Wat is een seksuele fetisj en hoe kom je er vanaf?

Wat is een seksuele fetisj en hoe kom je er vanaf? Een seksuele of erotische fetisj , is een voorliefde voor een bepaald voorwerp of materiaal, dat over het algemeen genomen juist niet meteen in verband gebracht wordt met erotiek. De fetisjist kan vrijwel niet opgewonden raken zonder (denken aan/of de aanwezigheid van) zijn geliefde voorwerp of het geliefde materiaal. Een fetisj kan heel onschuldig maar vreemd zijn, bijvoorbeeld als een persoon alleen of voornamelijk seksueel opgewonden raakt door de gedachte aan zijn of haar knuffelbeest.

Opwindende materialen voor fetisjisten

Vaker zijn er fetisjisten die een voorkeur hebben voor bepaalde materialen, zoals rubber, fluweel, leer, satijn, bont, wol, gips, lakleer, latex, nylon, plastic, enzovoorts. Er bestaan ook fetisjisten die voornamelijk opgewonden raken door bepaalde kledingstukken zoals uniformen, slipjes, of bepaalde schoenen, of door lichaamsdelen die gewoonlijk voor de meeste mensen niet opwindend zijn, zoals voeten bijvoorbeeld.

Wanneer is het een fetisj?

Natuurlijk kennen de meeste mensen wel het gevoel dat iets hen seksueel opwindt, bijvoorbeeld sexy ondergoed, maar men spreekt pas van een fetisj (ook wel geschreven als 'fetish') als een persoon niet echt, nauwelijks, of helemaal niet seksueel opgewonden kan raken zonder betrokkenheid van het voorwerp, materiaal of lichaamsdeel. Als een persoon alleen maar opgewonden kan raken door middel van zijn/haar fetisj, kan dit een gewone seksuele relatie natuurlijk wel belemmeren. De partner kan zich storen aan de fetisj en het zelfs als bedreigend beleven. Een fetisj kan helaas soms ook zoveel ergernis in bed opleveren dat een relatie geen stand kan houden. Veel fetisjen zijn echter onschuldig en worden door de partner gewoon geaccepteerd. De partner van een fetisjist die absoluut fluweel betrekken moet bij het seksueel leven, vindt het misschien geen probleem om iets van fluweel aan te trekken om de partner een plezier te doen, of om op een fluwelen sprei te vrijen. In dergelijke situaties is een fetisj geen probleem en hoeft dat ook niet te worden.

Bron: KissesBron: Kisses

Dwangmatige gedachten aan de fetisj

Een fetisjist kan zelf ook last hebben van zijn/haar fetisj. Het wordt of is (dan) een obsessie en hoe meer de fetisjist probeert niet aan zijn/haar fetisj te denken, hoe meer hij/zij er aan denkt en hoe dwangmatiger het wordt. Ergens continu niet aan willen denken, is immers ook een vorm van er juist wel mee bezig zijn. Een fetisj krijgt dan een sterk dwangmatig karakter waar de fetisjist zich erg voor kan schamen. Het kan het leven gaan beheersen en relaties in de weg staan. De fetisjist draagt zijn/haar voorkeur als een geheim met zich mee en het roept angst en spanning en paniek op naarmate hij/zij harder probeert de fetisj te onderdrukken, omdat dat (meestal) niet lukt.

Depressiviteit en fetisjisme

De fetisjist die erg worstelt met het aanvaarden van zijn/haar fetisj, kan depressief worden en het beste is dan toch om hulp te zoeken. Bij het Riagg of andere instellingen kijkt men echt niet raar op van een fetisjisme. Het kan een bevrijding zijn om te ontdekken dat het niet nieuw is en dat je niet de enige bent, en dat het niet raar gevonden wordt.

Fetisj, hoe vertel je het?

Het is niet altijd gemakkelijk om een fetisj bespreekbaar te maken. Het is eenvoudiger om tegen je vriendin te zeggen dat je het nou eenmaal heel erg opwindend vindt als ze een lakleren jasje of een klein onderbroekje draagt, dan om haar te vertellen dat je aan haar tenen wilt sabbelen omdat je anders geen orgasme krijgen kunt. Het is ook moeilijk om te verklaren waarom je zelf bepaalde materialen wilt dragen, bijvoorbeeld rubber. Voor een partner kan dit een teleurstelling zijn en moeilijk te begrijpen. Een fetisj kan het sociale leven daarom ook behoorlijk negatief beïnvloeden en als het een obsessie wordt en relaties stukmaakt is het ‘t beste om hulp te zoeken bij een seksuoloog of therapeut om (anders) met de sterke verlangens om te leren gaan.

