt die HIV en AIDS kunnen voorkomen of genezen. Wel zijn er remmende medicijnen.

Anale seks

Anale seks is geslachtsverkeer tussen twee mensen via de anus. Zowel twee mannen, twee vrouwen (met behulp van een dildo) als een man en een vrouw kunnen anale seks hebben. Belangrijk bij anale seks is dat het langzaam en rustig opgebouwd wordt met voldoende glijmiddel en dat er een enorm vertrouwen tussen beide personen aanwezig is.

Amenorroe

Amenorroe is het uitblijven van de menstruatie. Als je nog niet zo lang menstrueert kan het voorkomen dat je menstruatie soms een maand uitblijft. Dit is niets om je zorgen over te maken.

Anorgasmie

Anorgasmie is het onvermogen een orgasme te bereiken. Dit kan onder andere komen door medicijngebruik, spanning of drugsgebruik (ook alcohol!).

Androgenen

Product van de testes (bijballen) van een man die door de foetus aangemaakt worden. Zetten aan tot de ontwikkeling van mannelijke voortplantingsmechanismen. De vrouwelijke organen ontwikkelen zich door de afwezigheid van androgenen.

Androgynie

Een androgyn laat zowel de mannelijke als de vrouwelijke aspecten van zichzelf naar voren komen. Het is bij hen soms lastig te zien of je met een man of met een vrouw te maken hebt.

Anilingus

Anilingus is het likken van de anus. Ook dit dient met een beflapje of openknipt condoom te gebeuren vanwege het risico op een geslachtziekte en/of HIV!

Animalseks

Animalseks is het seks hebben met dieren. Dit is strafbaar in Nederland.

Anonieme seksverslaving

Sommige mensen verlangen zo extreem en zo vaak naar seks dat het hun leven nadelig beïnvloed en belemmert. Voor een seksverslaving is diverse hulp te verkrijgen zoals cursussen en therapie.

Anticonceptie

Onder anticonceptie worden middelen die gebruikt worden om een bevruchting (conceptie) te voorkomen. Je hebt anticonceptiemiddelen op hormonale basis, zoals de anticonceptiepil, de anticonceptiepleister en het hormonale spiraaltje. Je hebt ook anticonceptiemiddelen die geen hormonale basis hebben zoals een condoom en het koperspiraaltje.

Areola

De areola is een andere benaming voor tepelhof; dit is het donker gekleurde gebied rondom de tepel

Aseksualiteit

Aseksuele mensen hebben geen seksuele gevoelens. Aseksuelen kunnen zowel mannen als vrouwen zijn en het komt bij ongeveer 1% van de bevolking voor. Aseksualiteit is iets anders dan het celibaat. Bij het celibaat kiest men bewust voor een seksvrij leven terwijl het bij aseksuelen een kwestie van het ontbreken van de seksuele gevoelens betreft.

Letter B

Baard in de keel

Verschijnsel dat zich bij jongens in de puberteit voordoet onder invloed van hormonen. De stem daalt ongeveer een octaaf door het uitgroeien van het strottenhoofd. Dit zorgt voor verlenging van de stembanden. De stem slaat tijdens dit proces soms over, dit wordt de baard in de keel genoemd.

Baarmoeder

De baarmoeder of uterus is een onderdeel van de inwendige geslachtsorganen van de vrouw.

Baffen

Baffen is het likken van de anus. Een ander woord hiervoor is anilingus. Dit dient met een beflapje of openknipt condoom te gebeuren vanwege het risico op een geslachtziekte en/of HIV!

Balzak

De balzak of scrotum is een soort huidzak waarin een deel van de mannelijke geslachtsorganen te vinden is. De balzak bestaat uit twee helften (de ballen) die gescheiden zijn door een soort tussenschot. In ieder deel bevindt zich een zaadbal, bijbal en zaadleider.

BDD

BDD betekent ‘Body Dysmorphic Disorder’. BDD is een stoornis in de lichaamsbeleving. Men is er bijvoorbeeld van overtuigd dat men extreem lelijk is of dat men beter af is zonder kleine teen zonder realistische onderbouwing.

Beffen

Beffen is het likken van de clitoris en de gebieden daaromheen. Er zijn verschillende technieken rondom beffen.

Besnijdenis

Bij een besnijdenis (of circumcisie) wordt de voorhuid van de penis verwijderd. Dit is een populaire ingreep in de Joodse en Islamitische cultuur waar het een religieuze betekenis heeft. In Nederland wordt een besnijdenis meestal uit medische noodzaak uitgevoerd.

Bestialiteit

Bestialiteit is het seks hebben met dieren. Dit is strafbaar in Nederland.

Bevruchting

De bevruchting (ook wel conceptie genaamd) is het proces waarbij een mannelijke kern met een vrouwelijke kern samensmelt tijdens geslachtelijke voortplanting. De kop van de zaadcel van de man dringt hierbij de eicel van de vrouw binnen.

Biseksualiteit

Iemand die biseksueel is voelt zich seksueel aangetrokken tot beide geslachten en heeft geen specifieke voorkeur.

Blauwe ballen

Blauwe ballen kunnen ontstaan wanneer iemand extreem opgewonden is maar geen ejaculatie krijgt. De penis blijft stijf en het bloed blijft daardoor in de ballen wat voor een pijnlijk gevoel kan zorgen en een blauwige kleur veroorzaakt.

Bondage

Bij bondage wordt je vastgebonden of bind je een ander vast. Sommige mensen raken opgewonden van het gevoel van machteloosheid, overlevering of juist macht.

