Passie in je relatie

Passie in je relatie We hebben gemiddeld één keer in de vier dagen seks. Toch wordt er in veel slaapkamers alleen nog maar geslapen. Is het erg als de passie verdwijnt uit je relatie, terwijl die verder prima is?
Vooral seks wordt onder passie verstaan. Het betekent je zonder remmen, letterlijk lichamelijk aan elkaar overgeven.
In een nieuwe relatie lijkt dit allemaal moeiteloos te gaan en is het heerlijk om elkaar te zien en de passie, seks en lust zijn op dit punt van een relatie dan ook erg belangrijk. Passie onderscheidt de nieuwe relatie van andere relaties die je bijvoorbeeld hebt met je vriendin, broer of zus.

Tussen de geliefden zorgt seks voor lichamelijke bevrediging en intimiteit. Als de relatie wat langer bestaat gaat de nieuwigheid eraf en wordt de passie automatisch wat minder. Verliefdheid verandert dan in liefde en hier hoort weer geborgenheid en vertrouwen bij. De seks is natuurlijk nog steeds wel belangrijk maar krijgt een andere betekenis en wordt minder passioneel.

Wat komt er na de roze bril

Na een jaar of 10 is de roze bril meestal zo goed als verdwenen. Misschien zijn er kinderen of werken jullie veel en kost dit veel energie of is er simpelweg de sleur binnen geslopen. De passie brandt op een waakvlammetje of is helemaal uitgedoofd.

Het is over het algemeen niet erg als seks niet meer op de eerste of de tweede plaats staat als beide partijen hier geen problemen mee hebben, en je het verder wel gewoon leuk hebt met elkaar.
Wel wordt het erg als één van de twee het wél als een probleem ervaart, dan moet je stappen gaan ondernemen en desnoods hulp inschakelen van een professional. Dit geldt ook als één of beide partners om medische redenen geen zin meer heeft in seks.

Het kan ook zijn dat als je al jaren samen bent de passie gewoon over is en dat de seks niet meer zo hoeft.

Levensbehoefte

Maar als ook de vertrouwdheid en lichamelijkheid er niet meer zijn en je meer een soort van verstandshuwelijk hebt, dan moet je je gaan afvragen wat de liefde voor elkaar nog te betekenen heeft. De kans dat in zo'n relatie één van beide partners verliefd wordt op een ander is dan ook behoorlijk groot.
Maar wat kun je doen als niet alleen de passie, de seks en de intimiteit is verdwenen? Zowel voor seks, lichamelijkheid en intimiteit geld: zin kun je maken.

Zo kom je uit de sleur

  • Onderneem samen weer leuke en nieuwe dingen. Je doet meteen weer iets dat je samen leuk vindt wat natuurlijk ook weer gespreksstof oplevert.
  • Maak zin, heeft je partner zin en jij niet, ga dan toch eens in op zijn aanhalingen, vaak komt de zin dan vanzelf.
  • Durf te experimenteren, lekker spannend.
  • Communiceer over seks, vertel elkaar dingen die je fijn en prettig vindt.
  • Streef naar kwaliteit, als je al lang samen bent telt het niet meer hoe vaak je het doet en is de kwaliteit belangrijker.
  • Ben je te druk: plan het in je agenda.
© 2008 - 2024 Mirjam, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Liefde of lust?Liefde of lust?Hoe weet je of je echt verliefd bent op iemand en dat het dus niet alleen om een fysieke aantrekkingskracht, maar ook om…
Wat willen mannen in een relatie?Wat willen mannen in een relatie?Wat willen mannen in een relatie? Wat doet ze besluiten om een verhouding serieus te nemen en zich vast te leggen? Natuu…
Chemie van de liefdeChemie van de liefdeIs de chemie van de liefde een metafoor, of gebeurt er chemisch inderdaad iets met de mens als we verliefd worden? Wat g…
Erotomanie: extreem verliefd op iemandErotomanie: extreem verliefd op iemandErotomanie wordt ook wel het syndroom van Clérambault genoemd. Het komt vooral voor bij mensen die een depressieve achte…

Waarom mannen betalen voor seksVoor de meeste mannen betekent het niks om een prostituee op te zoeken. En moeten vrouwen zich pas zorgen maken als de m…
Waarom gaan vrouwen vreemdWaarom gaan vrouwen vreemdWaarom gaan vrouwen vreemd? Zijn ze op zoek naar spanning en sensatie? Ontevreden met de relatie die ze al hebben of gaa…
Mirjam (91 artikelen)
Gepubliceerd: 12-08-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.