Afrodisiaca met potentie
Een moeilijk onderwerp om serieus over te schrijven of te praten. Vooral ook een onderwerp waar al eeuwen de wildste verhalen over verteld worden. Daarom is het misschien wel goed om dit emotioneel onderwerp eens rationeel te bekijken. Dus hier enkele afrodisiaca nuchter bekeken.
Salvia haematodes
De wortel van Salvia haematodes, behorend tot de familie van de Labiatae, is vooral in Saudi-Arabië bekend als afrodisiacum. Het middel wordt traditioneel gebruikt ter behandeling van seksuele stoornissen en vroegtijdige ejaculaties. De afrodisische activiteit van een ethanolextract (500 mg/kg p.o.) werd bestudeerd bij mannelijke ratten. Vergeleken met de controlegroep, werd een significante stijging van de penis-erectie-index vastgesteld. Homoseksueel gedrag werd niet waargenomen. De tijd vóór dekking of penetratie veranderde niet, maar de ejaculatie werd uitgesteld, de dekkings- en penetratiefrequenties werden verhoogd en het post-ejaculatie-interval werd verlengd in vergelijking met de controlegroep. De behandeling zorgde niet voor verandering in de ejaculatiefrequentie, het gemiddeld penetratie-interval of het percentage ejaculerende ratten. Behandelde mannelijke ratten vertoonden frequenter en meer energiek anogenitaal snuffelen bij de vrouwtjes. Verkenning van de omgeving en beklimming van de kooiwand waren sterk gereduceerd, terwijl zelfexploratie sterk verhoogd bleek (Islam et al, 1991).
Turnera diffusa
Deze kleine heester vindt men vooral terug in Mexico, de Caraïben, Centraal- en Zuid-Amerika. De medicinaal gebruikte delen van Turnera diffusa, ook wel Damiana aphrodisiaca genoemd, zijn de bladeren. Cabrera (1958) schrijft dat de oude Mexicanen Damiana kenden als een remedie voor zwakte ten gevolge van alcohol of seksuele buitensporigheden. Martinez (1959) concludeert dat de plant, die reeds sinds de Mayacultuur gebruikt wordt als afrodisiacum, een effectief diureticum is, dat de seksuele krachten verhoogt. Lucas (1969) beschrijft de plant als een tonicum, diureticum en afrodisiacum, vooral wanneer het gecombineerd wordt met extracten van kola-bonen. Rose (1972) raadt Turnera diffusa aan als hersentonicum, laxativum en afrodisiacum. Op dit moment wordt de plant vaak gebruikt voor commercieel gerichte doeleinden. De Mexicaanse likeur 'Damiana, een likeur voor verliefden' is hiervan een voorbeeld (Lowry, 1984).
De afrodisiake werking van een alcoholextract van Turnera diffusa en Pfaffia paniculata werd bestudeerd bij mannelijke seksueel potente en seksueel impotente ratten. Het copulatiegedrag van mannelijke seksueel potente ratten werd niet beïnvloed, maar, bij seksueel impotente ratten, werd een significante verbetering van de seksuele prestatie waargenomen. Er was een reductie van het tijdsinterval voor dekking, penetratie of ejaculatie. Eveneens was er een daling van het post-ejaculatie-interval (Arletti et al, 1999),
Trichopus Zeylanicus
Trichopus Zeylanicus, in Indië bekend onder de volksnaam Arogyapacha, behoort tot de familie van de Trichopodaceae. Ook al gebruiken de Kani-stammen uit Kerala (Indië) de plant reeds sinds vele generaties als een voedzaam middel voor een betere gezondheid en een groter weerstandsvermogen, versterking van de mannelijke prestatie is in de ethnomedische praktijken onbekend. T. zeylanicus bezit brede farmacologische werking: anti-hepatotoxisch, immunomodulerend en tegen vermoeidheid.
Een ethanolextract van de bladeren vertoonde stimulatie van het seksueel gedrag bij mannelijke muizen. Normale volwassen mannelijke muizen kregen een waterige suspensie of een extract (met water, ethanol of n-hexaan) toegediend. Gedurende 4 uren na de introductie van een niet-oestrus vrouwtje, werd het gedrag van, zowel de behandelde, als de controledieren geobserveerd. In een ander experiment kregen verschillende groepen muizen gedurende 6 dagen verschillende concentraties van het ethanolextract. Eén uur na de laatste toediening werden oestrus-vrouwtjes geïntroduceerd en het resulterend paringsgedrag werd geobserveerd door de eerstvolgende morgen het vaginale smeersel van elke vrouwelijke muis onder de microscoop te onderzoeken naar de aanwezigheid van sperma.
Mannelijke muizen, behandeld met een waterige suspensie van de bladeren (500 mg/kg p.o.), vertoonden, l uur na de behandeling, excessief bespringingsgedrag in vergelijking met de controlegroep. Daarnaast vertoonde enkel het ethanolextract een dosis-afhankelijke activiteit. Een significante stijging trad enkel op bij een dosis van 200 mg/kg. Dagelijkse toediening van het extract gedurende 6 dagen was meer effectief en verhoogde het seksueel gedrag significant, zelfs bij een lagere dosis (Subramonium et al., 1997).