Borsten

Borsten zijn welvingen die gevormd worden door de borstklieren. Bij de vrouwen ontwikkelen deze borstklieren zich in de puberteit terwijl de borstklieren van mannen wel aanwezig zijn maar niet actief zijn.

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is een zwangerschap buiten de baarmoeder. De bevruchte eicel blijft ergens in de eileider, eierstok of buikholte steken. Een beschadiging van de eileiders door bijvoorbeeld verklevingen is de meest voorkomende oorzaak. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap wordt altijd afgebroken omdat het de baarmoeder niet kan bereiken.

Buttplug

Een buttplug is een soort dildo die bestemd is voor bevrediging van de anus. De buttplug heeft een smallere bovenkant die breed uitloopt zodat men rustig aan kan beginnen en zelf de breedte kan bepalen.

Letter C

Candida

Candida is een schimmelinfectie die meestal overgedragen wordt door onbeschermd seksueel contact. Symptomen van Candida zijn jeuk en witte, brokkelige vaginale afscheiding. Plassen of vrijen kan pijnlijk zijn of een branderig gevoel geven.
Een schimmelinfectie gaat meestal vanzelf weer over, indien dit niet zo is kan de arts een geneesmiddel voorschrijven.

Caritas

Caritas is naastenliefde waarbij je je eigen verlangens ondergeschikt maakt.

Chlamydia

Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) die gekenmerkt wordt door een ontsteking van de urinebuis en/of baarmoederhals. Chlamydia is met 60% het meest voorkomende SOA.
Vrouwen hebben vaak relatief weinig klachten, soms wat afwijkende afscheiding of pijn bij het urineren.
De klachten bij mannen zijn vaak duidelijker: vaker moeten urineren wat een brandende pijn kan veroorzaken en afscheiding uit de penis.
Chlamydia moet absoluut behandeld worden met een antibioticum omdat het verklevingen in de baarmoederwand kan opleveren waardoor een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan ontstaan.

Christine le Duc

Christine le Duc is de naam van een van de bekendste sekswinkels van Nederland. Deze winkel heeft ook een website waar je producten kunt aanschaffen.

Cialis

Cialis is een middel dat ervoor zorgt de penis makkelijker en langer stijf wordt. Dit middel wordt veel gebruikt door mensen met een erectiestoornis.

Clitoris

De clitoris is een zeer gevoelig deel van de uitwendige geslachtsorganen van de vrouw. De clitoris bevind zich op het punt waar de kleine schaamlippen samenkomen. Betasten van de clitoris kan tot een orgasme leiden.

Cockring

Een cockring is een (vaak) rubberen ring die voor de seks om de penis van de man gedaan wordt. De penis moet dan al stijf zijn. De cockring zorgt ervoor dat het bloed minder makkelijk uit de penis kan stromen en de penis dus langer stijf blijft.

Coïtus

Coïtus is de Latijsne benaming voor geslachtsgemeenschap.

Condoom

Een condoom is een langwerpig, rubberen soort zakje dat een man om de penis doet om te voorkomen dat zijn lichaamsvocht in aanraking komt met andermans lichaamsvocht. Een correct aangebracht condoom beschermt tegen geslachtziekten en zwangerschap.

Corona

De corona is de rand van de eikel.

Cupiditas

Cupiditas is de liefde die gericht is op het eigen plezier

Cyberseks

Cyberseks is het bedrijven van seks via Internet, dus zonder lijfelijk contact. Wel kan men besluiten elkaar via een webcam of microfoon te bekijken en beluisteren. Tijdens cyberseks kan men elkaar bijvoorbeeld vertellen wat men aanheeft (of juist niet), elkaar opwindende woorden toespelen en elkaar intieme en opwindende verhalen vertellen.

Letter D

Deep throat

Deep throat is een pijptechniek waarbij de vrouw de penis van de man diep in haar keel neemt.

Dildo

Een dildo is een kunstpenis.

Dirty talk

Dirty talk is het voeren van seksueel getinte gesprekken.

Doorbraakbloeding

Een doorbraakbloeding is een onverwachte bloeding uit of van het baarmoederslijmvlies.

Double Dutch

Bij Double Dutch gebruikt men zowel een condoom als een ander anticonceptiemiddel om zich te beschermen tegen zwangerschap en geslachtziekten. Het condoom is het enige middel dat beschermt tegen geslachtziekten.

Droog neuken

Bij droog neuken wrijft men lichaamsdelen tegen elkaar aan om elkaar op te winden en te bevredigen.

Durex

Durex is een fabrikant van condooms.

Dyspareunie

Dyspareunie is het ervaren van pijn tijdens geslachtsgemeenschap. Dit kan een lichamelijke of psychische oorzaak hebben. Soms beïnvloeden beide oorzaken elkaar en gaat men vaginistisch reageren, dat wil zeggen dat de spieren van de vagina zich extreem aanspannen waardoor er niets de vagina in kan.

Letter E

Eendenbek

Een eendenbek is een apparaat waarmee de arts de vagina kan openen om een inwendig onderzoek te verrichten.

Efobie

De voorkeur hebben voor jongens die net uit de puberteit zijn.

Eicel

Een eicel, ook wel ovum genoemd, is een vrouwelijke geslachtcel die na bevruchting door een zaadcel uitgroeit tot een nieuw individu.

