Verhoog je libido

Verhoog je libido Het is een bekend feit dat mannen makkelijker zin krijgen in seks dan vrouwen. Het is ook bekend dat mannen vaker zin hebben in seks dan vrouwen. Een vreemd mechanisme in de natuur die voor veel problemen kan zorgen in een relatie. Wanneer één persoon in die relatie een beduidend lager libido heeft dan de ander, kunnen frustraties ontstaan en ruzies. Het is ook niet ongebruikelijk dat er situaties ontstaan waarin de relatie beëindigd wordt door dit probleem.

Wanneer je zelf een laag libido hebt

Wanneer je zelf weinig zin hebt in seks, vergeleken met je partner kan dit door allerlei dingen komen. Meest voor de hand liggend is zeggen dat de ander gewoon een bovengemiddelde libido heeft. Om dit te bepalen dienen we naar enkele gemiddelden te kijken voordat we verder gaan. Bij een jong koppel, of in een relatie die korter dan twee jaar bestaat is het "normaal" om twaalf á dertien keer per maand te vrijen. Dit komt natuurlijk door het "nieuwe" van de relatie, wanneer je langer bij je partner bent daalt dit natuurlijk. Na ongeveer vijf jaar kom je op een stabiel punt aan. Gemiddeld wordt dan nog zo'n acht tot tien keer per maand de liefde bedreven, vaak een stuk "kalmer" dan in de prille stadia van de relatie. Dit komt er dus op neer dat het heel normaal is om zo'n twee á drie keer per week te vrijen. Zit je hier aan, maar zegt je partner alsnog dat je een te laag libido hebt, dan kun je rustig zeggen dat dit niet het geval is.

Zit je hier onder, dan kan het kloppen dat je libido lager dan gemiddeld is, maar zelfs dan kan dit nog steeds een heleboel redenen hebben. Vaak is de oorzaak psychologisch, wanneer je niet lekker in je vel zit, vermindert ook je zin in seks. Maar, bijvoorbeeld, het slikken van medicijnen is ook een veel voorkomende oorzaak. Wist je dat de anticonceptiepil een desastreus effect op je libido kan hebben? Controlleer, wanneer je medicijnen slikt, of een verlaagde libido één van de bijwerkingen is. Is dit het geval dan is het moeilijk hier iets aan te doen.

Wanneer je niet lekker in je vel zit, heb je ook automatisch minder zin in seks. Het is dan vooral belangrijk om je beter te gaan voelen. Dit kun je doen door meer rust te nemen, meer tijd voor jezelf. Neem, bijvoorbeeld, een lekker warm bad en lees een goed boek. Luister naar kalmerende muziek, of ga mediteren. Er zijn ontelbaar veel manieren om lekkerder in je vel te zitten.

Het kan ook zijn dat er een omgevingsfactor speelt die je dusdanig stoort dat je zin in seks afneemt. Neem eens een kritische blik naar je dagelijks leven. Zit je midden in een verbouwing, werk je veel overuren, is het altijd een rotzooi in huis? Dit kan er voor zorgen dat je hoofd niet naar seks staat. Wanneer de storende factor te verhelpen is, doe dit dan. Werk minder overuren, hou eens een flinke opruimdag, etc.

Wanneer je partner een laag libido heeft

Ook wanneer je denkt dat je partner een te laag libido heeft, kijk dan eerst hierboven naar de "norm". Zitten jij en je partner hier duidelijk onder, dan kan het inderdaad kloppen dat je partner een beneden-gemiddeld libido heeft. Belangrijk is dat je hier geen al te groot punt van gaat maken en het te accepteren als de huidige situatie. Ga niks forceren, want hier help je je relatie geen zier mee. Maak het wel bespreekbaar, maak duidelijk dat je het prettiger zou vinden als jullie vaker seks hebben en dat je wilt proberen om hier een oplossing voor te vinden.

Je partner kan om allerlei redenen minder zin hebben in seks dan gemiddeld. Is dit ineens op komen zetten, dan kan het heel goed zijn dat je partner niet lekker in zijn of haar vel zit. Geef je partner de ruimte om te ontspannen en tijd voor zichzelf te vinden. Probeer zijn of haar leven wat makkelijker te maken door taken die je partner meestal doet over te nemen. Bereid eens een keer een lekker diner en dek de tafel mooi. Zet er een goede fles wijn bij (een Chablis, bijvoorbeeld) en zorg voor een romantische sfeer.

Ook een goede optie is om je partner een lekkere massage aan te bieden. Dit hoeft nergens toe te leiden, als jij en je partner er maar van genieten. Ben je niet zo goed in het geven van massages, dan hier een korte uitleg hoe je een goede massage geeft:
  • Vraag je partner om op de buik te gaan liggen
  • Ga naast je partner, of over je partner heen zitten. Let er op dat je niet te zeer op hem of haar leunt
  • Doe een kleine hoeveelheid massageolie op je hand en wrijf dit met je handen warm
  • Maak nu stevige wrijfbewegingen over de rug van je partner. Niet zo hard dat het pijn doet of onprettig is, maar ook niet al te voorzichtig
  • Let er op dat je alles wat je aan de linkerzijde van de rug doet, dit herhaalt aan de rechterzijde en vice versa
  • Let op de reactie van je partner en pas je methode desgewenst aan
  • Hou dit minimaal vijftien minuten vol
© 2008 - 2024 Newton, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sporten voor een beter libidoSporten voor een beter libidoWanneer we jong en energiek zijn is er meestal niets mis met ons libido. Zin in seks hebben we vaak bijna dagelijks, maa…
Epilepsie en de invloed op de seksualiteitEpilepsie en de invloed op de seksualiteitEpilepsie zelf is niet vaak een probleem tijdens het vrijen, wel komen seksuele problemen bij mensen met epilepsie iets…
Dwangstoornis en de invloed op de seksualiteitDwangstoornis en de invloed op de seksualiteitEen dwangstoornis wordt ook wel dwangneurose genoemd. Iemand heeft last van steeds terugkerende opdringerige obsessieve…

Sekseverschillen in seksueel gedrag. Gevolg van evolutie?Mannen en vrouwen verschillen in seksueel gedrag. Mannen hebben minder moeite met seksuele avontuurtjes dan vrouwen. Ver…
Wat is een seksuele fetisj en hoe kom je er vanaf?Wat is een seksuele fetisj en hoe kom je er vanaf?Een seksuele of erotische fetisj , is een voorliefde voor een bepaald voorwerp of materiaal, dat over het algemeen genom…
Newton (27 artikelen)
Laatste update: 27-10-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.