Eurycoma longifolia
Eurycoma longifolia, met de volksnaam Tongkat AH of Ali's wandelstok, behoort tot familie van de Simaroubaceae. Deze plant is terug te vinden in heuvelachtige gebieden van Maleisië, Thailand, Burma, Sumatra, Indochina, Borneo en de Fillipijnen. Het is een tot 10 m hoog groeiende plant, waarvan een waterig afkooksel van de wortels wordt ingenomen als afrodisiacum. In Maleisië heeft deze plant bekendheid verworven als mannelijk afrodisiacum, gezien de reputatie de mannelijke viriliteit en de seksuele bekwaamheid te verhogen (Ang et al., 1997). Deze volksuitspraak is echter meer gebaseerd op subjectieve opinies dan op wetenschappelijke verificatie. Farmacologisch onderzoek naar de actieve bestanddelen van de plant brachten antimalarische, cytotoxische, anti-ulcerose en koortswerende eigenschappen aan het licht (Ang et al, 1998).
Het effekt van chronische toediening op de seksuele motivatie van seksueel-naïeve mannelijke muizen werd bestudeerd. Ang et al. (1997) onderzochten diverse extracten van de wortels gedurende 10 dagen, gebruik makend van de 'runway-choice and open field'methode. In de 'runway-choice' methode wordt het mannetje in een keuzekamer geplaatst met aan het einde 2 deuren, die elk naar een verschillende kooi leiden. In één kooi zit een receptief oestrusvrouwtje. Men observeert het aantal mannetjes, dat de juiste deur kiest. In de 'open field'-methode wordt het mannetje in een arena geplaatst waarrond, in verschillende kooien, zowel seksueel actieve mannetjes, als receptieve vrouwtjes aanwezig zijn. Opnieuw worden de beweging en de keuze van de kooi geobserveerd. Reeds na 3 dagen behandeling bleek de seksuele motivatie versterkt te zijn na de consumptie van extracten van Eurycoma longifolia enerzijds, en van yohimbine anderzijds.
In een ander onderzoek (Ang et al, 1998) werd gebruik gemaakt van een hoogspanningsnet als een te overwinnen hindernis op weg naar de copulatiekooi. Op die manier is het mogelijk het aantal ratten te bepalen, dat bereid is de hindernis te overwinnen om de vrouwtjes te bereiken. De resultaten toonden aan dat E. longifolia het totale aantal succesvolle cross-overs, beklimmingen en ejaculaties gedurende de 9 tot 12 weken durende observatieperiode steeds meer deed toenemen, om uiteindelijk te stagneren op een hoog niveau. Er bleek weinig verschil te zijn tussen de diverse planten. Het synergistisch effect is een mogelijke verklaring voor het gebruik van de gehele plant door de Maleisische gemeenschap.
Besluit
Seksueel gedrag is dus wel degelijk te onderzoeken, of het innemen van zulke plantjes daarom ook tot betere prestaties of meer genot lijdt, valt te betwijfelen. Seks, genot en zeker liefde kun je niet zomaar bereiken door het slikken van een plantje of een pilletje. Daar is natuurlijk heel wat meer voor nodig.
© 2008 - 2024 Herborist, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sex en de plantenVoor geen enkele 'kwaal' zijn er wereldwijd zoveel kruidenmiddeltjes gebruikt geweest als voor de potentie. Daar een inv…
Bronnen en referenties
- Ang, H. H.; Chan, K. L.; Gan, E.K.; Yuen, K. H. (1997). Enhancement of sexual motivation in sexually naive male mice by Eurycoma longifolia. Int. J. Pharmacogn., 35, 144-146.
- Ang, H. H. ; Sim, M. K. (1998). Eurycoma longifolia increases sexual motivation in sexually naive male rats. Arch. Pharmacol. Res., 21. 779-781.
- Arletti, R.; Benelli,A; Cavazzuti, E.; Scarpetta, G; Bertolini, A. (1999). Stimulating property of Turnera diffusa and Pfqffia paniculata extracts on the sexual behavior of male rats. Psychopharmacol., 143, 15-19.
- Islam, M. W.; Tariq, M.; Ageel, A. M.; Al-Said, M. S.; Al-Yhya, A. M. (1991). Effect of Salvia haematodes on sexual behavior of male rats. J. Elhnopharmacol., 33_, 67-72.
- Kalix, P.; Braenden, O. (1985). Pharmalogical aspects of the chewing of khat leaves. Pharmacol. Rev., 37, 149-164.
- Lowry, T. P. (1984). Damiana. J. Psychoactive Drugs, 16, 267-268.
- McKenna, K. E. (1998). Central control of penile erection. Int. J. Impot. Res., W, 25-34.
- Pfaus, J. G.; Damdma, G.; Nomikos, G. G.; Wenkstern, D. G; Blaha, C. D.; Phillips, A. G; Fibiger, H. C. (1990). Sexual behavior enhances central dopamine transmission in the male rat. Brain-Res., 530, 345-348.
- Pomerantz, S. M.; Hepner, B. C.; Wertz, J. M. (1993). Serotonergic influences on male sexual behavior of rhesus monkeys: the effects of serotonin agonists. Psychopharmacol., 111,47-54.
- Ratsch, C. (1997). Plants of Love: the History of Aphrodisiacs and a Guide to their Identification and Use. Ten Speed Press, Berkeley, CA, USA, 205
- Veel populaire literatuur in bibliotheek van Herboristen Opleiding 'Dodonaeus'