Eierstokken

De eierstokken, ook wel ovarium genoemd, zijn de geslachtsklieren van de vrouw. In de eierstokken ontstaan en rijpen de eicellen.
De eierstokken zijn ongeveer 2,5 cm lang en liggen aan weerszijden van de baarmoeder.

Eikel

De eikel is het zeer gevoelige uiteinde van de penis. De eikel is qua gevoeligheid vergelijkbaar met de clitoris.

Eisprong

De eisprong of ovulatie is het vrijkomen van de gerijpte eicel uit de eierstokken. Tijdens de eisprong is de vrouw vruchtbaar.

Ejaculatie

Ejaculatie is het afscheiden van spermacellen en vocht wanneer men klaarkomt. Men kan niet ejaculeren zonder klaar te komen maar wel klaarkomen zonder te ejaculeren.

Erectie

Erectie is de penis in stijve (erecte) toestand

Erectiestoornis

Bij een erectiestoornis doen zich problemen voor met het krijgen of behouden van een erectie. Dit kan zowel lichamelijke als geestelijke problemen als oorzaak hebben.

Erogene zone

Een erogene zone is een lichaamsdeel dat erg gevoelig is voor seksuele prikkeling. Bij de meeste mensen zijn de geslachtsdelen de meest erogene zone maar ook de tepels, de nek, de voeten of de oorlelletjes kunnen een erogene zone zijn.

Eros

Eros is verlangen naar dat wat je mist

Erotiek

Erotiek is de kunst van het verleiden tot het seksualiseren van een intieme situatie.

Escort

Escort is een duurdere versie van prostitutie met meer privacy. De escortdame komt bijvoorbeeld bij de klant thuis.

Exhibitionisme

Exhibitionisme is het prettig vinden om zichzelf te laten bekijken

Letter F

Facesitting

Bij facesitting gaat het meisje met haar vagina op het gezicht van de jongen zitten. De jongen kan haar vervolgens beffen.

Faken

Faken is het doen alsof je een orgasme krijgt terwijl je dit niet hebt. Sommige mensen faken omdat ze bang zijn de ander teleur te stellen. Dit is echter nergens voor nodig want de een komt nou eenmaal makkelijker en sneller klaar dan de ander. Het is verstandiger om samen met je partner te experimenteren waardoor je wel een orgasme kan bereiken.

Fantaseren

Fantaseren is het in gedachten beleven van handelingen en activiteiten die je graag uit zou willen voeren in de praktijk.

Fellatio

Fellatio is een duur woord voor pijpen.

Feromonen

Feromonen worden ook wel sekshormonen genoemd. Het zijn hormonen die een geur afscheiden die aantrekkelijk gevonden wordt door het andere geslacht.

Fetisj

Een fetisj is een seksuele voorkeur voor een bepaald voorwerp.

Fimosis

Fimosis is een aangeboren voorhuidsvernauwing. De man kan de voorhuid niet over de eikel schuiven waardoor hij de penis niet goed kan reinigen.

Flirten

Flirten is het uitdagen van elkaar door middel van woorden en lichaamstaal.

Frigide

Iemand die frigide is, is seksueel ongevoelig.

Letter G

Gardnerella

Gardnerella is een verstoring van de zuurgraad van de vagina. Dit kan onder andere komen door het wassen met een zeep die niet geschikt is om de vagina te reinigen.

Geil

Iemand die geil is is seksueel opgewonden en wil de liefde bedrijven.

Geitenoog

Een geitenoog is een soort ring die de man om de penis kan schuiven, bezet met haren. Dit kan voor extra stimulatie zorgen.

Genderdysforie

Mensen met genderdysforie worstelen met hun geslachtsidentiteit. Zij willen bijvoorbeeld liever een mannenlichaam terwijl ze een vrouwenlichaam hebben.

Genitaliën

Met genitaliën worden de geslachtsorganen bedoeld.

Genitale wratten

Genitale wratten zijn meestal goedaardige huidafwijkingen die ontstaan na een infectie met een virus op of rond de genitaliën. De wratten zijn niet gevaarlijk maar kunnen wel voor een ongemakkelijk of pijnlijk gevoel zorgen tijdens het vrijen.

Gerontofilie

Gerontofilie is het seksueel opgewonden raken van oudere mensen.

Geslachtziekte

Een geslachtziekte is een infectie die men op kan lopen door onbeschermd contact met een ander.

Geslachtsrijp

Wanneer je geslachtsrijp bent ben je in staat kinderen te verwekken.

Geslachtsrol

Een geslachtsrol is een reeks gedragingen die gekoppeld is aan een bepaald geslacht.

Glijmiddel

Een glijmiddel is een middel waarmee seksuele handelingen vergemakkelijkt worden omdat het gebied vochtiger wordt. Glijmiddel kan zowel op water- als op oliebasis gemaakt zijn. Glijmiddel op oliebasis tast het condoom aan.

Gonorroe

Gonorroe of druiper is een seksueel overdraagbare aandoening. Gonorroe moet behandeld worden anders kan het leiden tot onvruchtbaarheid bij zowel de man als de vrouw.

G-spot

De G-spot is een soort verdikt stukje weefsel aan de binnenkant van de vagina dat bij stimulatie door vingers of een penis voor een ejaculatie kan leiden. Over of de G-spot werkelijk bestaat zijn de meningen nogal verdeeld.

Gynaecomastia

Gynaecomastia is het dikker worden van de borsten bij de man. Dit gebeurt meestal in de puberteit onder invloed van de hormonen. Over het algemeen verdwijnt gynaecomastie na een paar maanden vanzelf weer.