Moeilijk te accepteren fetisj

Soms zijn fetisjisten geobsedeerd door minder gewone zaken, zoals seks willen hebben waar ontlasting bij betrokken is of urine (plasseks), of personen die alleen opgewonden kunnen raken van mensen met geamputeerde lichaamsdelen. Heel bizar en zeldzaam is de necrofiel, die seks wil hebben met een dode. Dit zijn uitzonderingen, maar vallen wel onder fetisjisme.

De spullen en/of materialen waar een fetisjist van opgewonden raakt, worden vaak volledig betrokken bij de seksuele handelingen. Er wordt mee gevreeën, geaaid, geknuffeld, gestreeld, aan zelfbevrediging gedaan. Er is pornografisch materiaal op de markt om aan de behoefte en fantasieën van de meest voorkomende fetisjisten te voldoen. Bekende fetisjen zijn:
 • Voet en/of handen fetisj.
 • Rollenspel spelen, zoals verpleegster, politieagent, of een dier nadoen.
 • Seks in het openbaar hebben.
 • Hoge hakken.
 • Borsten fetisj.
 • Billen fetisj.
 • Leer, rubber, latex, vinyl.
 • Piercings aan het lichaam.
 • Voyeurisme (gluren) en exhibitionisme.
 • Dominantie en onderdanigheid.
 • Paardenstaartjes of vlechten in het haar dragen.
 • Dikke vrouwen.
 • Oude vrouwen. Gerontofilie.
 • Necrofilie. (Dode mensen)
 • Dieren.
 • Overige.

Fetisjisme, waar komt het vandaan?

Fetisjisme wordt vaak in verband gebracht met bepaalde ervaringen in de jeugd van een fetisjist. De eerste seksuele ervaring(en), hoe summier of hoe onbewust soms ook, kan dan herleid worden tot het fetisjisme van de volwassen fetisjist. Het komt echter ook vaak voor dat een fetisjist geen idee heeft waar zijn/haar fetisj vandaan komt. Tegenwoordig kunnen fetisjisten met elkaar van gedachten wisselen en over hun gevoelens praten op forums op het internet. In relaties kan een fetisj ook gewoon een verrijking van het seksuele leven zijn, als de partner er geen problemen mee heeft en de noodzaak van de voorkeur accepteert.

Fetisj (fetish), hoe kom je er vanaf?

Voor een fetisj die uw leven beheerst en relaties belemmert, of als het u of anderen tot last is, is het nodig om hulp te zoeken. Ook als u gewoon hinder ondervindt van uw verlangens en fantasieën, kunt u overwegen om hulp te zoeken. Fetisjisten zeggen over het algemeen dat je er nooit helemaal vanaf komt, maar dat je er wel beter mee om kunt leren gaan. Toch zijn er ook (ex)fetisjisten die verklaren dat hun fetisj verleden tijd is, of in elk geval geen dominante rol meer in hun (seksuele) leven speelt. Voor hulp kunt het beste contact opnemen met een seksuoloog of (gedrags-)therapeut.
© 2008 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schoenen en laarzen met hoge hakkenSchoenen en laarzen met hoge hakkenSchoenen met hoge hakken bestaan er in alle soorten en maten. Van pumps met een lage hak tot lakleren laarzen met een ze…
Wat is een seksuele fetisj?Wat is een seksuele fetisj?Een seksuele fetisj is een vorm van fetisjisme waarbij het seksuele genot wordt gehaald uit bepaalde rituelen of voorwer…
Welke lingerie past het best bij mij?Iedereen is anders, sommige mensen zijn lang en slank, anderen kort en vol. Dus, bij iedereen past ook andere lingerie h…
Verschillen tussen echt bont en nepbontEcht bont herkennen is niet moeilijk. Door een paar eenvoudige testjes te doen in de winkel kun je er achter komen of je…

Verhoog je libidoVerhoog je libidoHet is een bekend feit dat mannen makkelijker zin krijgen in seks dan vrouwen. Het is ook bekend dat mannen vaker zin he…
Knoflook bevordert de erectie en voorkomt hartproblemenKnoflook bevordert de erectie en voorkomt hartproblemenLast van erectieproblemen, een te hoog cholesterolgehalte of dichtslibbende kransslagaderen? Het eten van vier teentjes…
Bronnen en referenties
 • www.sexwoordenboek.nl
 • http://www.ggzconsult.com/shw_art.php?id=23
 • Afbeelding bron 1: Kisses
Reacties

