Anticonceptie en wat we (nog) niet weten

Anticonceptie en wat we (nog) niet weten Het is vreemd te moeten constateren dat we relatief weinig weten over nieuwe vormen van anticonceptie. Wellicht is de huidige anticonceptie prima en verdiep je je er niet in of is een andere anticonceptievorm een beetje ‘eng’. Hoe dan ook, er zijn verschillende vormen en mogelijkheden. Een aantal van de meest voorkomende op rij.

De pil

De pil heeft vanaf zijn oorsprong een lange weg afgelegd. De pil bevatte destijds vijf tot zes keer de hoeveelheid hormonen die men heden ten dagen terugvindt in de pil. Daarnaast is het assortiment vergroot en kan een arts veel specifieker aan de slag om zijn patiënt van de juiste pil te voorzien.

Naast de verschillende pillen die we al kennen, is er ook een pil bijgekomen die we de gehele maand door kunnen slikken. Normaal moet je een week stoppen na inname van een volledige strip, maar deze pil niet. Er zitten natuurlijk een aantal placebo’s bij, maar men gaat uit van een 28 dagen durende cyclus. Deze pil lijkt geen extra nut te hebben dan de gewoonte na te streven iedere dag een pil te moeten slikken en zo geen fout te maken in het patroon.

De gewone pil doorslikken heeft wel consequenties, je menstruatie komt niet op gang en het is niet goed dit langdurig te doen. Als je niet wilt menstrueren zijn er andere – betere – mogelijkheden.

Kosten

De betrouwbaarheid is – zoals bekend – erg hoog. We mogen van bijna 100% uitgaan. De kosten verschillen nogal en het varieert van € 15,- tot € 30.

De vaginaring

De vaginaring wordt veel minder gebruikt maar is bijna net zo safe als de pil. De vaginaring geeft hormonen af die ook in de bloedbaan komen. Men pretendeert overigens minder hormonen te gebruiken dan wat er in de pil terug te vinden is. Wat een pre zou kunnen betekenen voor de vaginaring.

De vaginaring moet eenmaal per maand zelf in de vagina aangebracht worden, maar is niet complexer dan een tampon plaatsen. Wel hebben nogal wat vrouwen de angst de ring te verliezen en voelen nogal wat mannen en vrouwen de ring tijdens de seks.

Kosten

De ring is zoals gezegd erg betrouwbaar en de kosten zijn lager als bij de pil. Een ring kost een kleine € 15.

Het hormoonspiraaltje

Mirena, zoals de meeste mensen het kennen is een uitkomst gebleken. Maar liefst 5 jaar geeft het spiraaltje een prima bescherming, van ook bijna 100%. De arts plaatst het spiraaltje.
Het is een beperkte hoeveelheid progestageen af en is niet te vergelijken met de hoeveelheid hormonen die de pil of de vaginaring in het lichaam brengt. Daarnaast ben je 5 jaar beschermd.

Ieder voordeel heeft ook een nadeel en dat is de menstruatie. Deze is - zeker in het begin – moeilijk te voorspellen en kan bij sommige vrouwen heftig zijn. Het feit dat de menstruatie niet te voorspellen is, maakt dat sommige vrouwen dit spiraaltje niet willen.

Kosten

Gezien het feit dat het spiraaltje een langdurige werking heeft is het spiraaltje niet duur. De kosten liggen rond de € 130.

Het koperspiraaltje

Het koperspiraaltje is eigenlijk een plastic apparaatje waar een dun laagje koper omheen zit. De arts brengt het spiraaltje in. Het zwakt de productiviteit van zaadcellen en verandert het baarmoederslijmvlies. Dit houdt in dat een eicel zich niet in zal nestelen.

Direct na plaatsen heb je als vrouw een iets verhoogde kans op een infectie. Maar ook al is ook bij het koperspiraaltje een bijna 100% bescherming, er zijn veel vrouwen die dit spiraaltje afslaan. Er heerst een negatief imago, veelal door spookverhalen, over dit spiraaltje. Sommige vrouwen hadden inderdaad een pijnlijke en heftige menstruatie met deze bescherming, maar door verbeterde materialen is dit zowat opgeheven.

De voordelen zijn dat het minimaal 5 jaar bescherming geeft en er geen hormonen in je lichaam terecht komen.

Kosten

Dit spiraaltje is erg goedkoop. Ruim € 30 voor een spiraaltje.

De hormoonpleister

De eveneens prima beschermende hormoonpleisters worden relatief weinig gebruikt. Evra, zoals de pleisters heten, zijn in 2003 geïntroduceerd en geven continu hormonen af aan het lichaam. Zo’n pleister gebruik je 1 week en vervangt deze dan voor een nieuwe.

Vrouwen tot zo’n 90 kilo kunnen deze anticonceptievorm toepassen en de pleister – die er niet met douchen, sauna of zwemmen af gaat - gaat op de bil, bovenarm, buik of onderrug. Wissel de plaatsen af.

Kosten

Relatief duur, want per pleister ben je ruim € 4 kwijt.

Het hormoonstaafje

Het hormoonstaafje is net als de andere vormen prima beschermend en wordt vlak onder de huid gebracht. Het geeft een continustroom van hormonen af aan het lichaam. De arts plaats het staafje onder lichte verdoving op de bovenarm. Als het staafje goed op zijn plaats zit – je ziet het niet – kan je het zo’n 3 jaar laten zitten.

Nadeel van dit staafje is de onregelmatige menstruatie die kan ontstaan en in sommige gevallen is er in z’n geheel geen menstruatie meer.

Kosten

Voor 3 jaar bescherming betaal je € 130.

Tot slot

Wil je helemaal geen kinderen is een sterilisatie te overwegen, maar er zullen huisartsen zijn die bij jonge vrouwen een andere overweging meegeven (i.v.m. spijt). Verder is er het al oude condoom dat ook bescherming geeft tegen geslachtsziekten, maar weer een iets verhoogde kans geeft op conceptie daar waar het niet gewenst is.

Maar hoe dan ook, iedere vrouw is anders en iedere vrouw zal dus andere wensen hebben. Goed met je huisarts afstemmen wat voor jouw geschikt is, is dan ook van groot belang.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over de MirenaDe Mirena is het hormoonspiraaltje. Dit wordt ingebracht in door een arts en vervolgens hoef je 5 jaar lang niet meer aa…
HormoonspiraaltjeHormoonspiraaltjeHet hormoonspiraaltje, ook wel Mirena genoemd, wordt een steeds populairder anticonceptiemiddel. Daarom tijd voor duidel…
Anticonceptie; verschillende soorten, voor- en nadelenAnticonceptie; verschillende soorten, voor- en nadelenAnticonceptie wordt al tijdenlang algemeen gebruikt en geaccepteerd. De meest populaire vorm van anticonceptie is nog al…
Het spiraaltje: koperspiraaltje en hormoonspiraaltjeHet spiraaltje: koperspiraaltje en hormoonspiraaltjeHet spiraaltje is een anticonceptiemiddel dat door een arts in de baarmoeder geplaatst wordt. Het spiraaltje bestaat in…

Impotentie: 14 tips tot succesImpotentie: 14 tips tot succesHet is zeker een nacht die u niet licht zult vergeten. Maar om de verkeerde reden. Het was een drukke week. U hebt keiha…
Wat is een seksuele fetisj?Wat is een seksuele fetisj?Een seksuele fetisj is een vorm van fetisjisme waarbij het seksuele genot wordt gehaald uit bepaalde rituelen of voorwer…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 13-12-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.