Gynotex

Gynotex zijn een soort sponsen die de vrouw tijdens de menstruatie als vervanging van de tampon kan gebruiken. Met deze sponsjes kan met gewoon seks hebben.

Letter H

Hepatitis B

Hepatitis B is een leverontsteking die veroorzaakt wordt door een virus. Het valt onder de SOA’s, al kan de aandoening ook door contact met ander lichaamsvocht als bloed overgedragen worden.

Hermafrodiet

Een hermafrodiet is een individu dat zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen heeft, dus tweeslachtig is.

HIV

HIV is het virus dat uiteindelijk AIDS veroorzaakt. Je kan HIV oplopen door onbeschermd contact met andermans slijmvlies als sperma, voorvocht of moedermelk, of bloed.

Hoer

Een hoer is een persoon dat tegen betaling seksuele handelingen verricht. Een net woord voor hoer is prostituee.

Holebi

Holebi is een afkorting voor homo, lesbi en biseksueel. Het is dus een verzamelnaam voor mensen die op het andere of beide geslachten vallen.

Homofobie

Homofobie is een extreme angst voor homoseksuele mensen. Dit komt vaak voort uit de normen en waarden van iemand.

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit is het zich aangetrokken voelen tot iemand van hetzelfde geslacht. Dit komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor.

Hormonen

Hormonen zijn chemische stoffen die afgegeven worden verschillende klieren aan de bloedbanen. Hormonen zijn verantwoordelijk voor veranderingen in het lichaam en gedrag.

Hyperhidrosis

Hyperhidrosis is overmatig zweten.

Hypospadie

Hypospadie is een aandoening waarbij het uiteinde van de plasbuis niet aan de top van de penis zit maar aan de onderkant van de eikel of nog verder weg.

Hypothalamus

De hypothalamus is een onderdeel van de hersenen dat de seksualiteit reguleert.

Letter I

Implanon

Implanon is een anticonceptiemiddel dat in de vorm van een staafje dat hormonen afgeeft in de bovenarm geplaatst wordt.

Impotentie

Impotentie is het onvermogen een erectie te krijgen of te behouden. Dit komt vaak voor bij oudere mannen of jonge mannen die erg zenuwachtig zijn tijdens de seks.

Incest

Incest is seksueel misbruik tussen gezins- of familieleden.

Interceptie

Interceptie is het voorkomen van zwangerschap nadat men onbeschermde seks heeft gehad. Meestal wordt hiervoor de Morning After pil gebruikt die binnen 48 uur na de onbeschermde seks ingenomen moet worden. Dit middel heeft vaak vervelende bijwerkingen.

Inwendig onderzoek

Bij een inwendig onderzoek onderzoekt de arts de vagina op afwijkingen of onregelmatigheden. Dit wordt vaak met behulp van een eendenbek gedaan, een instrument dat helpt de vagina geopend te houden zodat het onderzoek vergemakkelijkt wordt.

Intimiteit

Intimiteit is een verbondenheid tussen twee of meer mensen. Dit kan seksueel, psychisch of spiritueel zijn.

Letter K

Kama Soetra

De Kama Soetra is een oud liefdesboek uit India. In dit boek komen verschillende aspecten van de seksualiteit aan bod, zoals seksstandjes, versieren en het lichaam.

Kittelaar

Kittelaar is een ander woord voor clitoris.

Klaarkomen

Klaarkomen is een ander woord voor orgasme. Als je heel erg opgewonden bent en je genitaliën gestimuleerd worden kan je een orgasme krijgen. Dit is een heel erg lekker gevoel dat door je hele lichaam kan trekken. Jongens komen iets makkelijker klaar dan meisjes.

Klit

Klit is een ander woord voor clitoris.

Klysma

Een klysma is een instrument om de anus te reinigen. Dit gebeurt met water. Dit is aan te raden voor men anale seks gaat bedrijven.

Koperspiraaltje

Het koperspiraaltje is een niet-hormonaal voorbehoedsmiddel. Door de plaatsing van het spiraaltje is het onmogelijk voor een bevruchte eicel om zich te ontwikkelen en vasthechten in de baarmoeder.

Kunstmatige inseminatie

Kunstmatige inseminatie is het bevruchten op een andere manier dan de door penetratie. Dit kan bijvoorbeeld door met een pipetje sperma in de vagina in te brengen, of door eiceldonatie.

Kunstvagina

Een kunstvagina is een plastic voorwerp met de vorm en textuur van een echte vagina.

Kussen

Kussen is een ander woord voor zoenen.

Kut

Kut is een ander, veelgebruikt informeel woord voor vagina.

Letter L

Labia

Labia is een net woord voor de schaamlippen.

Lapdance

Een lapdance is een soort striptease-act met als doel de ander op te winden.

Lesbisch

Een vrouw die alleen op vrouwen valt wordt lesbisch genoemd.

Leukorrhea

Leukorrhea is een net woord voor de afscheiding die uit de vagina kan komen.

Levitra

Levitra is een middel dat de man kan slikken om een erectie te krijgen en/of langer vast te houden.

Libido

Libido is een ander woord voor de seksdrift en sekslust.

Lichaamsbeeld

Het lichaamsbeeld is de evaluatie van iemand over zijn eigen lichaam. Dit kan positief of negatief zijn.

Liefde

Liefde is de fysieke en mentale aantrekkingskracht tussen twee personen.