René, 09-11-2012
Ik heb een aparte fetisj gevoel, ik vind het bijv spannend om in container te liggen en zondes dat de vrouw het weet zakken over mij heen gooit dat is een alternatief, maar ik heb meer rare dingen, ik fantaseer bijvoorbeeld dat ik achter een auto meesleept waar een vrouw in rijd zodat ze van miks weet. Mijn grens is dat kijken of zE t merkt en zo niet dan is het een kick. Met welke instantie kan ik daar over praten?

Gr. René Reactie infoteur, 10-11-2012
Hoi. Kijk en vraag eens bij: http://www.seksualiteit.nl/korrelatie_127.html

Passage44, 16-04-2012
Hallo ik heb recent ook ontdekt dat mijn vriend een fetish heeft. In een zak heb ik gevonden: handboeien, lederen/rubberen/neopreen broek en hemd, handschoenen, erectie stimulerende pillen, zwarte tape, bivakmutsen, gasmasker, zwarte dildo's, analplugs, analballs. Ik stond aan de grond genageld, mijn adem werd me plots afgesneden. Je gaat je vragen stellen, je stelt jezelf in vraag wat doe ik fout, je begint een zoektocht omdat je wil weten wat en hoe. Je vindt hem op websites in zijn fetish outfit of naakt met maskers en handboeien waar hij contact zoekt met… andere mannen. Ik had blind vertrouwen, zie/zag graag, stelde me geen vragen bij ik moet naar een klant. Tja na 21u nog naar klanten kan wel gebeuren hé. Maar als je ontdekt dat die dan ganse nachten niet naar huis komt Neen ik snap het nog steeds niet. Bij mij wil die knuffelen gezellig tegen elkaar aanliggen. Krijgt hij nauwelijks een erectie en is die nog maar een keer of 2 klaargekomen de afgelopen 3 maanden. Op sommige fora lees ik van mannen ach ik raak opgewonden als ik naar een vrouw of man kijk in jeans, leer of dit, dat maar als het zo ver gaat dat er vaste sekspartners bij komen kijken is dit dan nog enkel puur om de fetish of gewoonweg om het zo platvloers te stellen elkaar plat te neuken? Ik pieker me suf, het is geen onderwerp dat je 's middags tijdens de lunch bij vrienden, familie, collega's zo maar op tafel kan gooien. Je moet alleen verder in die zoektocht, begrijpen, leren begrijpen, accepteren, leren accepteren. Tolereren? Dat weet ik niet. Op dit moment ben ik gekwetst, teleurgesteld, moe, leeg vanbinnen en tegelijkertijd draait het allemaal in mijn hoofd, kan ik daar geen rust meer vinden. Iemand graag zien en dan dit ontdekken is erg. Ik snap de fetish wereld niet of ja misschien wel maar ik snap het bedriegen en de seks erbij niet meer. Dan gaat het voor mij veel verder van het genot of opgewonden worden er van. Reactie infoteur, 16-04-2012
Ik kan me voorstellen dat je erg geschrokken bent dat je vriend een dubbelleven lijkt te leiden. Het is me niet duidelijk of je zelf een vrouw of een man bent. Als je een vrouw bent, is de kans groot dat je vriend in elk geval meer opwinding vindt bij mannen, en dan ook nog zijn fetisj nodig heeft om specifiek te vinden wat hij zoekt. Als jij een vrouw bent is je vriend misschien nog niet uit de kast gekomen als homoseksueel. Wat het allemaal nog moeilijker maakt. Het kan dan zijn dat hij wel om jou geeft maar dat hij seks elders zoekt.
Als je zelf ook een man bent is dit natuurlijk ook heel moeilijk, want of je nu man of vrouw bent, je partner houdt er een heel ander seksleven op na dan je ooit wist.

Je vindt dit moeilijk om met hem te bespreken, en dat is begrijpelijk. Misschien kan je eerst eens wat steun voor jezelf zoeken via bijvoorbeeld de NVSH, ze hebben ook hulplijnen voor vragen en ze gaan daar discreet mee om. Ze weten ook veel van seksuele zaken af, en niets is ze te gek.

http://www.socialekaart.net/socard/Organisation.aspx?id=37079

Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.