Dwangstoornis en de invloed op de seksualiteit

Dwangstoornis en de invloed op de seksualiteit Een dwangstoornis wordt ook wel dwangneurose genoemd. Iemand heeft last van steeds terugkerende opdringerige obsessieve gedachten, waarbij vaak ook dwangmatige handelingen op rituele wijze worden uitgevoerd. De dwang is een manier om een bepaalde angst te vermijden. Een bekend voorbeeld van dwang is smetvrees. In sommige gevallen kan een dwangstoornis leiden tot seksuele problemen en tot relatieproblemen.

Wat een dwangstoornis is

Iemand die lijdt aan een dwangstoornis heeft last van dwangmatig denken (obsessies), waarbij gedachten zich erg kunnen opdringen. Daarbij horen vaak rituelen die op strikte wijze moeten worden uitgevoerd. Het is een psychische aandoening, waarbij iemand last van dwang heeft om een bepaalde angst uit de weg te gaan. Het wordt ook wel een compulsief-obsessieve stoornis genoemd. Hoewel iemand zich ervan bewust is dat de dwanggedachten niet normaal zijn, kan iemand er toch niet mee stoppen.

Seksuele problemen

Mensen die last hebben van een dwangstoornis, kunnen seksuele problemen krijgen. Zo kan het zijn dat ze geen zin meer hebben in vrijen, niet meer opgewonden kunnen raken of geen hoogtepunt meer kunnen krijgen. Dwang kan hiervan de oorzaak zijn. Ook kan het zijn dat het een gevolg is van stress, depressieve gevoelens of dat er bepaalde medicijnen worden voorgeschreven die de behoefte naar seks doen verminderen. Iemand met een dwangstoornis heeft vaker seksuele problemen dan iemand zonder dwang.

Relatieproblemen

Het kan een probleem vormen in de relatie. Er kan door de dwang een gebrek ontstaan aan tederheid, intimiteit en romantiek omdat je hierbij ontspannen moet zijn. Iemand met dwang is voortdurend gestrest dat kan een behoorlijk probleem vormen. Stress werkt uitputtend, waardoor je ook te moe kunt zijn voor seks. Er kan een afstand tussen jou en je partner ontstaan. Seksuele problemen zijn vaak goed op te lossen. Probeer vooral open en eerlijk te zijn naar je partner. Soms kan er een cognitief gedragstherapeut worden ingeschakeld om de dwang aan te pakken.

Seks vermijden

Er kunnen verschillende redenen zijn voor het ontstaan van seksuele problemen. Het kan zijn dat iemand door zijn dwang seks ineens te gevaarlijk vindt, en er het liefst niets mee te maken heeft. Het kan zijn dat je door de dwang de verkeerde gedachten krijgt bij seks en dat je jezelf een gevaar vindt voor je partner. Het kan een sluipend proces zijn, waarbij je geleidelijk aan minder behoefte krijgt. Bij een dwangstoornis horen meestal ook depressieve gevoelens. Hierdoor kan iemand minder plezier beleven aan dingen, ook om te vrijen.

Oorzaken

Problemen bij het vrijen hoeven niet altijd te liggen aan de dwangstoornis, het kan ook zijn dat je bent uitgekeken op je partner of andersom. In het begin van de relatie springen de vonken er misschien nog vanaf, dat wordt op een gegeven moment anders. Er kan ook een lichamelijke oorzaak zijn waardoor iemand zijn libido verliest. Probeer na te gaan of jouw seksuele problemen komen door de dwangstoornis, of dat er misschien wat anders aan de hand is.

Is er echt een probleem?

Voor veel mensen is seks erg belangrijk. Als het niet meer gaat zoals je gewend was, kun je denken dat er grote problemen zijn. Vaak blijkt als je er met je partner over praat, dat het probleem minder groot is dan je denkt. Het kan zijn dat je partner het niet zo erg vindt als je een tijdje minder behoefte hebt aan seks. De kans is groot dat je problemen met je partner kunt oplossen. Er is pas een probleem wanneer zowel jij of je partner het als een probleem ervaart. Praat er over met je partner en probeer alles te bespreken. Wanneer je er niet over praat, kan het zijn dat je je schuldig gaat voelen of dat er spanningen ontstaan.

Medicijnen

Sommige problemen hebben een oorzaak dat goed is op te lossen, bijvoorbeeld als de seksuele problemen zijn ontstaan door medicijnen. Sommige medicijnen kunnen als bijwerking hebben dat je minder behoefte hebt aan seks of dat de man niet meer een erectie kan krijgen. Dit komt voor bij bepaalde antidepressiva. Wanneer je vermoedt dat het verminderde libido komt door de medicijnen, lees de bijsluiter of neem contact op met de huisarts. Overleg met de huisarts of een ander medicijn mogelijk is of dat je de dosis kunt verminderen. Het is niet altijd mogelijk om voor een lagere dosis te kiezen, omdat in sommige gevallen de angst, en dus de dwang, weer kan terugkomen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dwangstoornis: behandeling van obsessieve gedachtenDwangstoornis: behandeling van obsessieve gedachtenMensen die lijden aan een dwangstoornis hebben last van dwangmatige gedachten waarbij er vaak ook sprake is van dwangmat…
Dwangstoornis: het vaststellen van de diagnoseDwangstoornis: het vaststellen van de diagnoseIemand die lijdt aan een dwangstoornis heeft dwanggedachten waarbij vaak ook sprake is van dwangmatig handelen. Dit doet…
Dwangstoornis bij kinderen: dwangmatig denken en handelenDwangstoornis bij kinderen: dwangmatig denken en handelenBij een dwangstoornis heeft iemand last van terugkerende opdringerige gedachten waarbij soms ook dwangmatige rituelen mo…
Dwangstoornis: hulp vragen als eerste stapDwangstoornis: hulp vragen als eerste stapIemand die lijdt aan een dwangstoornis, heeft last van dwangmatig denken en soms van dwangmatig handelen. Dit is een psy…

Berenklauw wonden: symptomen, behandeling en voorkomenBerenklauw wonden: symptomen, behandeling en voorkomenIn contact komen met berenklauw kan erg pijnlijke en lelijke wonden opleveren. Steeds meer mensen kennen gelukkig de gev…
Ziekte van Peyronie: kromstand van de penisZiekte van Peyronie: kromstand van de penisBij de ziekte van Peyronie trekt de penis krom bij het stijf worden. Een andere term voor de ziekte is induratio penis p…
Bronnen en referenties
  • Boek: zorgboek dwang. ISBN 9789086480487
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 04-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.