Lingerie

Lingerie is speciaal versierd of vervaardigd ondergoed.

Loverboy

Een loverboy is een jongen die een meisje probeert in te palmen met allerlei cadeaus en complimenten om haar na een tijdje als wederdienst te vragen geld voor hem te verdienen door haar lichaam te verkopen.

Lul

Lul is een ander, veelgebruikt informeel woord voor penis.

Lust

Lust is de wens om seks te bedrijven met iemand.

Letter M

Maagd

Iemand die maagd is heeft nog nooit seks gehad in de vorm van penetratie.

Maagdenvlies

Het maagdenvlies is een randje weefsel dat in de vagina zit. De geruchten gaan dat een vrouw die maagd tijdens de eerste keer seks bloedt omdat die maagdenvlies zou scheuren, maar dit is niet waar. De meeste vrouwen bloeden niet tijdens de eerste keer seks. Het maagdenvlies kan ook al eerder opgerekt zijn door tampongebruik.

Maandverband

Maandverband is een hulpmiddel in de vorm van een soort lappen stof die men in het ondergoed plakt of in de vorm van tampons; stoffen ‘sponsjes’ die men in de vagina doet om het menstruatiebloed op te vangen.

Morning After Pil

De Morning After Pil is een pil die je slikt wanneer je onveilige seks gehad hebt. De pil bestaat uit een aantal pillen die je verdeeld over een aantal dagen moet slikken. De pil zorgt ervoor dat een eventueel bevruchte eicel zich niet kan vestigen in de baarmoeder. De Morning After Pil beschermt niet tegen geslachtsziekten en biedt geen 100% zekerheid dat een zwangerschap uitgesloten is!!

Masturbatie

Masturbatie is een ander woord voor zelfbevrediging.

Menarche

Met menarche wordt de eerste menstruatie bedoeld.

Menopauze

In de menopauze heeft een vrouw voor de laatste keer een menstruatie en is dus voor de laatste keer vruchtbaar. Dit wordt ook wel de overgang genoemd. De meeste vrouwen komen tussen de 45 en 55 jaar in de menopauze.

Menstruatie

Iedere vruchtbare vrouw verliest iedere maand de onbevruchte eicel met wat bloed van de baarmoederwand. Dit wordt de menstruatie genoemd.

Micropenis

Een micropenis is een penis die in slappe toestand maximaal 4 cm meet. Een micropenis komt bij circa 0,6% van de mannen voor.

Mirena

De Mirena is een hormonaal anticonceptiemiddel. Het is een spiraaltje dat in de vagina gebracht wordt en daar ongeveer 5 jaar mag blijven zitten. Het spiraaltje scheidt hormonen af die een zwangerschap voorkomen.

Misbruik

Misbruik is het ongewenst verrichten van seksuele handelingen.

Miskraam

Een miskraam is een onvoltooide zwangerschap die afgestoten wordt door het lichaam.

Letter N

Natte droom

Een natte droom is een orgasme tijdens de slaap van een jongen. Dit komt vrij vaak voor in de puberteit.

Neppenis

Een neppenis is een ander woord voor dildo.

Neuken

Neuken is een ander woord voor penetratie.

Nuvaring

De Nuvaring is een hormonaal anticonceptiemiddel. Het is een rubberachtige ring die de vrouw gedurende drie weken in de vagina stopt die geleidelijk hormonen afgeeft waardoor een zwangerschap voorkomen wordt. Men kan gewoon seks hebben met de ring in.

Nymfomaan

Een nymfomaan is een vrouw die extreem veel met seks bezig is, zowel lijfelijk als mentaal.

Letter O

Ochtenderectie

Een ochtenderectie is een erectie in de morgen, dit wordt ook wel een ODOL (ontzettend dikke ochtend lul) genoemd in de volksmond.

Oestrogeen

Oestrogeen is een vrouwelijk geslachtshormoon dat een belangrijke rol speelt bij de zwangerschap en geslachstbepaling.

Ongesteldheid

Ongesteldheid is een ander woord voor menstruatie.

Ontmaagding

Ontmaagding is de eerste keer penetratie voor zowel een jongen als meisje.

Oogcontact

Oogcontact kan een onderdeel van flirten en verleiden zijn. Men kijkt elkaar hierbij aan, of juist niet.

Ontharen

Ontharen is het verwijderen van ongewenste haren. Dit kan bijvoorbeeld met een scheermesje of epileerapparaat.

Orale seks

Orale seks is een ander woord voor pijpen of beffen.

Orgasme

Orgasme is een ander woord voor klaarkomen. Als je heel erg opgewonden bent en je genitaliën gestimuleerd worden kan je een orgasme krijgen. Dit is een heel erg lekker gevoel dat door je hele lichaam kan trekken. Jongens komen iets makkelijker klaar dan meisjes.

Overtijdsbehandeling

Een overtijdsbehandeling is een abortus die gepleegd tot maximaal 16 dagen nadat de vrouw ongesteld had moeten worden. De verplichte 5 dagen bedenktijd die een abortus kent tellen hierbij niet.

Ovulatie

Ovulatie is een ander woord voor de eisprong bij de vrouw.

Letter P

Parafilia

Parafilia is het houden van een andere manier van seks dan gangbaar is. Men kan bijvoorbeeld opgewonden raken van gedragen ondergoed.

Pedofilie

Pedofilie is wanneer een volwassene seks heeft men een minderjarige. Dit kan vrijwillig of onvrijwillig zijn.

