Wat is een seksuele fetisj?

Wat is een seksuele fetisj? Een seksuele fetisj is een vorm van fetisjisme waarbij het seksuele genot wordt gehaald uit bepaalde rituelen of voorwerpen. De manier waarop de fetisjist zijn/haar gerief haalt is divers, maar er rust nog wel een taboe op fetisjisme. Maar wat is het nu eigenlijk en hoe herken je het?

Wat is een fetisj?

Een fetisj is een natuurlijk voorwerp dat wordt verondersteld een soort bovennatuurlijke bevoegdheden te hebben, dan wel iets in het bijzonder dat door mensen is gecreëerd en macht over mensen heeft. Een seksuele fetisj heeft dus de link naar seksueel genot en het verkrijgen van een orgasme.

Oorsprong van een fetisj

Vooropgesteld dat veel mensen er op latere leeftijd pas achterkomen dat iets specifieks – zoals boven omschreven – ze dusdanig opwindt dat je over een fetisj kunt spreken. Op zich is dat ook niet zo vreemd, want menigeen heeft op jongere leeftijd iets meegemaakt waar hij/zij later een fetisj aan overhoudt. Waarbij iemand zich er niet direct bewust van hoeft te zijn of er misschien wel nooit achterkomt.
Het kan variëren van een knuffelbeest welke in de jonge jeugd erg veel betekende maar afgenomen wordt, tot een obsessie voor haar, schoenen of luiers, tot een erg aanwezige en dominante moeder. Waarbij het seksuele spel uiteindelijk moet leiden tot het krijgen van een orgasme.

Nieuw ontdekken

Maar niet alles is terug te herleiden naar de jeugd. Het kan ook voorkomen dat iemand op zoek is niet een nieuwe “uitdaging” om een orgasme te kunnen krijgen. Soms worden grenzen verlegd en middels het uitproberen kunnen er zaken een prettige associatie geven. Dusdanig prettig dat het in het seksspel betrokken wordt. Waarbij het voor sommige mensen toepassing essentieel is om een orgasme te kringen en voor andere soms, meer ter afwisseling van het seksspel. Maar waarbij het wel meer is dan een ‘speeltje’.

Toepassing

Het object wat gebruikt wordt, moet over het algemeen stevig gestreeld, gelikt of geknuffeld worden. Door het contact te maken wordt de associatie gelegd met een bepaald gevoel van de fetisjist wat opwinding teweeg brengt.
Het kan toegepast worden tijdens het seksspel met de partner(s) of er kan seks met het object plaatsvinden. Maar het kan ook zijn dat het kijken naar de partner die het object streelt, likt of bevoelt de gewenste opwinding teweeg brengt.

Pijnlijk

Letterlijk en figuurlijk. Figuurlijk in de zin van menigeen die niets begrijpt van een fetisj of veroordeelt het en dat wil zeggen dat menig fetisjist er dus niet over spreekt of zich ook negatief uitlaat. Zo kunnen vervelende vragen vermeden worden.

Letterlijk omdat sommige fetisj pijnlijk kunnen zijn. Denk aan sadomasochisme waarbij het domineren, wat kan leiden tot slaan (bijv. zweepslagen, geselen) aan de orde is. Maar ook een schoen of laarzen fetisj kan pijn veroorzaken. Naast het likken, aaien etc. kan het met de schoenen of laarzen over iemand lopen tot het uiteindelijke orgasme leiden.

Uitgangspunten

Overigens is het zo dat vaak de insteek niet het verheerlijken van pijn is (onderdelen van sadomasochisme daargelaten). Maar kan wel onderdeel van het spel zijn en kan een volgende stap zijn, omdat de basis bijvoorbeeld niet meer bevredigend is.

Frequentie

Omdat een fetisj over het algemeen in het ‘verdomhoekje’ zit, wordt er openlijk niet of nauwelijks over gesproken. Op internet kan je soms wat verder komen door een forum op te zoeken. Maar bekend is wel dat het beduidend meer voorkomt dan menigeen denkt.

Enkele bekende fetisj zijn:
  • De pijnaspecten (geselen, zweepslagen, bondage) bij sadomasochisme.
  • Voetenfetisj waarbij de voet ‘geadoreerd’ wordt middels aaien, ruiken, kussen.
  • Luierfetisjme waarbij mensen een sterke drang hebben terug naar hun babytijd te gaan en zich er naar te gaan gedragen.
  • Schoenen/laarzen fetisjme waarbij de schoen/laars op uiteenlopende wijze geadoreerd wordt en/of er met schoenen/laarzen over iemand gelopen wordt.
  • Een opwinding door zeer uitdagende schoolmeisjes

Tot slot

Of het ooit uit het ‘verdomhoekje’ komt is maar helemaal de vraag. Het is op de gehele mensheid nog steeds een taboe om op een anders dan de gebruikelijke wijze seksuele opwinding teweeg te brengen. Acceptatie dat niet iedereen hetzelfde is zou al een aardige stap in de goede richting zijn.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een seksuele fetisj en hoe kom je er vanaf?Wat is een seksuele fetisj en hoe kom je er vanaf?Een seksuele of erotische fetisj , is een voorliefde voor een bepaald voorwerp of materiaal, dat over het algemeen genom…
Schoenen en laarzen met hoge hakkenSchoenen en laarzen met hoge hakkenSchoenen met hoge hakken bestaan er in alle soorten en maten. Van pumps met een lage hak tot lakleren laarzen met een ze…
Seksproblemen na beroerte komen veel voorVeel mensen die een beroerte hebben gehad krijgen daarna problemen in hun seksleven. Zeker 6 van de 10 personen heeft da…
Seksuele problemen binnen de relatie of huwelijkSeksuele problemen binnen de relatie of huwelijkKunnen seksuele problemen de relatie of huwelijk zo dusdanig negatief beinvloeden dat de partners in een relationele twi…

Anticonceptie en wat we (nog) niet wetenAnticonceptie en wat we (nog) niet wetenHet is vreemd te moeten constateren dat we relatief weinig weten over nieuwe vormen van anticonceptie. Wellicht is de hu…
Voorbehoedsmiddelen: de pilVoorbehoedsmiddelen: de pilBij een vrouw in de vruchtbare leeftijd produceren eierstokken naast vrouwelijke hormonen ook regelmatig eicellen. Ongev…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 08-12-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.