Pijpen

Pijpen is het met de mond bevredigen van de man door middel van het likken en zuigen aan de penis.

Penis

De penis is het geslachtsdeel van de man.

Perineum

Het perineum is het stukje huid tussen de anus en de penis bij een man. Sommige mannen vinden stimulatie hiervan erg prettig. Anderen vinden het kietelen.

Pessarium

Een pessarium is een niet-hormonaal voorbehoedsmiddel. Het is een soort rubberen kapje dat de vrouw voor de seks inbrengt in de vagina. Het heeft een betrouwbaarheid van ongeveer 95% bij correct gebruik.

Plasseks

Mensen die aan plasseks doen genieten ervan elkaar onder te plassen of poepen.

Platjes

Platjes zijn een andere benaming voor schaamluis, een seksueel overdraagbare aandoening.

Pleisterpil

De is pleisterpil een hormonaal anticonceptiemiddel. De vrouw plakt een pleister die geleidelijk hormonen afstaat op haar lichaam die daar gedurende drie weken mag blijven zitten.

PMS

PMS is het PreMenstrueel Syndroom. Vrouwen die hier last van hebben worden depressief, ziek en moe enkele dagen voordat hun menstruatie inzet. Dit gaat tijdens of na de menstruatie weer over.

Porno

Porno is beeld- of geluidsmateriaal van andere mensen die met elkaar vrijen.

Preputium

Preputium is een nette benaming voor voorhuid.

Priapisme

Priapisme is een spontane en aanhoudende erectie zonder dat de jongen seksueel opgewonden is. Dit kan erg gevaarlijk zijn, daarom is het belangrijk dat je zo snel mogelijk (binnen zes uur) een doktersbehandeling krijgt.

Prikpil

De prikpil is een hormonaal voorbehoedsmiddel. De vrouw krijgt dan 1 keer in de 3 maanden een prik die hormonen afgeeft aan het bloed wat een zwangerschap voorkomt.

Progesteron

Progesteron is een hormoon dat ervoor zorgt dat de baarmoeder gereed is voor een zwangerschap. Het hormoon wordt afgescheiden door de eierstokken.

Prostaat

De prostaat is een klier in de anus van de man. Sommige mannen vinden het prettig wanneer de prostaat gestimuleerd wordt.

Prostituee

Prostituee is een net woord voor hoer.

Puberteit

De puberteit is een levensfase die gemiddeld tussen de 12 en 18 jaar optreedt. In de puberteit ondergaat men hevige lichaams- en geestelijke veranderingen die voor veel verwarring kunnen zorgen.

Letter R

Relatietherapie

Soms zie je niet meer zitten in je relatie en kom je er samen niet meer uit. Je kan dan besluiten in relatietherapie te gaan. Een relatietherapeut kan je helpen de problemen op een rijtje te zetten en oplossingen te verzinnen.

Rimmen

Rimmen is het likken van de anus.

Rukken

Rukken is een ander woord voor aftrekken bij de man.

Letter S

Sadomasochisme

Sadomasochisme is een vorm van seks waarbij men opgewonden raakt van het idee geen macht en controle te hebben of juist wel. Sommige mensen vinden het prettig om hierbij pijn gedaan te worden.

Schaamhaar

Schaamhaar is het haar op en rond de geslachtdelen groeit. De kleur van het schaamhaar is vaak enkele tinten donkerder dan de haarkleur.

Schaamlippen

De schaamlippen zijn de huidplooien tussen de liezen en de vagina van de vrouw. De schaamlippen kunnen erg verschillen in grootte en kleur.

Schaamluis

Schaamluizen zijn insecten die zich hechten in het schaamhaar van de man of vrouw. Deze zijn overdraagbaar tijdens de seks. Het belangrijkste en opvallendste symptoom is jeuk. Men kan de schaamluis behandelen met een speciale shampoo.

Scheren

Door middel van scheren kan je overtollig of ongewenst lichaamshaar verwijderen.

Schimmelinfectie

Een schimmelinfectie wordt meestal overgedragen wordt door onbeschermd seksueel contact. Symptomen van een schimmelinfectie zijn jeuk en witte, brokkelige vaginale afscheiding. Plassen of vrijen kan pijnlijk zijn of een branderig gevoel geven.
Een schimmelinfectie gaat meestal vanzelf weer over, indien dit niet zo is kan de arts een geneesmiddel voorschrijven.

Scrotum

Het scrotum is het gedeelte dat zich achter de penis bevindt. Hierin bevinden zich onder andere de ballen.

Seksblos

Wanneer je erg opgewonden bent kan je een zogenaamde seksblos krijgen, dit is een rode gloed over je wangen.

Seksspeeltjes

Er zijn diverse seksspeeltjes op de markt op je seksleven interessanter te maken. Naast de dildo’s en vibrators zijn er bijvoorbeeld ook trileitjes die de vrouw in de vagina kan stoppen.

Seksverslaving

Iemand die een seksverslaving heeft is alleen nog maar gefocust op seks en het verkrijgen van seks. Dit is vaak dwangmatig.

Smegma

Smegma is de afscheiding uit de penis van de man.

SOA

SOA is de afkorting voor Seksueel Overdraagbare Aandoening.

Softcup

Een softcup is een soort stevig zakje wat de vrouw in de vagina kan doen om menstruatiebloed op te vangen. Met de softcup kan men ook vrijen.

Soloseks

Soloseks is een andere benaming voor zelfbevrediging.

Spaanse vlieg

De Spaanse vlieg is een afrodisiacum dat gemaakt wordt van een kever. Het is echter een middel dat bij kleine hoeveelheden al dodelijk kan zijn!

Speculum

Een speculum is een ander woord voor de ‘eendenbek’ waarmee de arts de vagina openzet om een inwendig onderzoek te verrichten.

Sperma

Sperma is de doorzichtige substantie die een man afscheidt tijdens het orgasme. In het sperma bevinden zich de zaadcellen, samen met een heleboel water.

Spiraaltje

Een spiraaltje is een voorbehoedsmiddel dat in de baarmoeder van de vrouw geplaatst kan worden om te voorkomen dat een bevruchte eicel zich in de baarmoeder kan nestelen.

Sterilisatie

Sterilisatie is een chirurgische, vaak onomkeerbare ingreep, waarbij ervoor gezorgd wordt dat de man of vrouw zich niet meer kan voortplanten.

Stijve

Een stijve is een penis in erecte toestand.

Striae

Striae is een soort littekenweefsel dat ontstaan wanneer de huid erg snel groeit. Er ontstaan dan een soort scheurtjes in de huid.

Strippen

Strippen is een poging om een ander te verleiden door het langzaam en verleidelijk uittrekken van kledingsstukken. Dit kan op muziek gedaan worden.

Syfilis

Syfilis is een seksueel overdraagbare aandoening. Het belangrijkste symptoom zijn zweertjes. Behandeling is noodzakelijk omdat het kan leiden tot onvruchtbaarheid!

Letter T

Tampon

Een tampon is een soort sponsje dat de vrouw in de vagina kan inbrengen om menstruatiebloed op te vangen. Met de tampon kan de vrouw ook zwemmen.

Tamponziekte

De tamponziekte kan ontstaan wanneer een tampon zich te lang in de vagina bevindt. Er kunnen dan infecties optreden die levensgevaarlijk kunnen zijn. Het is daarom belangrijk om de tampon zo vaak mogelijk te verwisselen en goed op de hygiëne van het tampongebruik te letten.

Tantraseks

Tantraseks is een vorm van seks die gebaseerd is op Oosterse wijsheden. Het is meer gericht op meditatie en geestelijk verbintenis dan op een orgasme. Bij de man probeert men zelfs een zaadlozing te voorkomen.

Telefoonseks

Bij telefoonseks heeft men erotisch en/of seksueel getinte gesprekken over de telefoon waarmee men elkaar opwindt.

Terugtrekken

Terugtrekken is het fenomeen waarbij de man de penis vlak voordat hij klaar komt uit de vagina van de vrouw haalt. Dit is een erg onbetrouwbare methode van anticonceptie.

Testosteron

Testosteron wordt gezien als hét mannelijke geslachtshormoon. Het speelt een grote rol bij het ontstaan en in stand houden van de mannelijke eigenschappen.

Tongzoenen

Bij het tongzoenen speelt men met elkaars tong. Men kan rondjes draaien, zachtjes likken of zelfs zachtjes bijten.

Toompje

Het toompje is het stukje huid waarmee de eikel vastzit aan de voorhuid. Het toompje is erg gevoelig.

Transseksueel

Een transseksueel is iemand die zich mannelijk voelt maar in een vrouwenlichaam zit of vice versa.

Travestie

Bij travestie verkleedt men zich zoals het andere geslacht zich kleedt. Voor sommige transseksuelen is dit een oplossing

Trio

Een trio is een vrijpartij met drie mensen tegelijk. Dit kan zowel met allemaal mannen of allemaal vrouwen of een combinatie hiervan zijn.

Tussentijdse bloeding

Een tussentijdse bloeding is een bloeding uit de vagina die optreedt buiten de menstruatieperiode. Dit kan verschillende oorzaken hebben maar is meestal niet ernstig. Het kan een symptoom zijn van een SOA, een reactie op een (nieuw) anticonceptiemiddel of wanneer er voor het eerst iets in je vagina geweest is.

Letter U

Urofilia

Urofilia is het opgewonden raken van plasseks.

Uterus

Uterus is een andere benaming voor de baarmoeder.

Letter V

Vagina

De vagina is de opening tussen de benen van de vrouw naar de baarmoeder en de eileiders.

Vaginale infectie

Een vaginale infectie kan ontstaan door slechte hygiëne of onbeschermd seksueel contact en moet behandeld worden met een antibioticum.

Vaginale scheten

Vaginale scheten kunnen voorkomen tijdens de penetratie doordat er lucht in de vagina gepompt kan worden die er ook weer uit komt.

Vaginisme

Mensen met vaginisme ervaren pijn wanneer er iets in hun vagina gestopt wordt. Veel vrouwen met vaginisme kunnen niet eens een vinger in de vagina inbrengen. Of vaginisme een psychische of een fysiologische oorzaak heeft is nog niet helemaal duidelijk.

Vasectomie

Een andere naam voor de sterilisatie van de man.

Veilig vrijen

Onder veilig vrijen verstaat men het vrijen met een voorbehoedsmiddel.

Venusheuvel

De venusheuvel loopt van ongeveer 5 cm onder de navel tot aan de vagina. De venusheuvel is vaak bedekt met schaamhaar.

Verkrachting

Ongewilde penetratie wordt verkrachting genoemd. Hier kan men aangifte bij de politie voor doen.

Verleiden

Verleiden is het proces van de ander overhalen tot seksueel contact.

Vertekend lichaamsbeeld

Mensen met een vertekend lichaamsbeeld ervaren hun lichaam positiever of (meestal) negatiever dan het in werkelijkheid is.

Viagra

Viagra is een pil om een erectie langer vast te houden.

Vibrator

Een vibrator is een apparaatje wat trillingen veroorzaakt, meestal in verschillende sterktes. Een vibrator kan gebruikt worden bij (zelf)bevrediging.

Vingeren

Vingeren is het bevredigen van de vrouw door haar geslachtsdelen te strelen, aan te raken en te masseren.

Virtuele seks

Virtuele seks is seks zonder lijfelijk contact. Dit kan bijvoorbeeld op chatsites.

Vluggertje

Een vluggertje is een heel snelle vrijpartij waarbij men vaak de kleding aanhoudt.

Voorbehoedsmiddel

Een voorbehoedsmiddel is een vorm van anticonceptie waarmee men poogt een zwangerschap te voorkomen.

Voorbinddildo

Een voorbinddildo is een dildo waar een soort van riem aanzit die men aan kan snoeren om zo een ander te penetreren. Sommige lesbiennes gebruiken dit.

Voorhuid

De voorhuid is het stukje huid aan de penis dat over de eikel valt.

Voorspel

Onder voorspel verstaat men het elkaar opwinden voordat men werkelijk aan seks begint.

Voortijdige zaadlozing

Een voortijdige zaadlozing is een zaadlozing die (te) snel ontstaat bij bevrediging of penetratie. Veel jonge mannen hebben hier last van en schamen zich hier (onnodig) voor. Het kan helpen om vlak voor de penetratie als eens klaargekomen te zijn.

Voorvocht

Voorvocht is het vocht dat uit de penis komt voordat de werkelijke zaadlozing komt. Ook in voorvocht kunnen zaadcellen zitten die voor een zwangerschap kunnen zorgen.

Voyeurisme

Voyeurisme is het opgewonden raken van het bekijken van andere mensen.

Vreemdgaan

Wanneer je vreemdgaat heb je onafgesproken seks met een ander dan je partner. In de meeste relaties is vreemdgaan not-done.

Vrijen

Vrijen is het liefkozen en bevredigen van elkaar.

Vrouwenbesnijdenis

Bij vrouwenbesnijdenis wordt de vulva van de vrouw verminkt. Soms gaat het alleen om een sneetje in de clitoris maar vaak wordt de hele clitoris en de binnenste schaamlippen verwijderd. Soms worden de buitenste schaamlippen zelfs aan elkaar genaaid met een kleine opening voor menstruatiebloed. Meestal wordt vrouwenbesnijdenis uit religieuze opvattingen uitgevoerd, of om aan een heersend schoonheidsideaal te voldoen.

Vrouwencondoom

Een vrouwencondoom is een soort flexibel zakje dat de vrouw in de vagina doet om zichzelf tegen zwangerschap te beschermen.

Vruchtbaarheid

Onder vruchtbaarheid wordt het in staat zijn zwanger te worden/iemand zwanger te kunnen maken verstaan.

Vulva

Met vulva worden de uitwendige geslachtsdelen van de vrouw bedoeld.

Letter W

Witte vloed

Witte vloed is een andere benaming voor vaginale afscheiding.

Letter Y

Yasmin

De Yasmin een anticonceptiepil.

Letter Z

Zaadlozing

Een zaadlozing is het ejaculeren van de man waarbij er sperma de penis uitdruppelt of spuit.

Zelfbevrediging

Zelfbevrediging is het bevredigen van zichzelf. Dit kan met de hand gedaan worden maar ook met een hulpmiddel als een vibrator of dildo.

Zoöfilie

Zoöfilie is het opgewonden raken van dieren en seks met hen willen of hebben. Dit is strafbaar in Nederland.

Zwangerschapstest

Wanneer je denkt dat je zwanger bent kan je een doen om dit te controleren. Hierbij wordt een bepaald niveau van een hormoon gemeten in je urine. Dit hormoon wordt alleen aangemaakt wanneer een vrouw zwanger is. Een zwangerschapstest kan je bij de drogist of apotheek kopen of bij de huisarts laten doen.
© 2008 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Seksuele disfuncties: orgasmestoornissenSeksuele disfuncties: orgasmestoornissenDe orgasmestoornis is een vorm van een seksuele disfunctie. Orgasmestoornissen uiten zich bij de vrouw vaak in het gerem…
Seksuele disfuncties: pijnstoornissenSeksuele disfuncties: pijnstoornissenPijnstoornissen vormen een aparte categorie seksuele disfuncties. De twee meest voorkomende pijnstoornissen in de seksuo…
GeslachtsontwikkelingVrijwel iedereen kent wel het verschil tussen het lichaam van de man en de vrouw. Dat deze geslachtskenmerken eens gevor…

Tekenen van seksuele aantrekkingskrachtTekenen van seksuele aantrekkingskrachtIn de hedendaagse maatschappij worden uiterlijke schoonheid, lichamelijke aantrekkelijkheid en seksuele uitstraling besc…
Probleem of stoornis: ParafilieënMen spreekt uitsluitend van een parafilie wanneer de persoon zelf veel last ondervindt van de seksuele fantasieën of han…
Bronnen en referenties
  • http://www.kiesbeter.nl/medischeinformatie/sadisme/sadisme/medische-encyclopedie/
Melod (654 artikelen)
Laatste update: 31-07-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.